Ero sivun ”Sergei Kirov” versioiden välillä

Siirry navigaatioon Siirry hakuun
175 merkkiä lisätty ,  3 vuotta sitten
uusi kuvitus, linkityksiä ym.
(Botti poisti linkin tiedostoon Sergei_Kirov.jpg, koska käyttäjä Ymblanter on poistanut tiedoston Commonsista. Syy: per c:Commons:Deletion requests/File:Sergei Kirov.jpg.)
(uusi kuvitus, linkityksiä ym.)
[[Tiedosto:Sergey Kirov at the 10th Party Congress (2).jpg|thumb|Sergei Kirov vuonna 1921.]]
'''Sergei Mironovitš Kirov''' ({{k-ru|Серге́й Миро́нович Ки́ров}}, [[27. maaliskuuta]] <small>([[Juliaaninen kalenteri|J]]: 15. maaliskuuta)</small> [[1886]] [[Uržum]], [[Vjatkan kuvernementti]] – [[1. joulukuuta]] [[1934]] [[Pietari (kaupunki)|Leningrad]]) oli neuvostovenäläinen vallankumouksellinen.
 
Kirovin alkuperäinen nimi oli Kostrikov (Ко́стриков). Hän menetti vanhempansa nuorena, ja isoäiti kasvatti häntä seitsenvuotiaaksi, jolloin hänet laitettiin orpokotiin. Kostrikov muutti [[Pietari (kaupunki)|Pietari]]in ja liittyi [[1904]] Venäjän sosiaalidemokraattiseen työväenpuolueeseen. Hänestä tuli keskeinen hahmo [[bolševikit|bolševikkien]] osuudessa vallankumouksiin [[1905]] ja [[1917]].
 
Vuonna [[1905]] hänetKirov pidätettiin kolmeksi kuukaudeksi osallisuudesta [[Venäjän vuoden 1905 vallankumous|vuoden 1905 vallankumoukseen]]. Päästyään vankilasta hän liittyi bolševikkeihin. Vuonna [[1906]] hänet pidätettiin ja tuomittiin kolmeksi vuodeksi kielletyn kirjallisuuden painamisesta. Hänet vangittiin tämänkin jälkeen vuoksi, jonka jälkeen hän muutti [[Kaukasia]]an [[Nikolai II|Nikolai II:n]] syrjäyttämiseen asti. Kostrikov otti vallankumouksellisen salanimen '''Kirov''', ja hänestä tuli bolševikkien sotilashallinnon johtaja [[Astrahan]]iin.
 
Kirov otti osaa sisällissotaan Pohjois-[[Kaukasia]]n rintamalla vuoteen [[1920]] asti. Myöhemmin hänestä tuli [[Azerbaidžan]]in kommunistipuolueen johtaja. Hän oli [[1922]] luomassa [[Transkaukasian federatiivinen neuvostotasavalta|Transkaukasian federatiivista neuvostotasavaltaa]], joka oli yksi neljästä Neuvostoliiton muodostaneesta neuvostotasavallasta. Hänestä tuli [[Stalin]]in läheinen apuri valtataistelussa vanhoja bolševikkeja, [[Lenin]]in kannattajia, vastaan. Vuonna [[1926]] hän sai palkkiona [[Pietari (kaupunki)|Leningrad]]in ja Luoteis-Venäjän kommunistisen puolueen johtajan aseman.
 
[[Tiedosto:Kirov-Stalin.jpg|thumb|Stalin ja Kirov vuonna 1934.]]
1930-luvulla Stalin huolestui Kirovin kasvavasta suosiosta. Vuoden [[1934]] puoluekokouksessa Kirov sai vain kolme hylkäävää ääntä keskuskomiteaan, kun Stalin sai 292. Myöhemmin Stalin pyysi Kirovia työskentelemään Moskovaan, ilmeisesti pitääkseen häntä silmällä, mutta hän kieltäytyi.
 
[[1. joulukuuta]] [[1934]] puolueenPuolueen nuori jäsen [[Leonid Nikolajev]] ampui Kirovin [[Pietari1. (kaupunki)|Leningrad]]issajoulukuuta 1934 Leningradissa, mahdollisesti suoraan Stalinin käskystä. Stalin väitti Nikolajevin olleen osa suurempaa, [[Lev Trotski]]n johtamaa salaliittoa neuvostohallitusta vastaan. Tämä käynnisti Stalinin puhdistukset ja johti monien johtavien bolševikkien pidätyksiin ja teloituksiin.
 
Yhdysvaltalainen tutkija Matthew E. Lenoe on teoksessaan ''The Kirov Murder and Soviet History'' kuitenkin arkistoaineiston pohjalta esittänyt, että murhaaja oli toiminut yksin, ja Stalin oli vain jälkikäteen hyödyntänyt tilannetta. Kirovin henkivartija kuoli seuraavana päivänä, mutta se on nyt osoitettu aidoksi liikenneonnettomuudeksi eikä ollut salaliiton peittelyä. Stalin keksi tilaisuuden viikon kuluttua murhasta ja tuhosi sitä hyödyntäen vanhat oppositiovoimat. Lenoe selvittää teoksessaan myös miksi virheellisiä tulkintoja on käytetty, ja tuo esiin myös [[Nikita Hruštšov]]ia koskevien tutkimusten taustalla olevia juonteita.<ref>Kimmo Rentola, Kirovin murha ei vanhene, Helsingin Sanomat 23.1.2011 sivu C 3.</ref>
 
{{AAKKOSTUS:Kirov, Sergei}}
[[Luokka:Neuvostoliittolaiset poliitikot]]
 
[[Luokka:Bolševikit]]
[[Luokka:Venäläiset henkirikosten uhrit]]

Navigointivalikko