Ero sivun ”Bernhard Weimar” versioiden välillä

Siirry navigaatioon Siirry hakuun
2 merkkiä lisätty ,  3 vuotta sitten
kyseessä on korkea-rein (hochrhein), ei ylä-rein (oberrhein)
[katsottu versio][katsottu versio]
p (+auktori)
(kyseessä on korkea-rein (hochrhein), ei ylä-rein (oberrhein))
 
Kesällä 1637 Weimar taisteli menestyksekkäästi [[Franche-Comté]]ssa. Sotaretken jälkeen hän ylitti Reinin elokuun alussa [[Rheinau (Baden)|Rheinaussa]] ja kohtasi [[Johann von Werth]]in johtamat keisarilliset taistelussa, jonka Weimar voitti. Syyskuussa Weimarin oli kuitenkin pakko vetäytyä takaisin Reinin länsirannalle, minkä jälkeen hän siirtyi talvimajoitukseen [[Baselin hiippakunta]]an. Weimar ei ollut saanut Ranskan lupaamaa rahallista tukea, minkä vuoksi hänen armeijansa oli kutistunut alle 4&nbsp;000 mieheen.<ref name=Ward>Ward</ref>
 
Talvella 1637–1638 Weimar teki onnistuneen sotaretken YläKorkea-Reinillä. Ensimmäinen menestys tuli, kun Hohentwielin linnoituksen komentaja siirtyi varuskuntansa kanssa Württembergin herttuan Eberhardin puolelta Weimarin puolelle. Tämän jälkeen Weimar otti haltuunsa Itävallan [[Waldstädte]]n valtaamalla Reinin varrella olevat [[Bad Säckingen|Säckingenin]], [[Laufenburg]]in, [[Waldshut-Tiengen|Waldshutin]]. Hän voitti [[baijeri]]laiset [[Rheinfeldenin taistelu|Rheinfeldenissä]], jonka jälkeen valtasi [[Rheinfelden]]in, [[Neuenburg am Rhein|Neuenburgin]] ja [[Freiburg]]in.<ref name=Ward /> Tämän jälkeen hän [[Breisachin piiritys|piiritti Breisachia]] (elokuusta–joulukuuhun 1638) ja valtasi kaupungin katolisten auttamisyrityksistä huolimatta. [[Breisach am Rhein|Breisach]] oli tärkeä tukikohta [[espanjalainen tie|espanjalaisen tien]] varrella.
 
Weimarin tavoitteena oli luoda valtauksistaan [[Elsass]]issa ja Reinillä oma herttuakunta, mutta hän kuoli [[isorokko]]on ennen kuin pääsi sopimukseen [[kardinaali Richelieu]]n kanssa. Tämän jälkeen Weimarin alainen myi vallatut linnoitukset Ranskalle, mikä johti Ranskan vaikutusvallan huomattavaan kasvuun alueella.
18 008

muokkausta

Navigointivalikko