Ero sivun ”Pulcheria” versioiden välillä

Wikipediasta
Siirry navigaatioon Siirry hakuun
[arvioimaton versio][arvioimaton versio]
Poistettu sisältö Lisätty sisältö
tynkä pois, luokan vaihto
pEi muokkausyhteenvetoa
Rivi 11: Rivi 11:
Pulcheria kuoli vuonna [[453]] ja hänen miehensä Marcianus vuonna [[457]].
Pulcheria kuoli vuonna [[453]] ja hänen miehensä Marcianus vuonna [[457]].


[[Luokka:Antiikin rooman naiset]]
[[Luokka:Antiikin Rooman naiset]]


[[de:Aelia Pulcheria]]
[[de:Aelia Pulcheria]]

Versio 31. lokakuuta 2006 kello 09.58

Aelia Pulcheria Augusta (19. tammikuuta 399453) oli Itä-Rooman keisari Arcadiuksen ja Aelia Eudoxian tytär.

Hänen nuoremmasta veljestään Theodosiuksesta tuli keisari seitsemän vuoden ikäisenä vuonna 408. Nuori Theodosius oli täysin siskonsa vallassa. Pulcheria teki lupauksen olla menemättä naimisiin. Hän käytti ulkomaalaisten palkkasotilaiden tukea pysyäkseen vallassa. Tärkein heistä oli Pulcherian nimittämä magister militum Aspar. Vuonna 416 Theodosius oli jo tarpeeksi vanha alkaakseen itse hallita, mutta Pulcherialla oli kuitenkin suuri vaikutusvalta häntä kohtaan.

Pulcheria oli harras kristitty, ja hän sai myös veljensä ja tämän vaimon Aelia Eudocian, entisen pakanan, innokkaiksi uskonnon harrastajiksi. Vuonna 421 Pulcheria sai veljensä hyökkäämään Persiaa vastaan, koska persialaiset vainosivat kristittyjä. Aluksi Theodosius suosi nestoriolaisia, mutta Pulcheria sai hänet karkoittamaan heidät. Pulcheria sai myös veljensä karkoittamaan juutalaiset ja tuhoamaan Konstantinopolissa olleet synagogat.

Vuonna 441 eunukki Chrysaphius sai Theodosiuksen syrjäyttämään Pulcherian, joka vetäytyi luostariin. Kun Theodosius kuoli vuonna 450, Pulcheria oli taas saanut palata keisarin hoviin, ja alkoi valtataistelu Pulcherian ja Chrysaphiuksen välillä. Pulcheria liittoutui germaanipalkkasotilaiden kanssa ja meni naimisiin Asparin alaisen Marcianuksen kanssa. Hän julisti myös että Theodosius oli valinnut Marcianuksen seuraajakseen. Valtaan päästyään Marcianus antoi teloittaa Chrysaphiuksen.

Vuonna 451 Pulcheria oli mukanan järjestämässä Khalkedonin kirkolliskokousta.

Pulcheria kuoli vuonna 453 ja hänen miehensä Marcianus vuonna 457.