Ero sivun ”Hallwylin museo” versioiden välillä

Wikipediasta
Siirry navigaatioon Siirry hakuun
[katsottu versio][katsottu versio]
Poistettu sisältö Lisätty sisältö
Ei muokkausyhteenvetoa
Merkkaus:  2017 source edit 
viime vuosisadan > 1900-luvun, tuplakoordinaatti pois
 
Rivi 1: Rivi 1:
{{Museo WD}}[[Tiedosto:Hallwylska 2008.jpg|thumb|220px|Hallwylin museo heinäkuussa 2008.]]
{{Museo WD}}
[[Tiedosto:Hallwylska 2008.jpg|thumb|220px|Hallwylin museo heinäkuussa 2008.]]
'''Hallwylin museo''' on [[taidemuseo]], joka sijaitsee [[Ruotsi]]ssa [[Tukholma]]n keskustassa.
'''Hallwylin museo''' on [[taidemuseo]], joka sijaitsee [[Ruotsi]]ssa [[Tukholma]]n keskustassa.


[[Walther von Hallwyl|Walther]] ja [[Wilhelmina von Hallwyl]]in yksityispalatsi rakennettiin vuosina 1893–1898. Palatsin suunnittelusta vastasi arkkitehti [[Isak Gustaf Clason]]. Palatsi edustaa 1800-luvun lopun historiaromanttista arkkitehtuuria, ja sen esikuvina olivat 1500-luvun venetsialaiset ja espanjalaiset palatsit.<ref name="bedoire">Fredric Bedoire: ''Stockholms byggnader: Arkitektur och stadsbild'', s. 126. Norstedts, Tukholma 2012.</ref> Eri huoneet sisustettiin eri historiallisten tyylien mukaan. Viime vuosisadan vaihteen tekniset uutuudet löysivät kuitenkin tiensä von Hallwylien kotiin: keskuslämmitys, sähkövalo, lämmin ja kylmä juokseva vesi sekä henkilö- ja ruokahissi.
[[Walther von Hallwyl|Walther]] ja [[Wilhelmina von Hallwyl]]in yksityispalatsi rakennettiin vuosina 1893–1898. Palatsin suunnittelusta vastasi arkkitehti [[Isak Gustaf Clason]]. Palatsi edustaa 1800-luvun lopun historiaromanttista arkkitehtuuria, ja sen esikuvina olivat 1500-luvun venetsialaiset ja espanjalaiset palatsit.<ref name="bedoire">Fredric Bedoire: ''Stockholms byggnader: Arkitektur och stadsbild'', s. 126. Norstedts, Tukholma 2012.</ref> Eri huoneet sisustettiin eri historiallisten tyylien mukaan. Hallwylien kotiin löysivät kuitenkin tiensä 1900-luvun vaihteen tekniset uutuudet, kuten keskuslämmitys, sähkövalo, lämmin ja kylmä juokseva vesi sekä henkilö- ja ruokahissi.


Wilhelmina von Hallwyl oli suurkeräilijä, joka hankki laajat kokoelmat taidetta, hopeaa, antiikkia, aseita ja posliinia ajatuksenaan perustaa museo. Pariskunta lahjoitti palatsin irtaimistoineen Ruotsin valtiolle vuonna 1920, ja museo avattiin yleisölle vuonna 1938<ref>[http://hallwylskamuseet.se/sv/utforska/huset-pa-hamngatan-4 Huset på Hamngatan 4] {{sv}} Hallwyllin museo. Viitattu 20.9.2014.</ref>. Museon kokoelmiin kuuluu yli 50 000 esinettä, joiden joukossa on sekä arvokkaita taide-esineitä että arkisia käyttöesineitä. Kaikki on luetteloitu huolellisesti.
Wilhelmina von Hallwyl oli suurkeräilijä, joka hankki laajat kokoelmat taidetta, hopeaa, antiikkia, aseita ja posliinia ajatuksenaan perustaa museo. Pariskunta lahjoitti palatsin irtaimistoineen Ruotsin valtiolle vuonna 1920, ja museo avattiin yleisölle vuonna 1938<ref>[http://hallwylskamuseet.se/sv/utforska/huset-pa-hamngatan-4 Huset på Hamngatan 4] {{sv}} Hallwyllin museo. Viitattu 20.9.2014.</ref>. Museon kokoelmiin kuuluu yli 50&nbsp;000 esinettä, joiden joukossa on sekä arvokkaita taide-esineitä että arkisia käyttöesineitä. Kaikki on luetteloitu huolellisesti.


