Ero sivun ”Virkavirhe” versioiden välillä

Siirry navigaatioon Siirry hakuun
10 merkkiä lisätty ,  3 vuotta sitten
p
linkitys: Syyte
pEi muokkausyhteenvetoa
p (linkitys: Syyte)
[[Kantelu]] virkavirheestä tehdään kirjallisesti ylemmälle tai valvovalle viranomaiselle tai [[laillisuusvalvoja|laillisuusvalvojalle]]. Kantelun voi tehdä kuka tahansa, muukin kuin [[asianosainen]]. Kantelu virkavirheestä ei ole muutoksenhakukeino hallintopäätökseen eli sen seurauksena hallintopäätöstä ei kumota. Muutosta hallintopäätökseen tulee hakea [[Hallintovalitus|valittamalla]], ylimääräisellä muutoksenhakukeinolla hallintoviranomaiselle tai muutoksenhakuasioita käsittelemään perustetulle lautakunnalle tai [[tuomioistuin|tuomioistuimelta]], kuten esimerkiksi hallinto-oikeudelta.
 
Virkavirheestä kantelun seurauksena virkavirheen tehneelle julkisyhteisölle tai sen työntekijälle voidaan tuoda esille käsitys säädösten oikeasta tulkinnasta, ohje oikeasta menettelystä tai vakavampana menettelynä huomautus. [[Eduskunnan oikeusasiamies]] sekä [[oikeuskansleri]] voivat vakavimmissa tapauksissa määrätä myös [[Syyte|syytteen]] nostettavaksi. Tuomioistuimessa virkavelvollisuuden rikkomisesta [[Rikos#Rangaistukset|rangaistuksena]] on varoitus, sakko tai vankeutta enintään yksi vuosi sekä mahdollinen vahingonkorvaus.
 
Tuomioistuimessa käsitellään vakavia tapauksia, joissa on loukattu yksityishenkilöiden oikeuksia. Vahingonkorvausvastuuseen joutuminen ei edellytä, että virkavirheestä epäilty saisi rangaistuksen tekemästään virkavirheestä. Jos virkavirheestä on laissa säädetty rangaistus, kutsutaan virkavirhettä yleensä arkikielessä [[virkarikos|virkarikokseksi]].

Navigointivalikko