Ero sivun ”Eduskuntavaalit 1951” versioiden välillä

Siirry navigaatioon Siirry hakuun
17 merkkiä lisätty ,  2 vuotta sitten
ei muokkausyhteenvetoa
p ({{Vaalit Suomessa}} alas)
Merkkaukset: Mobiilimuokkaus  mobiilisivustosta 
'''Suomen 20. [[eduskuntavaalit]]''' järjestettiin 2.–3. heinäkuuta 1951.
 
Vaaleihin valmistauduttaessa päähallituspuolueet [[Maalaisliitto]] ja [[Suomen Sosialidemokraattinen Puolue|SDP]] kävivät maataloustuottajien ja kaupunkilaiskuluttajien välistä tulonjakotaistelua. Vaalikamppailun tärkein vedenjakaja kulki kuitenkin SDP:n sisällä ja yksittäisistä ehdokkaista vaalien päätähdeksi nousi [[Väinö Tanner]]. Ulkoministeri [[Åke Gartz]] vaati keväällä 1951 SDP:n puheenjohtajaa [[Emil Skog]]ia estämään Tannerin paluun eduskuntaan. Tähän Skog vastasi tylysti, että jos nyt estetään Tannerin ehdokkuus ulkopoliittisista syistä, seuraavissa vaaleissa voitaisiin estää kenen muun ehdokkuus tahansa. Vaalien voittaja oli [[Suomen Kansan Demokraattinen Liitto|SKDL]], jonka äänimäärä lisääntyi lähes 16&nbsp;000:lla ja eduskuntapaikkojen määrä viidellä. Politiikan tarkkailijoiden mukaan nyt maksettiin [[Fagerholmin I hallitus|Fagerholmin ensimmäisen hallituksen]], [[Arabian lakko|Arabian mellakoiden]] ja [[Kemin kapina]]n sekä [[Suomen presidentinvaali 1950|vuoden 1950 presidentinvaalin]] jälkilaskut. Äänestysaktiivisuus jäi yli kolme prosenttiyksikköä heikommaksi kuin vuonna 1948.<ref> Jukka Tarkka ja Allan Tiitta: ''Itsenäinen Suomi: seitsemän vuosikymmentä kansakunnan elämästä'', s. 196. Helsinki: Otava, 1987.</ref>
 
Uusina kansanedustajina tulivat eduskuntaan mm. [[Arvo Ahonen]], [[Eero Antikainen]], [[Kalervo Haapasalo]], [[Veikko Helle]], [[Veikko Kokkola]], [[Impi Lukkarinen]], [[Aarre Simonen]] ja [[Viljo Virtanen]] (SDP), [[Toivo Antila]], [[Eeli Erkkilä]], [[Leo Häppölä]], [[Mauno Jussila]] ja [[Nestori Kaasalainen]] (ML), [[Paavo Aitio]], [[Kaino Haapanen]], [[Antti Kinnunen]], [[Matti Koivunen]] ja [[Anna-Liisa Tiekso]] (SKDL), [[Raino Hallberg]], [[Tuure Junnila]] ja [[Niilo Kosola]] (Kok.), [[Grels Teir]] (RKP) sekä [[Esa Kaitila]] ja [[Juho Tenhiälä]] (KP).
 
Vuoden 1951 vaaleissa valituista kansanedustajista viimeisenä elossa oli maaliskuussa 2016 kuollut [[Nestori Kaasalainen]]. [[Meeri Kalavainen]], [[Anna-Liisa Korpinen]] ja [[Impi Lukkarinen]] kuolivat vuonna 2010.
 
==Tulokset==
 
Rekisteröitymätön käyttäjä

Navigointivalikko