Ero sivun ”Zou (Benin)” versioiden välillä

Wikipediasta
Siirry navigaatioon Siirry hakuun
[katsottu versio][katsottu versio]
Poistettu sisältö Lisätty sisältö
käännösmalline, yhteenvedon mukaan tuo
→‎Hallinnollinen jako: lis tark korj wl
Rivi 72: Rivi 72:
== Hallinnollinen jako ==
== Hallinnollinen jako ==
[[Tiedosto:Zou_communes.png|pienoiskuva|Zoun kunnat.]]
[[Tiedosto:Zou_communes.png|pienoiskuva|Zoun kunnat.]]
Zou jaettiin vuonna 1999 sen pohjoisalueelle perustettuun Collinesin maakuntaan. Zoun pääkaupunki on [[Abomey]]. Zou on jaettu yhdeksän kuntaan, jotka ovat: Abomey, [[Agbangnizoun]], [[Bohicon]], [[Cové]], [[Djidja]], [[Ouinhi]], [[Za-Kpota]], [[Zangnanado]] ja [[Zogbodomey]].
Zou jaettiin vuonna 1999 sen pohjoisalueelle perustettun [[Collines|Collinesin]] departementin kanssa. Zoun pääkaupunki on [[Abomey]]. Zou on jaettu yhdeksän kuntaan, jotka ovat: Abomey, [[Agbangnizoun]], [[Bohicon]], [[Cové]], [[Djidja]], [[Ouinhi]], [[Za-Kpota]], [[Zangnanado]] ja [[Zogbodomey]].


== Lähteet ==
== Lähteet ==

Versio 6. tammikuuta 2019 kello 22.46

Zou
Abomeyn kuninkaallisen palatsin seinää
Abomeyn kuninkaallisen palatsin seinää
Sijainti Beninissä
Sijainti Beninissä
Valtio Benin
Hallinto
 – hallinnollinen keskus Abomey
Pinta-ala 5 243[1] km²
Väkiluku (2013) 851 623
 – väestötiheys 160 as./km²

Zou on yksi Beninin kahdestatoista departementista. Se saa nimensä Zoujoesta, joka kulkee läpi maakunnan ja virtaa sen jälkeen Atlanttiin maan eteläosassa. Suurin osa, 91 prosenttia väestöstä on foneja, kun taas aja-kansa muodostaa neljä prosenttia ja jorubat kolme prosenttia väestöstä.[2]

Vuoden 2013 väestönlaskennassa maakunnan väkiluku oli 851 580, joista 407 030 oli miehiä ja 444 550 naisia. Naisten osuus oli 52,20 prosenttia. Maaseudulla asui väestöstä 67,00 prosenttia, kun taas kaupunkien osuus väestöstä oli 33,00 prosenttia. Työvoiman osuus maakunnan väestöstä oli 275 249 joista 50,10 prosenttia oli naisia. Kotitalouksia, joissa ei ollut koulutusta oli 60,70 prosenttia ja talouksien osuus, joissa oli kouluikäisiä lapsia oli 72,90 prosenttia.lähde?

Maantiede

Juhla Abomeyssa.

Zoulle on ominaista tasangot, jotka vaihteleva 20–200 metrin korkeudella merenpinnasta. Tasankoja jakavat Zou- ja Kauffojokien laaksot pohjoisesta etelään. Ouemejoen sivujoki Zou kulkee makunnan läpi. Yhdessä muiden departementtien kanssa Zoun alue muodostaa Ouemen valuma-alueen.lähde?

Hallinnollinen jako

Zoun kunnat.

Zou jaettiin vuonna 1999 sen pohjoisalueelle perustettun Collinesin departementin kanssa. Zoun pääkaupunki on Abomey. Zou on jaettu yhdeksän kuntaan, jotka ovat: Abomey, Agbangnizoun, Bohicon, Cové, Djidja, Ouinhi, Za-Kpota, Zangnanado ja Zogbodomey.

Lähteet

  1. "Benin". Geohive. Retrieved 25 November 2016.[vanhentunut linkki]
  2. Ethnic groups in Benin (PDF) ODSEF. Viitattu 25 November 2016.

Aiheesta muualla

Käännös suomeksi
Käännös suomeksi
Tämä artikkeli tai sen osa on käännetty tai siihen on haettu tietoja muunkielisen Wikipedian artikkelista.
Alkuperäinen artikkeli: en:Zou Department