Ero sivun ”Ogadenin konflikti” versioiden välillä

Wikipediasta
Siirry navigaatioon Siirry hakuun
[arvioimaton versio][arvioimaton versio]
Poistettu sisältö Lisätty sisältö
p mukaanlukien → mukaan lukien
Merkkaukset: Mobiilimuokkaus  mobiilisivustosta 
Rivi 101: Rivi 101:


== Ihmisoikeustilanne ==
== Ihmisoikeustilanne ==
Etiopian armeijaa ja poliisia on syytetty ihmisoikeuksien rikkomisesta. Human Rights Watchin jäsen kuvasi etiopian turvallisuusjoukkojen toimia rikoksina ihmiskuntaa vastaan. Etiopian sotilaat ja poliisit ovat osallistuneet [[Raiskaus|raiskaukseen]], mielivaltaiseen pidätykseen, valikoituun tappamiseen, kidutukseen ja vandalismiin. Vuonna 2005 Etiopialaiset sotilaat tuhosivat Armak vähemmistön asuttaman kylän ja tappoivat asukkaat metallitangoilla. Etiopia kontrolloi toimittajien pääsyä maahan, jonka takia väitteiden tutkiminen on hankalaa.
Etiopian armeijaa ja poliisia on syytetty ihmisoikeuksien rikkomisesta. [[Human Rights Watch]]in jäsen kuvasi etiopian turvallisuusjoukkojen toimia rikoksina ihmiskuntaa vastaan. Etiopian sotilaat ja poliisit ovat osallistuneet [[Raiskaus|raiskaukseen]], mielivaltaiseen pidätykseen, valikoituun tappamiseen, kidutukseen ja vandalismiin. Vuonna 2005 Etiopialaiset sotilaat tuhosivat Armak vähemmistön asuttaman kylän ja tappoivat asukkaat metallitangoilla. Etiopia kontrolloi toimittajien pääsyä maahan, jonka takia väitteiden tutkiminen on hankalaa.
Etiopian hallituksen mielestä toimittajat toimivat propagandatyökaluina eivätkä he huomioi kapinallisten tekoja.
Etiopian hallituksen mielestä toimittajat toimivat propagandatyökaluina eivätkä he huomioi kapinallisten tekoja.
{{Käännös|:en: Insurgency in Ogaden}}
{{Käännös|:en: Insurgency in Ogaden}}

Versio 17. marraskuuta 2018 kello 11.14

Tämä artikkeli kertoo Etiopian ja Ogadenin kansallisen vapautusarmeijan välisestä konfliktista. Ogadenin sota oli Etiopian ja Somalian välinen sota.

Ogadenin konflikti on meneillään oleva konflikti Ogadenin kansallisen vapautusarintaman (ONLF) ja Etiopian hallituksen välillä. Konflikti alkoi vuonna 1994, kun vapautusrintama pyrki liittämään Somalin osavaltion Somaliaan.

Ogadenin konflikti
ONLF:n sotilaita.
ONLF:n sotilaita.
Päivämäärä:

1994-meneillään

Paikka:

Somalin osavaltio, Etiopia

Lopputulos:

Meneillään

Osapuolet

 Etiopia

Tukijat:

 Venäjä

 Valko-Venäjä

Ogadenin kansallinen vapautusrintama

Tukijat:

 Eritrea

Komentajat

Mulatu Teshome

Meles Zenawi

Kuma Demeksa

Siraj Fergessa

Negasso Gidada

Girma Wolde-Giorgis

Samora Yunis

Ibrahim Abdallah Mah

Mohamed Sirad Dolal

Mohammed Omar Osman

Vahvuudet

185 500

2 000-3 000

Yhteensä 1 300 kuollutta

Konflikti

Ogadenin itsemäärämisoikeus aktivisteja vuoden 2015 Maailma kylässä festivaalilla.

20 joulukuuta 1996 Etiopian armeija hyökkäsi Al-Itihaad al-Islamiyan leiriin Luuqissa tappaen 58 taistelijaa ja 48 ulkomailta tullutta vapaaehtoista.

13 huhtikuuta 2003 ONLF aloitti Operaatio Mandadin, jonka tavoitteena oli häätää Etiopian armeijan Koraheyn ja Dolon piireistä. 2 päivää myohemmin Alenin ja Garas Qalon kaupungeissa käytiin taistelu, jossa kuoli 60 Etiopian armeijan jäsentä ja 41 kapinallista.

1 lokakuuta 2005 kapinalliset aloittivat hyökkäyksen Hamarroon ja Fikiin tappaen 4 sotilasta.

