Ero sivun ”Non-Hodgkin-lymfooma” versioiden välillä

Siirry navigaatioon Siirry hakuun
10 merkkiä poistettu ,  2 vuotta sitten
sairauden nimi uuden otsikon mukaiseksi
p (Jjkankila siirsi sivun Non-Hodgkinin lymfooma uudelle nimelle Non-Hodgkin-lymfooma: Kielen ja lähteiden mukaiseksi.)
(sairauden nimi uuden otsikon mukaiseksi)
 
[[Tiedosto:CT throat - non-hodgkin-lymphoma - 04.jpg|thumb|Tietokonetomografia non-Hodgkinin Hodgkin-lymfoomasta.]]
'''Non-Hodgkinin Hodgkin-lymfooma''' on toinen kahdesta [[lymfooma]]n eli imusolmukesyövän suurimmasta päätyypistä. Se on Suomessa yleisin [[imukudos|imukudoksen]] [[syöpä]].
 
Suomessa todetaan vuosittain hieman alle tuhat non-Hodgkinin Hodgkin-lymfoomaa. Sairaus on miehillä hieman tavallisempi kuin naisilla, ja iän myötä sairastumisen riski suurenee. Varmaa syytä sairauden puhkeamiseen ei tiedetä, mutta joitakin altistavia tekijöitä on tullut esiin. Näitä ovat mm. [[reuma]], [[HI-virus]] ja jotkin autoimmuunitaudit.
 
Non-Hodgkin-lymfoomien ryhmään kuuluu useita käyttäytymiseltään erilaisia sairauksia, kuten esimerkiksi [[Burkittin lymfooma]] ja [[MALT-lymfooma]] sekä [[follikulaarinen lymfooma|follikulaarinen]] ja [[lymfoblastinen lymfooma]], ja tauti voi ilmetä missä tahansa ruumiinosassa. Yleisoireet ovat samoja kuin [[lymfooma]]ssa yleensä, mutta oireet riippuvat myös sairauden esiintymispaikasta.
Jos lääkäri epäilee potilaalla olevan jokin imukudossairaus, suurentunut [[imusolmuke]] mahdollisesti poistetaan pienestä viillosta paikallispuudutuksessa ([[biopsia|imusolmukebiopsia]]). Imusolmuke tutkitaan [[mikroskooppi|mikroskoopissa]], ja tällä tutkimuksella pystytään varmistamaan, onko kyseessä imukudossyöpä.
 
Kokaiinin käyttö kasvattaa non-Hodgkinin Hodgkin-lymfooman riskin yli kaksinkertaiseksi.<ref>http://www.usc.edu/hsc/info/pr/1vol3/334/cocaine.html</ref>
 
Non-Hodgkinin Hodgkin-lymfooma on ollut muun muassa jääkiekkoilija [[Saku Koivu]]lla, mutta hän toipui siitä nopeasti ja palasi jäälle.<ref>[http://www.hs.fi/urheilu/art-2000002523650.html HS: Myös Saku Koivu sairasti imusolmukesyövän]</ref>
 
==Lähteet==
7 027

muokkausta

Navigointivalikko