Hallwylin museo kuuluu organisaatioon [[Livrustkammaren och Skoklosters slott med Stiftelsen Hallwylska museet]].
Hallwylin museo kuuluu organisaatioon [[Livrustkammaren och Skoklosters slott med Stiftelsen Hallwylska museet]].
Rivi 14: Rivi 15:
* [http://www.hallwylskamuseet.se/ Museon sivusto] {{sv}}, {{en}} ym.
* [http://www.hallwylskamuseet.se/ Museon sivusto] {{sv}}, {{en}} ym.


{{coor title dms|59|19|59|N|18|4|28|E|type:landmark|}}
{{Tukholman seudun taidemuseot}}
{{Tukholman seudun taidemuseot}}



Nykyinen versio 27. heinäkuuta 2018 kello 17.01

Hallwylin museo
Hallwylska museetView and modify data on Wikidata
Tyyppi Palatsi, kotimuseo, kompleksi, taidemuseoView and modify data on Wikidata
Sijainti ÖstermalmView and modify data on Wikidata
Perustettu [1]View and modify data on Wikidata
Kotisivut hallwylskamuseet.se/enView and modify data on Wikidata
Koordinaatit 59°19′59″N, 18°04′30″E
Kartta
Hallwylin museo
Hallwylin museo heinäkuussa 2008.

Hallwylin museo on taidemuseo, joka sijaitsee Ruotsissa Tukholman keskustassa.

Walther ja Wilhelmina von Hallwylin yksityispalatsi rakennettiin vuosina 1893–1898. Palatsin suunnittelusta vastasi arkkitehti Isak Gustaf Clason. Palatsi edustaa 1800-luvun lopun historiaromanttista arkkitehtuuria, ja sen esikuvina olivat 1500-luvun venetsialaiset ja espanjalaiset palatsit.[2] Eri huoneet sisustettiin eri historiallisten tyylien mukaan. Hallwylien kotiin löysivät kuitenkin tiensä 1900-luvun vaihteen tekniset uutuudet, kuten keskuslämmitys, sähkövalo, lämmin ja kylmä juokseva vesi sekä henkilö- ja ruokahissi.

Wilhelmina von Hallwyl oli suurkeräilijä, joka hankki laajat kokoelmat taidetta, hopeaa, antiikkia, aseita ja posliinia ajatuksenaan perustaa museo. Pariskunta lahjoitti palatsin irtaimistoineen Ruotsin valtiolle vuonna 1920, ja museo avattiin yleisölle vuonna 1938[3]. Museon kokoelmiin kuuluu yli 50 000 esinettä, joiden joukossa on sekä arvokkaita taide-esineitä että arkisia käyttöesineitä. Kaikki on luetteloitu huolellisesti.

Hallwylin museo kuuluu organisaatioon Livrustkammaren och Skoklosters slott med Stiftelsen Hallwylska museet.

Lähteet[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]

  1. Wiki Loves Monuments monuments databaseView and modify data on Wikidata . Tieto on haettu Wikidatasta.
  2. Fredric Bedoire: Stockholms byggnader: Arkitektur och stadsbild, s. 126. Norstedts, Tukholma 2012.
  3. Huset på Hamngatan 4 (ruotsiksi) Hallwyllin museo. Viitattu 20.9.2014.

Aiheesta muualla[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]