2 lokakuuta kapinalliset hyökkäsivät Gasan kaupunkiin tappaen 6 sotilasta.

19 huhtikuuta kapinalliset hyökkäsivät armeijan leiriin Kudunburissa, 11 sotilasta kuoli ja 13 haavoittui.

15 marraskuuta Etiopian armeija tappoi 30 siviiliä ja vankia.

13 maaliskuuta 2006 ONLF:n valtuuskunta keskusteli Tanskan ulkoministeriön kanssa ihmisoikeusrikkomuksista tapaamisen aikana.

23 heinäkuuta ONLF ilmoitti ampuneensa alas Etiopian armeijan kuljetus helikopterin.

24 huhtikuuta 2007 ONLF hyökkäsi kiinalaisten omistamaan Abolen öljylaitokseen. Hyökkäyksessä kuoli 74 ihmistä, mukaan lukien 9 kiinalaista siviiliä.

Vastauksena huhtikuun 2007 hyökkäykseen, Etiopia aloitti suuren vastahyökkäyksen kesäkuun ja toukokuun välillä vuonna 2008 kuoli noin 1 000 ihmistä.

3 heinäkuuta 2007 ONLF piiritti Shilaabon kaupunkia. 43 sotilasta ja 5 kapinallista kuoli.

22 tammikuuta 2008 hallituksen virkamies ilmoitti entisen sissijohtajan Mohamed Sirad Dolalin kuolemasta. Ennen kuolemaansa Sirad oli lähtenyt ONLF:sta ja hänestä oli tullut Al-Itihad al-Islamiyan johtaja.

3 elokuuta 2009 Etiopian tuomioistuin tuomitsi Bashir Ahmed Makhtalin, Etiopiassa syntyneen Kanadan kansalaisen elinkautiseen vankeuteen ONLF:n kuulumisesta.

27 lokakuuta 2009 ONLF syytti Somalimaan ja Puntmaan hallituksia kapinallisten luovuttamisesta Etiopian armeijalle.

11 tammikuuta 2011 Etiopia vapautti 402 ONLF:n jäsentä osana rauhansopimusta.

4 heinäkuuta 2011 Etiopian armeija tappoi 15 ja pidätti 6 kapinallista.

2 syyskuuta 2011 ONLF hyökkäsi sotilassaattueen kimppuun. Kapinalliset väittivät tappaneensa 25 sotilasta ja kärsineensä pieniä tappioita.

Human Rights Watchin mukaan Etiopian poliisi teloitti 10 siviiliä ja ryösti useita kauppoja Raqdan kaupungissa 16-17 maaliskuuta välisenä aikana vuonna 2011.

10-24 lokakuuta 2013 ONLF hyökkäsi kolmeentoista armeijan etuvartioon. ONLF ilmoitti tappaneensa 24 sotilasta.

6 joulukuuta 2013 armeija taisteli kapinallisisa vastaan Banabaasissa. Kapinallisjohtajan mukaan 45 sotilasta kuoli taistelussa.

Kesäkuun ja heinäkuun välisenä aikana vuonna 2014 viisi Etiopian kansalaista ammuttiin Garissan kaupungissa Keniassa. Tutkimuksissa selvisi että tappojen suorittajat olivat ONLF:n kannattajia.

26 helmikuuta 2015 Liyuu poliisijoukot kamppailivat ONLF:n kapinallisten kanssa Las-Galolin kylässä. Päivää aikaisemmin taisteluja käytiin Galashessa.

Ihmisoikeustilanne

Etiopian armeijaa ja poliisia on syytetty ihmisoikeuksien rikkomisesta. Human Rights Watchin jäsen kuvasi etiopian turvallisuusjoukkojen toimia rikoksina ihmiskuntaa vastaan. Etiopian sotilaat ja poliisit ovat osallistuneet raiskaukseen, mielivaltaiseen pidätykseen, valikoituun tappamiseen, kidutukseen ja vandalismiin. Vuonna 2005 Etiopialaiset sotilaat tuhosivat Armak vähemmistön asuttaman kylän ja tappoivat asukkaat metallitangoilla. Etiopia kontrolloi toimittajien pääsyä maahan, jonka takia väitteiden tutkiminen on hankalaa. Etiopian hallituksen mielestä toimittajat toimivat propagandatyökaluina eivätkä he huomioi kapinallisten tekoja.

Käännös suomeksi
Käännös suomeksi
Tämä artikkeli tai sen osa on käännetty tai siihen on haettu tietoja muunkielisen Wikipedian artikkelista.
Alkuperäinen artikkeli: en: Insurgency in Ogaden