Ero sivun ”Tihvinänkarjalaiset” versioiden välillä

Wikipediasta
Siirry navigaatioon Siirry hakuun
[katsottu versio][katsottu versio]
Poistettu sisältö Lisätty sisältö
SilvonenBot (keskustelu | muokkaukset)
p Botti korvasi mallineen: Tynkä/Etninen ryhmä
Karjala-malline.
Rivi 1: Rivi 1:
'''Tihvinän Karjala''' on erillinen karjalaisalue [[Boksitogorskin piiri]]ssä [[Leningradin alue]]en kaakkoisosissa. Alueella asuvat '''tihvinänkarjalaiset'''. Tihvinän Karjalaan kuului parhaimmillaan 14 kylää. Karjalaiskylät sijaitsevat [[Tšagoda|Tšagodajoen]] yläjuoksun varrella [[Klimovo]]n kylähallinnon alaisuudessa. Tsaarinvallan aikana karjalaisten asuttama alue kuului [[Tihvinän kihlakunta]]an ja sitä ennen nämä maat olivat Tihvinän luostarin omistuksessa. Tihvinän karjalaiset ovat säilyttäneet kielensä ja jopa alueen vähälukuinen nuoriso taitaa sitä. Tihvinän karjalaisia on myös muuttanut työn ja opiskelun perässä läheisiin [[Tihvinä]]n ja [[Pikalevo]]n kaupunkeihin ja [[Jefimovski]]n taajamaan. Kielentutkija Vladimir Rjagojevin arvioiden mukaan [[1970]]–luvulla Tihvinän karjalaisia oli kaksi tuhatta henkeä.
'''Tihvinän Karjala''' on erillinen karjalaisalue [[Boksitogorskin piiri]]ssä [[Leningradin alue]]en kaakkoisosissa. Alueella asuvat '''tihvinänkarjalaiset'''. Tihvinän Karjalaan kuului parhaimmillaan 14 kylää. Karjalaiskylät sijaitsevat [[Tšagoda|Tšagodajoen]] yläjuoksun varrella [[Klimovo]]n kylähallinnon alaisuudessa. Tsaarinvallan aikana [[Karjalaiset (kansa)|karjalaisten]] asuttama alue kuului [[Tihvinän kihlakunta]]an ja sitä ennen nämä maat olivat Tihvinän luostarin omistuksessa. Tihvinän karjalaiset ovat säilyttäneet kielensä ja jopa alueen vähälukuinen nuoriso taitaa sitä. Tihvinän karjalaisia on myös muuttanut työn ja opiskelun perässä läheisiin [[Tihvinä]]n ja [[Pikalevo]]n kaupunkeihin ja [[Jefimovski]]n taajamaan. Kielentutkija Vladimir Rjagojevin arvioiden mukaan 1970–luvulla Tihvinän karjalaisia oli kaksi tuhatta henkeä.


==Tihvinänkarjalaisten historia==
==Tihvinänkarjalaisten historia==
Karjalaiset ovat eläneet alueellaan jo 400 vuotta. He muuttivat nykyisille asuinalueilleen [[1600]]-luvun alussa [[Karjalankannas|Karjalankannakselta]] [[Stolbovan rauha]]n jälkeen. Kannaksen jouduttua luterilaisen Ruotsin vallan alle, alueelta lähti ortodoksista karjalaisväestöä pakoon keski-Venäjälle. Suurin osa muutti [[Tverin alue]]elle, mutta myös [[Tihvinä]]än ja [[Novgorodin alue|Novgorodin]] seuduille muutti karjalaista väkeä. Tihvinän karjalaiset löysivät uuden kotinsa ilmeisesti jo ennestään tutulta vanhalta kauppatieltä. Tšagodajoki nimittäin laskee [[Tšagodoštša]]an, Tšagodoštša [[Mologa]]an, joka taas on [[Volga]]n sivujoki. Mologan ja Volgan risteyksessä sijaitsi keskiajalla Holopii gorodok -kauppapaikka, jossa kävi myös karjalaisia kauppiaita.
Karjalaiset ovat eläneet alueellaan jo 400 vuotta. He muuttivat nykyisille asuinalueilleen 1600-luvun alussa [[Karjalankannas|Karjalankannakselta]] [[Stolbovan rauha]]n jälkeen. Kannaksen jouduttua luterilaisen Ruotsin vallan alle, alueelta lähti ortodoksista karjalaisväestöä pakoon keski-Venäjälle. Suurin osa muutti [[Tverin alue]]elle, mutta myös [[Tihvinä]]än ja [[Novgorodin alue|Novgorodin]] seuduille muutti karjalaista väkeä. Tihvinän karjalaiset löysivät uuden kotinsa ilmeisesti jo ennestään tutulta vanhalta kauppatieltä. Tšagodajoki nimittäin laskee [[Tšagodoštša]]an, Tšagodoštša [[Mologa]]an, joka taas on [[Volga]]n sivujoki. Mologan ja Volgan risteyksessä sijaitsi keskiajalla Holopii gorodok -kauppapaikka, jossa kävi myös karjalaisia kauppiaita.


