Ero sivun ”Azumah Nelson” versioiden välillä

Wikipediasta
Siirry navigaatioon Siirry hakuun
[katsottu versio][katsottu versio]
Poistettu sisältö Lisätty sisältö
p ottelumäärän päivitys ja boxrec linkin korjaus
+kuva
Rivi 3: Rivi 3:
|oikea nimi=Azumah Nelson
|oikea nimi=Azumah Nelson
|lempinimi=Professori
|lempinimi=Professori
|kuva=Brian D'Ambrosio and Azumah Nelson.jpg
|kuvateksti=Azumah Nelson (vasemmalla) vuonna 2014.
|painoluokka=ylempi höyhensarja
|painoluokka=ylempi höyhensarja
|maa=[[Ghana]]
|maa=[[Ghana]]

Versio 21. heinäkuuta 2018 kello 16.31

Azumah Nelson
Azumah Nelson (vasemmalla) vuonna 2014.
Azumah Nelson (vasemmalla) vuonna 2014.
Henkilötiedot
Koko nimi Azumah Nelson
Syntynyt19. syyskuuta 1958
Accra
Kansalaisuus Ghana
Nyrkkeilijä
Lempinimi Professori
Pituus 165 cm
Painoluokka ylempi höyhensarja
Kätisyys oikeakätinen
Ammattilaistilastot
Ottelut 47
Voitot 39
– tyrmäysvoitot 28
Tappiot 6
Ratkaisemattomat 2

Azumah Nelson (s. 19. syyskuuta 1958 Accra, Ghana) on ghanalainen entinen ammattilaisnyrkkeilijä ja kolminkertainen maailmanmestari.

Amatööriurallaan Nelson otteli 52 ottelua, joista hän saavutti 50 voittoa. Ammattilaiseksi hän ryhtyi vuonna 1979. Jo kymmenennessä ammattilaisottelussaan syyskuussa 1981 hän pääsi iskemään Brittiläisen kansainyhteisön höyhensarjan mestaruudesta Brian Robertsia vastaan ja voitti ottelun viidennessä erässä teknisellä tyrmäyksellä. Hän puolusti mestaruuttaan Kabiru Akindelea vastaan ja helmikuussa 1982 hän voitti höyhensarjan Afrikan mestaruuden Charm Chiteulelta kymmenennen erän teknisellä tyrmäyksellä.

21. heinäkuuta 1982, vain 13 ammattilaisottelun kokemuksella, Nelson pääsi ottelemaan meksikolaista Salvador Sánchezia vastaan WBC-liiton höyhensarjan mestaruudesta New Yorkin Madison Square Gardeniin. Ottelu eteni aina viimeiseen viidenteentoista erään saakka, missä meksikolainen vei voiton teknisellä tyrmäyksellä, mutta aikaisemmin täysin tuntematon ghanalainen oli tuonut nimensä nyrkkeilymaailman tietoisuuteen. Kolmen viikon kuluttua ottelusta Sánchez sai surmansa auto-onnettomuudessa.

Marraskuussa 1983 Nelson tyrmäsi Kabiru Akindelen kansainyhteisön mestaruusottelussa ja 8. joulukuuta 1984 hän pääsi haastamaan Wilfredo Gomezin WBC-liiton mestaruudesta. Puerto Ricossa käydyssä ottelussa Nelson vei voiton 11. erän teknisellä tyrmäyksellä. Hän puolusti titteliään Juvenal Ordenesia, Pat Cowdellia, Marcos Villasanaa, Danilo Cabreraa, Mauro Gutierrezia ja uudelleen Villasanaa vastaan, kunnes nousi painoluokkaa ylemmäs ja voitti 29. helmikuuta 1988 Mario Martinezin ottelussa avoimena olleesta WBC-liiton ylemmän höyhensarjan mestaruudesta. Tätä titteliään hän puolusti Lupe Suarezia, Sidnei Dal Roverea, Martinezia ja Jim McDonnellia vastaan, kunnes siirtyi jälleen painoluokkaa ylemmäs.

19. toukokuuta 1990 Las Vegasin Caesars Palacessa Nelson kohtasi Pernell Whitakerin ottelussa WBC- ja IBF-liittojen kevyen sarjan mestaruudesta. Täydet 12 erää kestänyt ottelu päättyi Whitakerin voittoon kaikin tuomariäänin. Nelson palasi takaisin ylempään höyhensarjaan, missä samana vuonna 13. lokakuuta voitti Juan LaPorten WBC:n maailmanmestaruusottelussa. Hänen ensimmäinen puolustuksensa Jeff Fenechiä vastaan tuomittiin ratkaisemattomaksi, mutta uudelleen kohtaamisessa hän voitti australialaisen kahdeksannen erän teknisellä tyrmäyksellä. Hän saavutti voitot myös Calvin Grovesta ja Gabe Ruelasista, kunnes 10. syyskuuta 1992 vastaan asettui Jesse James Leija ja ottelu päättyi ratkaisemattomaan. Miesten kohdatessa uudelleen seuraavan vuoden toukokuussa ottelu kesti täydet 12 erää ja Leija julistettiin voittajaksi kaikin tuomariäänin. Leija kuitenkin menetti tittelinsä Gabriel Ruelasille ja Nelson otti mestaruusvyön takaisin itselleen tyrmättyään Ruelasin vuoden 1995 joulukuussa. Nelson puolusti kolmatta mestaruuttaan ensimmäisenä seuraavan vuoden kesäkuussa Leijaa vastaan ja voitti ottelun kuudennen erän teknisellä tyrmäyksellä. Seuraavassa ottelussaan hän kuitenkin menetti mestaruuden Genaro Hernandezille.

11. heinäkuuta 1998 Nelson ja Leija kohtasivat vielä IBA-liiton kevyen sarjan maailmanmestaruusottelussa, jossa voitto meni Leijalle kaikin tuomariäänin. Tämä jäi Nelsonin uran viimeiseksi otteluksi. Nelson tuli uransa aikana tunnetuksi teknisenä, mutta myös voimakkaana ja taitavasti molempia käsiään käyttävänä sekä iskuja kestävänä nyrkkeiljänä. Hän otteli ympäri maailmaa Afrikkaa, Eurooppaa, Australiaa ja Yhdysvaltoja myöten. Hän asuu yhä kotikaupungissaan Accrassa ja on Ghanassa kansallissankarin asemassa.

Lähteet