Ero sivun ”Keskustelu käyttäjästä:Pxos” versioiden välillä

Siirry navigaatioon Siirry hakuun
→‎Laihia: uusi osio
(Siivosin tästä henkilökohtaisen hyökkäyksen sisältäneen kommentin (huijarisyytökset tms) ja poistin Pxosilta keskustelusivun muokkausoikeuden.)
(→‎Laihia: uusi osio)
=== Valvonnan perusongelmasta ===
Saamani esto ei ole kiva ja siitä on huomattavaa haittaa. Sanottakoon se heti. Se kuvaa kuitenkin omalta osaltaan tällaisen suurelle yleisölle joukkoistetun tiedonkeräysprojektin vakavaa perusongelmaa eli sitä, että valvonta on väistämättä puutteellista. Jos joku, vaikkapa minä, kirjoitan jonnekin suoraan tai lukijan silmien väliin jonkinlaista pilkkaa tai ivaa, sen huomaaminen on maallikolle tai vaikka kuu-ukolle kovin helppo homma: Cba01 vihjasi pahasti, Sxop pilkkasi käyttäjää, Sportfan murjaisi ilkeästi. Estoa vaan. Sen sijaan kaikenlainen vedätys, veijarointi ja muu tiedon pultsarointi on hirvittävän vaikeasti havaittavissa oleva juttu. Käyttäjä ehtii tehdä tuhansittain muokkauksia, ennen kuin edes pieni vähemmistö rupeaa hieman – minua huomattavasti kohteliaammin ja sivistyneemmin – miettimään, onkohan säkissä edes sikaa vai onko siellä pelkkää sutta. Tulee mieleen ennen omaa aktiiviaikaani oleva [[Wikipedia:Kommenttipyyntö/Käyttäjä Crash|Crash-tapaus]], jonka jälkiä koko yhteisö korjasi käyttäen siihen valtavasti aikaa ja työtä. Nyt olen huomannut, että jälkiä ei edes jakseta tai kyetä juuri korjaamaan, mikä on ymmärrettävää. Valvonta ei ole kovin hyvää eikä sille voi mitään. En edes rivien välissä moiti Zache saamastani estosta. Olisin itse varmaan osittain joissain tapauksissa samanlainen. Jos näkisin, että joku kirjoittaa tyyliin "sie oot paska mulkku", niin toki ensireaktio olisi esto ja järkähtämätön usko siihen, että esto on oikeutettu. Sen sijaan jos pannaan satoihin artikkeleihin hyvältä näyttäviä lähteitä tai kirjoitetaan asiantuntevalta näyttävää potaskaa kymmeniin artikkeleihin valelähteiden kera, ei sitä oikeasti juuri kukaan huomaa, en minäkään useimmiten. Siksi Wikipedia on niin omituinen tietosanakirja loppujen lopuksi. Yhteisöllistä käyttäytymistä on helppo valvoa ja säädellä: riittää että katsoo, kuka rikkoo yhteisön käyttäytymisssääntöjä selvästi. Myös infrastruktuurin tekninen muokkaaminen eli mallineiden, moduuleiden, koodien ja sen sellaisten rakentelu on kätevää ja mukavaa. Kun kyseeseen tulee artikkeliavaruuden sisällön valvonta, siihen eivät yhteisön rahkeet mitenkään riitä, paitsi ehkä sattumalta tai niin, että muutamat yksilöt rupeavat erikseen näkemään hirveästi vaivaa lainaamalla lähdekirjoja ja selvittämällä muokkausten laatua. Tähän kuluu useimmiten kuukausia, joskus varmasti vuosia. Sinä aikana skeida pysyy ja kompostoituu vähitellen osaksi tietosanakirjan kaanonia. Oma käyttäytymiseni on myös aivan onnetonta. Minun pitäisi osata valvoa ensyklopedisen tiedon laatua ilman että juuri kukaan suuttuu, ilman että menen haukkumaan pataluhaksi kaikki kakka-tason skribentit ja niin, että en joudu itse vaikeuksiin. Tunnustan, että en ole siinä mitenkään hyvä. Luotan, että parempia löytyy ja he nyt tulevan viikon aikana onnistuvat pysäyttämään erilaiset wikisutarit tunnuksesta riippumatta. --[[Käyttäjä:Pxos|Pxos]] ([[Keskustelu käyttäjästä:Pxos#top|keskustelu]]) 7. heinäkuuta 2019 kello 12.41 (EEST)
 
== Laihia ==
 
Hei Pxos! Keskustelusivultani Wikisitaateissa poistettiin reippaasti tekstiä. Eipä se paljon haittaa (paitsi lukijoita), koska sama aineisto on eesti-wq:ssa. Se harmittaa, että sivullani oli Sananlaskuja Laihiasta, joten olisin tosi kiitollinen jos voisit kopioida sivun Laihia eestiläisiltä ja luoda siten artikkelin Wikisitaatteihin.--[[Käyttäjä:Risto hot sir|Risto hot sir]] ([[Keskustelu käyttäjästä:Risto hot sir|keskustelu]]) 12. heinäkuuta 2019 kello 01.26 (EEST)

Navigointivalikko