Ero sivun ”Tippuri” versioiden välillä

Wikipediasta
Siirry navigaatioon Siirry hakuun
[katsottu versio][katsottu versio]
Poistettu sisältö Lisätty sisältö
p Käyttäjän 153.1.129.208 muokkaukset kumottiin ja sivu palautettiin viimeisimpään käyttäjän Huck Maltese tekemään versioon.
Merkkaus: Pikapalautus Palauta-työkalulla
pEi muokkausyhteenvetoa
Rivi 3: Rivi 3:
'''Tippuri''' eli '''gonorrea''' on [[gramnegatiivinen bakteeri|gramnegatiivisen]] ''[[Neisseria gonorrhoeae]]'' -[[bakteeri]]n aiheuttama [[seksitauti]]. Se voi tarttua [[yhdyntä|yhdynnässä]] ja [[suuseksi]]n välityksellä. Lisäksi lapsi voi saada sen synnynnäisenä äidiltään.
'''Tippuri''' eli '''gonorrea''' on [[gramnegatiivinen bakteeri|gramnegatiivisen]] ''[[Neisseria gonorrhoeae]]'' -[[bakteeri]]n aiheuttama [[seksitauti]]. Se voi tarttua [[yhdyntä|yhdynnässä]] ja [[suuseksi]]n välityksellä. Lisäksi lapsi voi saada sen synnynnäisenä äidiltään.


Tippuri on maailmanlaajuisesti yleisimpiä seksitauteja. [[Suomi|Suomessa]] vuonna [[2004]] havaittiin 252 uutta sairaustapausta <ref>http://www.vaestoliitto.fi/nuoret/seksi/seksitaudit/mita_seksitaudit_ovat/tippuri/</ref>. Tippuri on herkästi tarttuva, mutta [[kondomi]] oikein käytettynä suojaa tehokkaasti tartunnalta.
Tippuri on yksi maailmanlaajuisesti yleisimmistä seksitaudeista. [[Suomi|Suomessa]] havaittiin vuonna [[2004]] 252 uutta tippuritapausta<ref>http://www.vaestoliitto.fi/nuoret/seksi/seksitaudit/mita_seksitaudit_ovat/tippuri/</ref>. Tippuri on herkästi tarttuva, mutta [[kondomi]] suojaa oikein käytettynä tartunnalta tehokkaasti.


Tippuri voidaan todeta [[virtsa]]sta, [[virtsaputki|virtsaputkesta]], [[kohdunsuu]]sta, [[nielu]]sta tai [[peräsuoli|peräsuolesta]] otetuilla näytteillä. Sairautta hoidetaan useilla [[antibiootti|antibiooteilla]]. Vuonna 2011 raportoitiin Aasiasta ja USAsta havaintoja, joissa bakteeri on tullut vastustuskykyiseksi kaikille tunnetuille antibiooteille.
Tippuri voidaan todeta [[virtsa]]sta, [[virtsaputki|virtsaputkesta]], [[kohdunsuu]]sta, [[nielu]]sta tai [[peräsuoli|peräsuolesta]] otetuilla näytteillä. Sairautta hoidetaan useilla [[antibiootti|antibiooteilla]]. Vuonna 2011 raportoitiin Aasiasta ja Yhdysvalloista havaintoja, joissa bakteeri oli tullut vastustuskykyiseksi kaikille tunnetuille antibiooteille.


Tippurin aiheuttava bakteeri ei elä kauan elimistön ulkopuolella.<ref>http://www.tohtori.fi/?page=4702652&id=3903403</ref>
Tippurin aiheuttava bakteeri ei elä kauan elimistön ulkopuolella.<ref>http://www.tohtori.fi/?page=4702652&id=3903403</ref>

Versio 4. toukokuuta 2019 kello 20.41

Tippuri miehellä.
Tippuri naisella.

Tippuri eli gonorrea on gramnegatiivisen Neisseria gonorrhoeae -bakteerin aiheuttama seksitauti. Se voi tarttua yhdynnässä ja suuseksin välityksellä. Lisäksi lapsi voi saada sen synnynnäisenä äidiltään.

Tippuri on yksi maailmanlaajuisesti yleisimmistä seksitaudeista. Suomessa havaittiin vuonna 2004 252 uutta tippuritapausta[1]. Tippuri on herkästi tarttuva, mutta kondomi suojaa oikein käytettynä tartunnalta tehokkaasti.

Tippuri voidaan todeta virtsasta, virtsaputkesta, kohdunsuusta, nielusta tai peräsuolesta otetuilla näytteillä. Sairautta hoidetaan useilla antibiooteilla. Vuonna 2011 raportoitiin Aasiasta ja Yhdysvalloista havaintoja, joissa bakteeri oli tullut vastustuskykyiseksi kaikille tunnetuille antibiooteille.

Tippurin aiheuttava bakteeri ei elä kauan elimistön ulkopuolella.[2]

Oireet

Useimmille naisille tippuri ei aiheuta havaittavia oireita.[3] Naisella tippurin oireita voivat olla:

Miehillä sairaus voi ilmetä esimerkiksi tihentyneenä virtsaamisen tarpeena ja kirvelynä. Oireiden ilmaantuminen kestää yleensä muutaman päivän, korkeintaan viikon.[4] Varsinkin peräsuolen tai kurkun tippurit voivat pysyä myös kokonaan oireettomina. Nielutippurin oireet muistuttavat tavallisesti angiinaa.

Komplikaatiot

Hoitamattomaan tippuriin liittyy useita riskejä. Naisilla se saattaa aiheuttaa munanjohdinten tulehduksen, joka voi johtaa kroonisiin vatsakipuihin, kohdunulkoiseen raskauteen tai jopa hedelmättömyyteen. Miehillä tippuri voi puolestaan aiheuttaa eturauhas- tai lisäkivestulehduksen. Molemmilla sukupuolilla tippuri voi aiheuttaa silmä- tai niveltulehduksen, sekä verenmyrkytyksen.[5]

Lähteet

  1. http://www.vaestoliitto.fi/nuoret/seksi/seksitaudit/mita_seksitaudit_ovat/tippuri/
  2. http://www.tohtori.fi/?page=4702652&id=3903403
  3. Rostila, Timo ja Vuento, Risto: ”Tippuri”, Sukupuolitaudit, s. 34. 2., uudistettu painos. Helsinki: Kustannus Oy Duodecim, 2003. ISBN 951-656-103-9.
  4. Tippuri www.rfsu.se. Viitattu 27.10.2017.
  5. Tippuri www.rfsu.se. Viitattu 27.10.2017.

Aiheesta muualla