Ero sivun ”Military Cross” versioiden välillä

Siirry navigaatioon Siirry hakuun
316 merkkiä lisätty ,  3 vuotta sitten
ei muokkausyhteenvetoa
pEi muokkausyhteenvetoa
Ei muokkausyhteenvetoa
[[Kuva:Military_cross_and_others.jpg|thumb|Military Cross ensimmäisenä vasemmalta.]]
'''Military Cross''' on vuonna 1914 luotu brittiläinen kunniamerkki. Sota-ansiosta ja taistelussa osoitetusta urhoollisuudesta myönnettävä Military Cross on arvostettu kunniamerkki, joka alun perin oli tarkoitettu täyttämään [[Viktorian risti]]n ja [[Distinguished Service Order]] -kunniamerkin väliin jäänyt tyhjiö. Se voitiin myöntää vain kapteeneille ja alemmille upseereille, mutta vuonna 1931 se ulotettiin koskemaan majureita, ja vuodesta 1993 lähtien sen saattoivat saada myös aliupseerit ja rivimiehet. Ristin saattoi ansaita moneen kertaan, jolloin kunniamerkin valkopurppuraiseen nauhaan asetettiin suorituksen merkiksi pieni hopeinen tanko.<ref name="thegazette">{{Verkkoviite | Osoite = https://www.thegazette.co.uk/awards-and-accreditation/content/100068 | Nimeke = Military Cross (MC) | Julkaisu = The Gazette | Viitattu = 6.11.2018 | Kieli = {{en}} }}</ref>
 
Ensimmäisen maailmansodan aikana Military Cross myönnettiin noin 37&nbsp;000 miehelle. jonkaNoin kahteen3000 kertaanmiestä ansaitsi sen kahdesti, noin 3000170 miestäkolmesti ja neljä &ndash; everstiluutnantti Humphrey Arthur Gilkes, kolmeenkapteeni kertaanFrancis 170Victor miestäWallington, kapteeni Percy Bentley ja neljäänlääkintäluutnantti kertaanCharles neljäGordon miestäTimms &ndash; neljästi.<ref name="thegazette"/> Alun perin Military Crossilla palkittiin myös ilmavoimien edustajat, koska ilmavoimilla ei tuolloin vielä ollut omaa kunniamerkkiä. Puute paikattiin [[Distinguished Flying Cross (Yhdistynyt kuningaskunta)|Distinguished Flying Cross]] -merkillä, joka oli ansioristin ilmavoimille räätälöity versio.
 
Toisessa maailmansodassa Military Crosseja myönnettiin 11 000 sotilaalle, ja näistä miehistäjoista 500 ansaitsi sen kahteen kertaan. Military Crossin virallinen lyhenne on MC, ja sen saavuttanut henkilö on brittiläiseen tapaan oikeutettu käyttämään kyseistä lyhennetä nimensä perässä.
 
Military Crossin virallinen lyhenne on MC, ja sen saavuttanut henkilö on brittiläiseen tapaan oikeutettu käyttämään kyseistä lyhennetä nimensä perässä.
 
== Lähteet ==
{{viitteet}}
*[http://www.operations.mod.uk/honours/honours.htm www.operations.mod.uk]
 
[[Luokka:Yhdistyneen kuningaskunnan sotilasansiomitalit]]
11 297

muokkausta

Navigointivalikko