Ero sivun ”Oswald Mosley” versioiden välillä

Siirry navigaatioon Siirry hakuun
12 merkkiä lisätty ,  1 vuosi sitten
ei muokkausyhteenvetoa
{{lähteetön}}
{{Poliitikko
| poliitikon nimi = Sir Oswald Ernald Mosley
Mosley ehdotti vuonna 1930 esikeynesiläistä ohjelmaa [[työttömyys|työttömyyden]] lievittämiseksi ja teollisuustuotannon elvyttämiseksi julkisin varoin, mistä pääministeri [[Ramsay MacDonald]] kieltäytyi. Mosley erosi Lancasterin kanslerin tehtävästä.
 
1931 Mosley perusti uuden puolueen, [[New Party]]n. Tammikuussa 1932 Mosley tapasi [[Benito Mussolini|Mussolinin]] ja vaikuttui tämän aikaansaannoksista. Hän hylkäsi The New Partyn ja perusti Brittiläisen fasistiunionin (''British Union of Fascists''). BUF ehdotti protektionistista ja julkiseen elvytykseen perustuvaa [[talouspolitiikka]]a, mutta vastusti samalla [[kommunismi]]a. Vuonna 1934 BUF järjesti [[antisemitismi|antisemitistisiä]] mielenosoituksia. Vuonna 1936 niin sanotun [[Cable Streetin taistelu]]n jälkeen säädettiin [[Public Order Act]], joka kielsi yksityisarmeijat ja [[univormu]]ihinpoliittiset pukeutumisenunivormut (vastaava tunnetaan Suomessa [[puserolaki]]na), mikä rajoitti BUF:n julkisia mielenosoituksia.
 
Mosley oli naimisissa [[Intia]]n entisen varakuninkaan tyttären, [[Cynthia Curzon]]in, kanssa, mutta ryhtyi suhteeseen yhden rahoittajansa, Redensdalen 2. paronin tyttären, [[Mitfordin_sisaruksetMitfordin sisarukset#Diana_MitfordDiana Mitford|Diana Mitford]]in kanssa, joka erosi puolisostaan. Mosley ei eronnut Cynthiasta ennen kuin tämä kuoli sairauteen, minkä jälkeen Mosley meni Dianan kanssa salaa naimisiin Saksassa propagandaministeri [[Joseph Göbbels]]in piirustushuoneessa. Yksi häävieraista oli valtakunnankansleri [[Adolf Hitler]].
 
==Toinen maailmansota==
8 534

muokkausta

Navigointivalikko