Ero sivun ”Sosialismi” versioiden välillä

Siirry navigaatioon Siirry hakuun
443 merkkiä poistettu ,  2 vuotta sitten
→‎Sosiaalidemokraatit ja kommunistit: Keynesiläisyys on liberalismia, ei sosialismia. Muutenkin tämä kappale on erittäin puutteellinen.
(→‎Nykyaikainen sosialismi: SDP:n perustaminen artikkelissa aiemmin liian aikaisin.)
(→‎Sosiaalidemokraatit ja kommunistit: Keynesiläisyys on liberalismia, ei sosialismia. Muutenkin tämä kappale on erittäin puutteellinen.)
 
1930-luvun [[suuri lama]] johti maailmanlaajuiseen lamaan ja joukkotyöttömyyteen. Ruotsin hallitusvastuussa olevat sosiaalidemokraatit ryhtyivät järjestämään julkisia töitä. Näin työttömyyskorvausten sijasta maksettiin palkkaa työstä.
 
Uusi politiikka väitetysti johti niin hyviin tuloksiin, että se teorisoitiin: [[keynesiläinen taloustiede]]. Sosialistiset puolueet saivat syyn olla hallituksessa myös kapitalistisessa järjestelmässä. Liberaalidemokratioiden taloudet saivat etenevässä määrin piirteitä sosialismista ja muuttuivat sekatalouksiksi demokraattisen hyvinvointivaltion kehittyessä (USA:ssa presidentti [[Franklin Roosevelt]]in [[New Deal]] [[1933]]).
 
Vaikka marxismi-leninismin ulkopuoliset radikaalit sosialismin muodot olivat poliittiselta kannatukseltaan toisen maailmansodan jälkeen syrjässä, monet vasemmistolaisittan asennoituneet mutta marxismia vastustaneet intellektuellit, kuten vaikkapa [[Albert Einstein]], [[Erich Fromm]] ja [[Bertrand Russell]] kannattivat toisen maailmansodan jälkeen demokraattista sosialismia. He sanoivat, että kapitalistinen talousjärjestelmä on haitallinen hyvinvoinnin, maailmanrauhan ja demokratian kannalta.
Rekisteröitymätön käyttäjä

Navigointivalikko