Ero sivun ”Mäntämoottori” versioiden välillä

Wikipediasta
Siirry navigaatioon Siirry hakuun
[katsottu versio][katsottu versio]
Poistettu sisältö Lisätty sisältö
Ei muokkausyhteenvetoa
Edellinen animaatio esitti pumppua eikä moottoria
Rivi 1: Rivi 1:
[[Kuva:Piston.gif|thumb|150px|4-tahti moottorin männän liike sylinterissä.]]
[[Kuva:4-Stroke-Engine-with-airflows.gif|frame|4-tahti moottorin männän liike sylinterissä.]]
'''Mäntämoottori''' on [[polttomoottori]], jossa [[polttoaine]]en sisältämä [[kemiallinen energia]] muutetaan [[lämpö|lämpö-]] ja [[liike-energia]]ksi [[sylinteri]]ssä liikkuvien [[mäntä|mäntien]] avulla.
'''Mäntämoottori''' on [[polttomoottori]], jossa [[polttoaine]]en sisältämä [[kemiallinen energia]] muutetaan [[lämpö|lämpö-]] ja [[liike-energia]]ksi [[sylinteri]]ssä liikkuvien [[mäntä|mäntien]] avulla.



Versio 10. helmikuuta 2019 kello 19.51

4-tahti moottorin männän liike sylinterissä.

Mäntämoottori on polttomoottori, jossa polttoaineen sisältämä kemiallinen energia muutetaan lämpö- ja liike-energiaksi sylinterissä liikkuvien mäntien avulla.

Polttoaine syötetään sylinteriin, jossa edestakaisin liikkuva mäntä moottorityypistä riippuen vuoroin imee tuoreen polttoaine-ilmaseoksen sylinteriin, ja toiseen suuntaan liikkuessaan puristaa seoksen kasaan tai poistaa pakokaasut. Toimintaperiaate vaihtelee hieman riippuen siitä onko kyse kaksitahti- vai nelitahtimoottorista. Mäntä tai männät on kiertokankien välityksellä laakeroitu kampiakseliin. Suoraruiskutteisessa nelitahtisessa bensiini- tai dieselmoottorissa männän liike imutahdin aikana täyttää sylinterin pelkällä ilmalla ja polttoaine ruiskutetaan sylinteriin suuttimilla.

Ahdetussa mäntämoottorissa pakokaasujen hukkaenergiasta tai hihnan välityksellä moottorista voimansa saava ahdin puristaa ilmaa sylintereihin. Tällöin palotapahtumaan saadaan suurempi ilmamäärä kuin minkä mäntä yksinään kykenisi imemään. Tämä parantaa moottorin hyötysuhdetta.

  • Nelitahtimoottori
Pääartikkeli: Nelitahtimoottori
Yleisin ajoneuvokäytössä oleva moottorityyppi, toimintavaiheina ovat imutahti, jonka aikana mäntä painuu alas ja imee tuoreen polttoaineseoksen sylinteriin, puristustahti, jonka aikana mäntä nousee ylös ja puristaa polttoaineseoksen kasaan, työtahti, jolloin syttynyt polttoaineseos lyö männän alas sekä poistotahti, jolloin jälleen ylös nouseva mäntä poistaa pakokaasut sylinteristä.
  • Kaksitahtimoottori
Pääartikkeli: Kaksitahtimoottori
Yleisimmin käytössä kevyissä pienkoneissa kuten moottorisahoissa ja vanhemmissa perämoottoreissa. Toimintavaiheina ovat työtahti ja huuhteluvaihe. Koska polttoaineseos ja pakokaasut vaihtuvat sylinterissä yhtäaikaisesti, rakenne on epätaloudellinen mutta moottorin rakenne on yksinkertaisempi, kevyempi ja halvempi valmistaa kuin nelitahtimoottori.

Katso myös