Ero sivun ”Veitsenheitto” versioiden välillä

Siirry navigaatioon Siirry hakuun
1 merkki poistettu ,  9 kuukautta sitten
p
ei muokkausyhteenvetoa
(lähteetön, hyväksyntä)
p
Merkkaukset: Mobiilimuokkaus mobiilisovellus-muokkaus iOS-muokkaus
 
Rotaatio-tekniikalla veistä heitetään kahvasta tai terästä kiinni pitäen niin, että veitsi pyörii ilmassa joko puoli kierrosta, yhden kierroksen, puolitoista kierrosta, kaksi kierrosta, kaksi ja puoli kierrosta ja niin edelleen. Rotaatio-tekniikka vakioetäisyyksiltä on suhteellisen helppo taito oppia. Kansainvälisissä kilpailuissa vakioetöisyydet tarkkuusheitossa ovat kolmesta seitsemään metriin. Haastavuus ei piile pelkästään maalitauluun tarkasti osumisessa vaan myös siinä, että veitsen saa osumaan kohteeseensa terä edellä. Jos ei heitetä vakioetäisyyksiltä, veitsenheitto vaatii erityisen paljon harjoittelua.
 
No spin -tekniikassa veistä heitetään aina kahvaotteella. Tekniikassa veitsen lentoon vaikutetaan ennen irtipäästämistä niin, ettei veitsi pääse pyörimään ilmalentonsa aikana. Yleisin monista tavoista heittää tällä tavoin on työntää tai liu’uttaa veistä etusormella heiton irtipäästämisvaiheessa. Näin estetään veitsen pyörimisliike. Melkeinpä mitä tahansa esinettä, jossa on terävä kärki, voidaan heittää no spin -tekniikalla. Veitsiä (esim. kunai-veitsetammusveitset tai gyro-tikat) jotka eivät vaadi heittäjältä taitoa estää veitsen pyörimisliike ilmassa, eivät ole kilpailuissa sallittuja. No spin -tekniikan hallitseminen on haastavampaa kuin rotaatio-tekniikan. Sirkuksissa käytetään poikkeuksetta rotaatio-tekniikkaa. Sillä on helpompi heittää tarkasti ja turvallisesti.
 
Kansainvälisissä kilpailuissa eri puolilla maailmaa rotaatio- ja no spin -tekniikat ovat tarkkuusheitossa eri lajeina edustettuina. Tarkkuusheiton lisäksi muita tyypillisiä kilpalajeja ovat pituus- ja pikaheitto sekä siluetti, jossa veistä heitetään sirkusheittämistä mukaillen maalitauluun merkityn siluetin ulkopuolella oleviin 10 cm -kokoisiin pisteisiin. Lisäksi tyypillinen kilpailunumero on duel-laji. Siinä kaksi heittäjää kilpailevat vierekkäin siitä kumpi osuu maalitauluun mahdollisimman nopeasti merkkisignaalin nähtyään.
3

muokkausta

Navigointivalikko