Ero sivun ”Teksti” versioiden välillä

Wikipediasta
Siirry navigaatioon Siirry hakuun
[katsottu versio][katsottu versio]
Poistettu sisältö Lisätty sisältö
p malline
pientä parannusta
Rivi 2: Rivi 2:
{{lähteetön}}
{{lähteetön}}



'''Teksti''' on [[kirjoitus]]ta, jossa [[Kieli|kielellisessä]] muodossa ilmaistaan haluttu asiasisältö. Teksti voi olla kirjalliseksi muutettua puhetta tai pelkästään muodossa tuotettu tai suoraan kirjoituksesi muodostettu sisältö. Pääasiassa tekstiä on koneellisesti tai [[käsi]]n laaditut kirjalliset esitykset.
'''Teksti''' tarkoittaa kokonaisuutta, joka sisältää viestin ja jolla on ainutkertainen merkitys. Teksti voi olla kirjoitettua, puhuttua, kuvitettua ja äänitettyä. Keskenään samankaltaiset tekstit muodostavat tekstilajin. Tiettyyn tekstilajiin kuuluvia tekstejä yhdistää mm. tekstin rakenne, ulkoasu ja tavoite. Esimerkiksi yleensä mainoksessa on houkutteleva tuotekuva, huomiota herättävä iskulause ja valmistajan logo, ja tavoitteena on vaikuttaa katsojaan.
Aina yksittäinen teksti ei kuulu selvästi yhteen tekstilajiin, vaan siinä on aineksia useammasta tekstilajista. Yhdestä aiheesta on mahdollista laatia monen eri tekstilajin tekstiä.<ref name="särmä">{{Kirjaviite | Nimeke = Särmä - Suomen kieli ja kirjallisuus | Julkaisija = Otava | Vuosi = 2016 | Tekijä = Vesa Haapala, Inkeri Hellström, Janna Kantola, Tuomas Kaseva, Riitta Korhonen, Heidi Kärki, Minna Maijala, Harri Mustonen, Janne Saarikivi, Merja Salo, Juhana Torkki| Sivut = 30,338,352 | Isbn = 978-9511-28914-2}}</ref> Myös puhe on tekstiä: esimerkiksi keskustelusta syntyy teksti, joka on kaikkien keskusteluun osallistuneiden yhdessä tuottama merkityskokonaisuus<ref>{{Verkkoviite | Osoite = http://opinnot.internetix.fi/fi/muikku2materiaalit/lukio/ai/ai08/1_johdanto/02_mika_teksti_on?C:D=1820951&m:selres=1820951 | Nimeke = Mikä teksti on? | Tekijä = Anna-Mari Karjalainen | Julkaisija = Otavan opisto | Viitattu = 22.12.2018}}</ref>


1850-luvulla tekstien piiriin tulivat myös [[kaukokirjoitus|kaukokirjoituksella]] kirjoitetut viestit, jotka olivat parannus [[sähkötys|sähköttämällä]] toteutettuun [[viestiliikenne|viestiliikenteeseen]].
1850-luvulla tekstien piiriin tulivat myös [[kaukokirjoitus|kaukokirjoituksella]] kirjoitetut viestit, jotka olivat parannus [[sähkötys|sähköttämällä]] toteutettuun [[viestiliikenne|viestiliikenteeseen]].
Rivi 9: Rivi 11:


== Kirjoitettu teksti ==
== Kirjoitettu teksti ==
=== Otsikko ===
==== Otsikko ====
On tekstin tärkein osa, joka kertoo tekstin ydinajatuksen tai vihjaa siitä. Sanomalehdissä otsikolla on tarkoitus houkutella lukijaa lukemaan juttu. Usein otsikon koolla annetaan osviittaa jutun suurudesta ja tärkeydesä.<ref name="särmä" />

Tekstissä [[otsikko]] on yleensä tekstin nimeksi annettu sarja sanoja joka kertoo lyhyesti, mitä teksti sisältää.

Erityisesti iltapaivälehdissä uutisartikkelien tekstejä otsikoidaan melko vapaamuotoisesti{{lähde}} lukijan mielenkiinnon herättämiseksi. Tällöin teksti ei välttämättä vastaa täysin otsikon aiheuttamia lukijan odotuksia artikkelista.


