Ero sivun ”Keidassuo” versioiden välillä

Wikipediasta
Siirry navigaatioon Siirry hakuun
[arvioimaton versio][arvioimaton versio]
Poistettu sisältö Lisätty sisältö
Ei muokkausyhteenvetoa
Rivi 1: Rivi 1:
'''Keidassuo''' eli '''kohosuo''' on [[suo]]yhdistymätyyppi, jossa keskusta on korkeammalla kuin laidat. Keidassoita on Etelä- ja osittain Keski-Suomessa.
'''Keidassuo''' eli '''kohosuo''' on [[suo]]yhdistymätyyppi, jossa suon keskusta on sen reunaosia (laiteita) ja ympäröivää kivennäismaaa korkeammalla. Suomessa keidassoita on pääasiassa Etelä- ja Keski-Suomessa.


Keidassuon keskustassa on pieniä [[neva (suotyyppi)|nevoja]], joita nimitetään ''kuljuiksi'' ja niihin saattaa muodostua pieniä [[lampi]]a. Rämemättäät eli ''kermit'' erottavat kuljut toisistaan. [[Vesi]] valuu keskustasta kohti suon reunoja, jossa kaltevimmassa osassa on [[räme]]ttä ja laitamilla [[korpi|korpea]] tai nevaa. Keidassuon keskusta saa ravinteita vain [[sade|sateesta]], mutta laiteet myös kivennäismaalta.
Keidassuon keskusta on pääasissa [[neva (suotyyppi)|nevaa]]. Keidassuon märkiä painanteita nimitetään ''kuljuiksi'' ja niihin saattaa muodostua pieniä [[lampi]]a. Rämemättäät eli ''kermit'' erottavat kuljut toisistaan. Keidassuon laiteilla on yleensä [[räme]]itä ja [[korpi|korpia]]. Keidassuon keskusta saa vettä ja ravinteita vain [[sade|sateesta]], mutta laiteet myös kivennäismaalta.


{{Tynkä/Maantiede}}
{{Tynkä/Maantiede}}

Versio 18. lokakuuta 2006 kello 13.33

Keidassuo eli kohosuo on suoyhdistymätyyppi, jossa suon keskusta on sen reunaosia (laiteita) ja ympäröivää kivennäismaaa korkeammalla. Suomessa keidassoita on pääasiassa Etelä- ja Keski-Suomessa.

Keidassuon keskusta on pääasissa nevaa. Keidassuon märkiä painanteita nimitetään kuljuiksi ja niihin saattaa muodostua pieniä lampia. Rämemättäät eli kermit erottavat kuljut toisistaan. Keidassuon laiteilla on yleensä rämeitä ja korpia. Keidassuon keskusta saa vettä ja ravinteita vain sateesta, mutta laiteet myös kivennäismaalta.

Tämä maantieteeseen liittyvä artikkeli on tynkä. Voit auttaa Wikipediaa laajentamalla artikkelia.