Ero sivun ”3G-verkot Suomessa” versioiden välillä

Siirry navigaatioon Siirry hakuun
27 merkkiä lisätty ,  1 vuosi sitten
Lähdeosio
(Lähdeosio)
'''3G-verkot Suomessa''' muodostuvat toimiluvan saaneiden kolmen teleoperaattorin [[TeliaSonera]]n, [[Elisa (yritys)|Elisan]] ja [[DNA (yritys)|DNA]]:n ylläpitämistä [[3G|kolmannen sukupolven]] [[UMTS]]-verkoista. Näiden lisäksi Ålands Mobiltelefon AB [[Ahvenanmaa]]lla ylläpitää 3G-verkkoa maakunnan itsehallinnon periaatteiden mukaisesti.
 
UMTS-verkot otettiin Suomessa käyttöön vuonna 2004. Ne kattoivat aluksi vain pääkaupunkiseudun ja suuret kaupungit.<ref>Langattomat sukupolvet 1G, 2G, 3G, 4G, 5G… 15.06.2018 https://www.ficom.fi/ajankohtaista/uutiset/langattomat-sukupolvet-1g-2g-3g-4g-5g%E2%80%A6</ref>.
 
Yleisimmin tunnetun [[3G]]:n määritelmän on luonut [[Kansainvälinen televiestintäliitto|ITU-T]]. Myös [[3GPP]] on osallistunut standardisointityöhön määrittelemällä alkuperäisen 3G UMTS:in. Kolmannen sukupolven matkapuhelinverkoille on ominaista esimerkiksi mahdollisuus videopuheluihin ja vähintään 384 kbps tiedonsiirtonopeus verkosta päätelaitteeseen. 3G-verkko-operaattoreilla on myös [[WCDMA]]:ta nopeampi tiedonsiirtojärjestelmä, [[HSPA]], jolla päästään teoriassa jo lähelle kiinteiden laajakaistayhteyksien nopeuksia. Todellinen siirtonopeus voi olla usein vain 70–80&nbsp;% nimellisestä kaikilla operaattoreilla.
* [[4G]]
* [[5G]]
 
==Lähteet==
{{Viitteet}}
 
[[Luokka:Matkapuhelinverkot]]
1 142

muokkausta

Navigointivalikko

Henkilökohtaiset työkalut

Nimiavaruudet

Kirjoitusjärjestelmät