Ero sivun ”Villahousupakko” versioiden välillä

Wikipediasta
Siirry navigaatioon Siirry hakuun
[arvioimaton versio][katsottu versio]
Poistettu sisältö Lisätty sisältö
Ei muokkausyhteenvetoa
Ei muokkausyhteenvetoa
Rivi 4: Rivi 4:
| käsikirjoittaja = [[Asko Martinheimo]]
| käsikirjoittaja = [[Asko Martinheimo]]
| tuottaja = [[Yleisradio]]
| tuottaja = [[Yleisradio]]
| säveltäjä = [[Kari Rydman]] <br/> [[Hillel Tokazier]]
| säveltäjä = [[Kari Rydman]] <br/> [[Hillel Tokazier]] <br/> [[Kaarina Helakisa]]
| kuvaaja = [[Juhani Häyrynen]] <br/> [[Eero Kaartinen]] <br/> [[Kaarina Helakisa]]
| kuvaaja = [[Juhani Häyrynen]] <br/> [[Eero Kaartinen]]
| pääosat = [[Kyösti Väntänen]] <br/> [[Juha Hyppönen]] <br/> [[Esa Pakarinen Junior|Esa Pakarinen jr.]] <br/> [[Pirkkoliisa Tikka]]
| pääosat = [[Kyösti Väntänen]] <br/> [[Juha Hyppönen]] <br/> [[Esa Pakarinen Junior|Esa Pakarinen jr.]] <br/> [[Pirkkoliisa Tikka]]
| maa = {{Suomi}}
| maa = {{Suomi}}

Versio 24. maaliskuuta 2019 kello 09.23

Villahousupakko
Ohjaaja Raili Rusto
Käsikirjoittaja Asko Martinheimo
Tuottaja Yleisradio
Säveltäjä Kari Rydman
Hillel Tokazier
Kaarina Helakisa
Kuvaaja Juhani Häyrynen
Eero Kaartinen
Pääosat Kyösti Väntänen
Juha Hyppönen
Esa Pakarinen jr.
Pirkkoliisa Tikka
Valmistustiedot
Valmistusmaa  Suomi
Tuotantoyhtiö TV 1 Lasten ja nuorten toimitus
Ensi-ilta 25. marraskuuta 1977
Kesto 32 minuuttia
Alkuperäiskieli suomi
Aiheesta muualla
IMDb

Villahousupakko on suomalainen Televisioteatterin ja Yleisradion tekemä lasten televisioelokuva, joka valmistui vuonna 1977. Sen on käsikirjoittanut Asko Martinheimo oman kuunnelmansa pohjalta ja ohjannut Raili Rusto. Näytelmän alaotsikkona on ”lastennäytelmä epäterveellisestä farkkumuodista laulujen ja huumorin avulla”[1]. Helmikuusta 2019 alkaen näytelmä on pysyvästi katsottavissa Yle Areenassa.[2] Sarjaa ei ole julkaistu DVD:nä eikä VHS:nä.

Juoni

On kylmä ja talvinen päivä. Timo Antero Kuusisto (Kyösti Väntänen) herää isänsä (Juha Hyppönen) niiskutukseen. Isä ilmoittaa, että hän on kipeänä ja pyytää Timoa jäämään kotiin vielä yhdeksi päiväksi. Timo haluaa kuitenkin mennä kouluun sillä heillä on "puukässy -ja lihapullapäivä". Isä käskee, että Timon pitää laittaa farkkujen alle villahousut, ettei hän vilustuisi. Timo laittaa housut jalkaan ja lähtee kouluun. Koulun pihalla Timo kuulee, että tänään on "puukässyn" sijaan poikien terveystarkastus. Opettaja (Pirkkoliisa Tikka) käskee oppilaitaan tekemään aine kirjoituksen, mutta Timo ei saa mitään aikaan. Timo kuvittelee olevansa lääkärintarkastuksessa. Lääkäri (Esa Pakarinen jr., opettaja ja muut luokan pojat nauravat Timon paikatuille villahousuille. Sitten hän kuvittelee, että tasavallan presidentti olisi määrännyt villahousujen käyttöpakon koko maahan, ja että seuraavana päivänä olisi lääkärintarkastus. Kun lääkärintarkastus koittaa, Timon ei tarvitsekkaan riisua vaatteitaan ja lääkärintarkastus menee ohitse.

Rooleissa

 Kyösti Väntänen  Timo Antero Kuusisto  
 Juha Hyppönen  Timon isä  
 Esa Pakarinen jr.  koululääkäri  
 Pirkkoliisa Tikka  Timon opettaja  
 Heikki Kahila  uutistenlukija televisiossa  
 Minna Salo  Tiina, Timon kaveri  
 Anna-Liisa Kainulainen  Bertta  
 Jouni Kekkonen  Timon luokkatoveri  
 Simo Tiihonen  Timon luokkaktoveri  
 Sari Aaltonen  Timon luokkatoveri  
 Jussi Väntänen  Timon luokkatoveri  

Vastaanotto

Helsingin Sanomien tv-kriitikko Jukka Kajava suhtautui näytelmään nihkeästi sekä tuoreeltaan että monien uusintaesitysten alla. Hänen mukaansa jo ohjelman nimi kertoo sisällön ”jopa niin hyvin, että jos perheen pienimmille löytyy parempaa puuhaa kuin tv:n tuijottaminen, niin kannattaa puuhata”. Hänestä pelkkä tietoisku asiasta olisi riittänyt sen sijaan, että on valjastettu iso tuotantokoneisto puolen tunnin näytelmää varten. Hän kirjoitti nuoren Kyösti Väntäsen näyttelevän intensiivisesti ja tiiviisti, mutta aikuisnäyttelijöille teksti ei hänestä anna paljon ilmaisun eväitä.[3] Kahta vuosikymmentä myöhemmin saman lehden Veli-Pekka Lehtonen oli suopeampi: ”Näkökulma on lapsen, miljöö realistinen ja ongelmat arkisen turvallisia.” Lehtonen piti näytelmän ilmaisukeinoja osin vanhentuneina, mutta sanoi Villahousupakon tarjoavan aikuistuneille 1970-luvun koululaisille mukavan nostalgista kuvastoa.[4]

Lähteet

  1. Villahousupakko. Lastennäytelmä epäterveellisestä farkkumuodista laulujen ja huumorin avulla Ritva-tietokanta. Radio- ja tv-arkisto, Kansallinen audiovisuaalinen instituutti. Viitattu 16.2.2019.
  2. Rytsä, Paavo: Klassikkokomedia Villahousupakko oli vastaisku epäterveelliselle farkkumuodille Yle Elävä arkisto. 7.11.2007. Yleisradio. Viitattu 16.2.2019.
  3. Kajava, Jukka: Villahousuja – vai ei?. Helsingin Sanomat, 25.11.1977, s. 43. Näköislehden aukeama (tilaajille).
  4. Lehtonen, Veli-Pekka: Villahousupakko koko maassa. Helsingin Sanomat, 16.3.1997, s. 79. Näköislehden aukeama (tilaajille).

Aiheesta muualla

Tämä televisioon liittyvä artikkeli on tynkä. Voit auttaa Wikipediaa laajentamalla artikkelia.