Ero sivun ”Iris Klewe” versioiden välillä

Wikipediasta
Siirry navigaatioon Siirry hakuun
[katsottu versio][katsottu versio]
Poistettu sisältö Lisätty sisältö
Lisätty linkki Yle Areenaan
Ipr1 (keskustelu | muokkaukset)
Rivi 32: Rivi 32:


{{Näyttelijä-rooli
{{Näyttelijä-rooli
|'''Näyttelijä'''|'''Rooli'''
|[[Piitu Uski|Pirkko Uski]]|Iris Klewe
|[[Piitu Uski|Pirkko Uski]]|Iris Klewe
|[[Tea Ista]]|Selma Heinonen
|[[Tea Ista]]|Selma Heinonen

Versio 8. elokuuta 2018 kello 23.30

Iris Klewe
Pirkko "Piitu" Uski Iris Klewenä
Pirkko "Piitu" Uski Iris Klewenä
Ohjaaja Marja-Liisa Sutinen
Säveltäjä Jukka Jarvola
Kuvaaja Kari Dahlberg
Leikkaaja Lena Hemming
Pääosat Pirkko Uski
Tea Ista
Yrjö Tähtelä
Irma Seikkula
Valmistustiedot
Valmistusmaa Suomi
Tuotantoyhtiö Yle TV1 Lasten ja nuorten toimitus
Ensi-ilta 1981
Kesto 122 minuuttia
Alkuperäiskieli suomi
Aiheesta muualla
IMDb
Elonet

Iris Klewe on suomalainen kolmiosainen televisioelokuva vuodelta 1981. Teos perustuu Anni Swanin 1916 julkaistuun romaaniin Iris rukka ja se on tyyliltään nuorten epookkidraama. Ohjaajana toimi Marja-Liisa Sutinen ja käsikirjoittajana Marjut Komulainen. Yle Myynti julkaisi Iris Klewen DVD-tallenteena 2013.

Iris Klewe kertoo kaksitoistakesäisen Iriksen suuresta elämänmuutoksesta, kun hän muuttaa vaatimattomasta metsäpirtistä varakkaiden sukulaistensa luo Helsinkiin. Iristä näyttelee kolmetoistavuotias Pirkko "Piitu" Uski.

Näyttelijät

 Pirkko Uski  Iris Klewe  
 Tea Ista  Selma Heinonen  
 Yrjö Tähtelä  Kaarlo Heinonen  
 Marja-Leena Keskikuha  Elin  
 Anu Ahonen  Ester  
 Maria Seire  Elsa  
 Katri Uski  Sissi  
 Antti Sillanpää  Aksel  
 Irma Seikkula  Ulriika  
 Seela Sella  Aliina-täti  
 Susanna Oravisto  Ulla Stjernfelt  
 Matti Ranin  kenraali Stjernfelt  
 Inkeri Vauhkonen  kenraalitar Stjernfelt  
 Inkeri Rantasalo  laulajatar Ström  
 Aarre Karen  opettaja  
 Heta Haukinen  talonmiehen tyttö  
 Leila Itkonen  Sere  
 Toivo Salokannel  Taneli  
 Eero Melasniemi  Henrik Klewe  

Juoni

Aliina (Seela Sella, oik.) opastaa koulutiensä alussa olevaa Iristä (Pirkko Uski).

Iris Klewe on jaettu kolmeen jaksoon:

Tuima on tuuli

Eletään 1910-lukua. Puoliorpo Iris Klewe asuu metsäpirtissä vanhahkon pariskunnan, Tanelin ja Seren, hoivissa. Hänen muusikkoisänsä elää jossain ulkomailla. Iris muuttaa Helsinkiin varakkaan enonsa Kaarlo Heinosen perheeseen; näin hänelle avautuu mahdollisuus koulunkäyntiin. Perheeseen kuuluu enon vaimo Selma ja serkut Elin, Ester, Elsa, Sissi ja Aksel, jotka alkuun suhtautuvat ylimielisesti pintasivistystä vailla olevaan maalaisserkkuunsa. Eno ja perheen sisäkkö Ulriika sen sijaan suhtautuvat Irikseen myötämielisesti. Ennen varsinaista koulua Iris saa kotiopetusta opettajatar Aliinalta, joka on tuskastua oppilaansa hitaaseen etenemiseen.

Kesän viime kukka

Iris saa uuden ystävän kenraali Stjernfeltin tyttärestä Ullasta. Iris on aktiivisesti mukana taloustöissä ja sisäkkö Ulriikasta tulee hänelle läheinen aikuiskontakti. Yllättäen Iris kutsutaan Ullan kotona järjestettäviin juhliin, hän hurmaa juhlaväen yhtymällä paikalla esitettävään taidelauluun. Kokonaisuutena Iriksen debytointi seurapiireissä ei aivan onnistu hänen puhuessa tarpeettoman äänekkäästi ja vieläpä aiheista, jotka ainakin Selma-tädin mielestä eivät sovellu tilaisuuden luonteeseen. Keväällä Ulla lähtee perheensä mukana Sisiliaan: Iriksen ja Ullan jäähyväiset ovat haikeat. Iriksen koulunkäynti alkaa hiljalleen lutviutua ja osan lopussa hän kirmaa ilmeisen tyytyväisenä Kaivopuiston keväisillä rinteillä.

Syksyllä takaisin

Vuosi on vierähtänyt ja Iriksestä on tullut perheenjäsen, eivätkä hänen serkkunsa enää ylenkatso häntä. Hän innostuu laulutaiteesta ja alkaa ottaa laulutunteja neiti Strömiltä. Selma-täti kertoo suru-uutisen: Ulla on kuollut lavantautiin Firenzessä. Iris saa suuren tilaisuutensa, kun hän pääsee laulamaan merkittävän osan eräässä juhlanäytöksessä, hän suoriutuu tehtävästään menestyksellisesti. Eräänä päivänä lasten leikkiessä pukuleikkejä Iriksen isä Henrik saapuu yllättäen paikalle. Hän vie tyttärensä kesäksi maalle Seren ja Tanelin luo. Syksyllä Iriksen on määrä palata Helsinkiin.

Muuta

Vuonna 1962 ensi-iltansa saanut suomalainen mustavalkoelokuva Pikku Suorasuu perustuu samaan aiheeseen kuin Iris Klewe. Pikku Suorasuussa Iristä näyttelee Nora Haque. Kumpikin teos noudattaa pääpiirteissään samaa juonta, joskin yksityiskohdissa on eroja. Pikku Suorasuussa Heinosten lapsia on viiden sijasta kolme ja enon kohtalo on Iris Klewessä toisenlainen kuin vuoden 1962 elokuvassa. Enon taloushuolet sekä Iriksen perintörahat ja niihin liittyvä sotku on jätetty pois Iris Klewen juonesta.[1]

Iris Klewen ulkokuvat on otettu suurelta osin Suomenlinnassa.

Lähteet

  • Iris Klewe -DVD-julkaisu

Viitteet

Aiheesta muualla