Ero sivun ”Rossinmaa” versioiden välillä

Siirry navigaatioon Siirry hakuun
20 merkkiä lisätty ,  15 vuotta sitten
p
ei muokkausyhteenvetoa
p
'''Uuden-Seelannin vaatima alue''' käsittää alueita [[Antarktis|Antarktikselta]] (ja muutamilta saarilta [[Eteläinen jäämeri|Eteläisessä jäämeressä]]). Se on määritelty [[sektori]]ksi, jonka kärkipisteenä on Etelänapa, sivurajoina 160. itäinen [[pituuspiiri]] ja 150. läntinen pituuspiiri, pohjoisessa aluetta rajoittaa 60. eteläinen [[leveyspiiri]]. Alue sai nimensä ''Rossin Alusmaa'' [[James Clark Ross]]ilta, joka löysi [[Rossinmeri|Rossinmeren]].
 
Alueen pinta-ala on 450  000  km². Vertailun vuoksi mainittakoon, että [[Suomi|Suomen]] pinta-ala on 337  030  km².
 
Britannia otti [[alusmaa]]kseen territorion vuonna [[1923]] ja antoi sen hallinnon [[Uusi-Seelanti|Uuden-Seelannin]] tehtäväksi. [[Venäjä]] tai [[Yhdysvallat]] eivät tunnustaneet näitä vaatimuksia, ja kiista on yhä ratkaisematta (kuten kaikki muutkin vaatimukset Antarktiksesta) huolimatta Antarktiksen sopimuksesta. Uusiseelantilaiset ovat tottuneet ajattelemaan, että territorio kuuluu sisäisenä osana Uuteen-Seelantiin.
Aluevaatimukset sisältävät osia [[Victorian maa]]sta, ja suurimman osan [[Rossin jäälautta|Rossin jäälautasta]]. Tutkimusasemat [[Scottin tukikohta]] (Uusi-Seelanti) ja [[McMurdon asema]] (USA) ovat nykyisin ainoita pysyvästi asuttuja paikkoja alueella, ellei mukaan lasketa Amundsenin-Scottin etelänapa-asemaa. Alueella on myös yksi lumikiitorata, [[Williamsin kenttä]], ja riippuen vuodenajasta, kaksi jääkiitorataa. Tämä mahdollistaa pyörillä tai suksilla varustettujen koneiden laskeutumisen vuoden ympäri.
 
[[Rossin saari]], [[Ballenyn saaret]] ja pieni [[Scottin saari]] ovat osa vaatimuksia, kuten myös jään peittämä [[Rooseveltinsaari]]. Uudella-Seelannilla oli kesätukikohta Kuivan laakson alueella, nimeltään [[Vandan asema]] vuosina 1969 - 19951969–1995.
 
[[Greenpeace]] ylläpiti vuosina 1987 - 19921987–1992 omaa Antarktiksen asemaa Uuden-Seelannin vaatimalla alueella, Rossin saarella. Se oli nimeltään [[Maailman puistotukikohta]]. Koska se ei ollut valtiollinen tukikohta, kaikkien Antarktiksen sopimuksen allekirjoittaneiden maiden virallinen politiikka oli olla antamatta mitään tukea tai apua sille.
 
{{tynkä/Etelämanner}}
57 340

muokkausta

Navigointivalikko