Perimätiedon mukaan tihvinänkarjalaiset asettuivat ensiksi Opokan kylään, josta he sitten levittäytyivät muualle. Nykyisin Opokan kylää ei ole.
Perimätiedon mukaan tihvinänkarjalaiset asettuivat ensiksi Opokan kylään, josta he sitten levittäytyivät muualle. Nykyisin Opokan kylää ei ole.
Rivi 19: Rivi 19:
[http://www.onego.ru/win/pages/carelia/2002-11/114.html Miän Karjalua on äijä - Tihvinän Karjalassa]
[http://www.onego.ru/win/pages/carelia/2002-11/114.html Miän Karjalua on äijä - Tihvinän Karjalassa]


{{Karjala}}
{{Tynkä/Kulttuuri}}
{{Tynkä/Kulttuuri}}



Versio 5. marraskuuta 2018 kello 02.31

Tihvinän Karjala on erillinen karjalaisalue Boksitogorskin piirissä Leningradin alueen kaakkoisosissa. Alueella asuvat tihvinänkarjalaiset. Tihvinän Karjalaan kuului parhaimmillaan 14 kylää. Karjalaiskylät sijaitsevat Tšagodajoen yläjuoksun varrella Klimovon kylähallinnon alaisuudessa. Tsaarinvallan aikana karjalaisten asuttama alue kuului Tihvinän kihlakuntaan ja sitä ennen nämä maat olivat Tihvinän luostarin omistuksessa. Tihvinän karjalaiset ovat säilyttäneet kielensä ja jopa alueen vähälukuinen nuoriso taitaa sitä. Tihvinän karjalaisia on myös muuttanut työn ja opiskelun perässä läheisiin Tihvinän ja Pikalevon kaupunkeihin ja Jefimovskin taajamaan. Kielentutkija Vladimir Rjagojevin arvioiden mukaan 1970–luvulla Tihvinän karjalaisia oli kaksi tuhatta henkeä.

Tihvinänkarjalaisten historia

Karjalaiset ovat eläneet alueellaan jo 400 vuotta. He muuttivat nykyisille asuinalueilleen 1600-luvun alussa Karjalankannakselta Stolbovan rauhan jälkeen. Kannaksen jouduttua luterilaisen Ruotsin vallan alle, alueelta lähti ortodoksista karjalaisväestöä pakoon keski-Venäjälle. Suurin osa muutti Tverin alueelle, mutta myös Tihvinään ja Novgorodin seuduille muutti karjalaista väkeä. Tihvinän karjalaiset löysivät uuden kotinsa ilmeisesti jo ennestään tutulta vanhalta kauppatieltä. Tšagodajoki nimittäin laskee Tšagodoštšaan, Tšagodoštša Mologaan, joka taas on Volgan sivujoki. Mologan ja Volgan risteyksessä sijaitsi keskiajalla Holopii gorodok -kauppapaikka, jossa kävi myös karjalaisia kauppiaita.

Perimätiedon mukaan tihvinänkarjalaiset asettuivat ensiksi Opokan kylään, josta he sitten levittäytyivät muualle. Nykyisin Opokan kylää ei ole.

Tihvinän karjalaiskyliä

  • Klimovo (kyläkeskus)
  • Birtšova (Birjutšovo)
  • Gorki (Korgorka)
  • Zabilnja (Zabelino)
  • Novinka
  • Dubrovka
  • Selištšä
  • Moklokova

Aiheesta muualla

Miän Karjalua on äijä - Tihvinän Karjalassa

Tämä kulttuuriin liittyvä artikkeli on tynkä. Voit auttaa Wikipediaa laajentamalla artikkelia.