Ero sivun ”Vuorisaarna” versioiden välillä

Siirry navigaatioon Siirry hakuun
250 merkkiä lisätty ,  2 vuotta sitten
ei muokkausyhteenvetoa
 
Vuorisaarnan tunnetuimmat osat ovat "[[Isä meidän]]" -rukous (Matt. 6:9-13), opetukset "kaikki, minkä tahdotte ihmisten tekevän teille, tehkää te heille" (Matt. 7:12), "älkää tehkö pahalle vastarintaa – jos joku lyö sinua oikealle poskelle, käännä hänelle vasenkin" (Matt 5:39) ja "älkää tuomitko, ettei teitä tuomittaisi" (Matt. 7:1),
sekä saarnan alkuosassa olevat lauseet, jotka alkavat sanoilla "Autuaita ovat...". Muita tunnettuja sitaatteja ovat muun muassa sellaiset vertaukset kuin "maan suola", "maailman valo", "helmiä sioille" ja "kaita tie". Vuorisaarnan mukaan Jeesusta voi tulkita Juutalaisuuden uudistajaksi. Jokaisen opetuksensa säkeensä hän aloitti aina saarnan joka alkoi sanomalla: "Teille on opetettu-" jonka jälkeen hän jatkoi lauseella joka alkoi: "Mutta minä sanon teille-".
 
Saarnan konteksti on myös herättänyt keskustelua. Useat [[kristinusko|kristityt]] ajattelevat, että vuorisaarna on Jeesuksen kommentaario (''midrash'') [[kymmenen käskyä|kymmeneen käskyyn]]. Joukko teologeja, kuten [[Albert Schweitzer]], ovat korostaneet Jeesusta pikaisen maailmanlopun saarnaajana, ja selittäneet tällä seikalla monien Jeesuksen opetusten ehdottomuutta. Joidenkin mielestä vuorisaarna on kirjaimellisesti otettava ohje kristityille ja sen mukaan tulisi elää, kun taas joidenkin mielestä vuorisaarnan avulla Jeesus osoittaa kuinka syntisiä ihmiset ovat. Ohjeiden mukaan on käytännössä niin vaikea elää, että ihmiset ovat syntisiä ja pitäisi pyytää syntejään anteeksi.
Rekisteröitymätön käyttäjä

Navigointivalikko