=== Leipäteksti ===
==== Leipäteksti ====


[[Leipäteksti]] on [[sanomalehti]]artikkelin tekstimuotoinen asiasisältö, joka esittää halutun asian.
Leipäteksti on [[sanomalehti]]artikkelin varsinaista tekstiä. Nimi leipäteksti johtuu siitä, että toimittajien ajatellaan saavan siitä varsinainen palkka, eli raha leipään<ref name="särmä" />


=== Ingressi ===
==== Ingressi ====


[[Ingressi]] eli johdanto on tekstissä lyhyt yhteenveto siitä aiheesta mistä artikkelin [[leipäteksti]]n on tarkoitus kertoa.
[[Ingressi]] eli johdanto on tekstissä lyhyt yhteenveto siitä aiheesta mistä artikkelin [[leipäteksti]]n on tarkoitus kertoa.


=== Ladonta ===
==== Ladonta ====
{{korjattava/määritelmä}}
{{korjattava/määritelmä}}


Rivi 34: Rivi 33:
== Aiheesta muualla ==
== Aiheesta muualla ==
* [http://webcgi.oulu.fi/oykk/abc/sivukartta/ Kirjoittajan ABC-kortti]. Oulun yliopisto.
* [http://webcgi.oulu.fi/oykk/abc/sivukartta/ Kirjoittajan ABC-kortti]. Oulun yliopisto.
== Lähteet ==
{{viitteet}}


[[Luokka:Kirjoittaminen]]
[[Luokka:Kirjoittaminen]]

Versio 22. joulukuuta 2018 kello 02.42


Teksti tarkoittaa kokonaisuutta, joka sisältää viestin ja jolla on ainutkertainen merkitys. Teksti voi olla kirjoitettua, puhuttua, kuvitettua ja äänitettyä. Keskenään samankaltaiset tekstit muodostavat tekstilajin. Tiettyyn tekstilajiin kuuluvia tekstejä yhdistää mm. tekstin rakenne, ulkoasu ja tavoite. Esimerkiksi yleensä mainoksessa on houkutteleva tuotekuva, huomiota herättävä iskulause ja valmistajan logo, ja tavoitteena on vaikuttaa katsojaan. Aina yksittäinen teksti ei kuulu selvästi yhteen tekstilajiin, vaan siinä on aineksia useammasta tekstilajista. Yhdestä aiheesta on mahdollista laatia monen eri tekstilajin tekstiä.[1] Myös puhe on tekstiä: esimerkiksi keskustelusta syntyy teksti, joka on kaikkien keskusteluun osallistuneiden yhdessä tuottama merkityskokonaisuus[2]

1850-luvulla tekstien piiriin tulivat myös kaukokirjoituksella kirjoitetut viestit, jotka olivat parannus sähköttämällä toteutettuun viestiliikenteeseen.

Sanomalehtitekstin osia ovat otsikko, ingressi ja leipätekstilähde?

Kirjoitettu teksti

Otsikko

On tekstin tärkein osa, joka kertoo tekstin ydinajatuksen tai vihjaa siitä. Sanomalehdissä otsikolla on tarkoitus houkutella lukijaa lukemaan juttu. Usein otsikon koolla annetaan osviittaa jutun suurudesta ja tärkeydesä.[1]

Leipäteksti

Leipäteksti on sanomalehtiartikkelin varsinaista tekstiä. Nimi leipäteksti johtuu siitä, että toimittajien ajatellaan saavan siitä varsinainen palkka, eli raha leipään[1]

Ingressi

Ingressi eli johdanto on tekstissä lyhyt yhteenveto siitä aiheesta mistä artikkelin leipätekstin on tarkoitus kertoa.

Ladonta

Tekstien ladonnassa on käytetty huomioarvon parantamiseksi myös erilaisia kirjasimia.lähde? Otsikko, ingressi ja leipäteksti voivat olla eri fonteilla toteutettuja.

Tekstitetty puhe

Televisioissa vieraskielisen ohjelman alle kirjoitetaan käännös. Usein käännös on lyhyempi kuin puhutut sanatlähde? alkuperäismuodossaan. Monilla pienillä kielialueilla ei puhuttua sanaa korvata katselijan ymmärtämän kielenlähde? sanoilla dubbaamalla, vaan käännös tehdään tekstityksenä ruudun alalaitaan.lähde?

Aiheesta muualla

Lähteet

  1. a b c Vesa Haapala, Inkeri Hellström, Janna Kantola, Tuomas Kaseva, Riitta Korhonen, Heidi Kärki, Minna Maijala, Harri Mustonen, Janne Saarikivi, Merja Salo, Juhana Torkki: Särmä - Suomen kieli ja kirjallisuus, s. 30,338,352. Otava, 2016. ISBN 978-9511-28914-2.
  2. Anna-Mari Karjalainen: Mikä teksti on? Otavan opisto. Viitattu 22.12.2018.