Ero sivun ”Léon Blum” versioiden välillä

Siirry navigaatioon Siirry hakuun
7 merkkiä poistettu ,  2 vuotta sitten
→‎Puoluejohtajana: Ortodoksinen marxilaisuus - tarkoittanee kautskyläisyyttä - on lähtökohtaisesti ei-leninististä sosialismia. Ei siis ole syytä korostaa ei-leninistisyyttä. Kyse on sosialistisesta perinteestä, jonka pohjalta "porvarillisessa yhteiskunnassa ei mennä hallitukseen". Samanlaista keskustelua käytiin Suomessakin SDP:ssä ennen Tannerin vähemmistöhallituksen muodostamista.
(→‎Puoluejohtajana: Ortodoksinen marxilaisuus - tarkoittanee kautskyläisyyttä - on lähtökohtaisesti ei-leninististä sosialismia. Ei siis ole syytä korostaa ei-leninistisyyttä. Kyse on sosialistisesta perinteestä, jonka pohjalta "porvarillisessa yhteiskunnassa ei mennä hallitukseen". Samanlaista keskustelua käytiin Suomessakin SDP:ssä ennen Tannerin vähemmistöhallituksen muodostamista.)
Kun puolueen johtaja [[Jean Jaurès]] murhattiin ensimmäisen maailmansodan alussa, Blum nousi puolueen johtoon. Hän nousi puolueen toimeenpanevaan komiteaan ja Ranskan kansalliskokoukseen Pariisin edustajana 1919. Hän yritti estää puolueen hajoamisen suhtautumisessa Venäjän vallankumoukseen, mutta radikaalit erosivat puolueesta ja perustivat kommunistisen puolueen ja veivät L'Humanitén mukanaan.
 
Blum johti SFIO:a 1920- ja 1930-luvun ja oli puolueen uuden lehden, Le Populairen, toimittajana. OrtodoksisenaPerinteisen marxistina,oppositiososialismin tosin ei leninistinä,pohjalta hän vastusti osallistumista porvarihallituksiin, mutta tuki radikaalipuoluetta sivusta. Sosialistihallituksen muodostaminen oli mahdotonta ilman kommunisteja, jotka Stalinin Kominternin määräyksestä pitivät sosiaalidemokraatteja "sosiaalifasisteina."
 
==Pääministerinä==
Rekisteröitymätön käyttäjä

Navigointivalikko