Ero sivun ”Turun ja Kaarinan seurakuntayhtymä” versioiden välillä

Wikipediasta
Siirry navigaatioon Siirry hakuun
[katsottu versio][katsottu versio]
Poistettu sisältö Lisätty sisältö
Kuvatekstin selvennystä; kh; väkipäivitys
Kotivalo (keskustelu | muokkaukset)
→‎Leirikeskukset: töylinranta lisätty, eiku pyölin-
Rivi 9: Rivi 9:
==Leirikeskukset==
==Leirikeskukset==


Turun ja Kaarinan seurakuntayhtymä omistaa kolme suurta ja korkeatasoista leirikeskusta: [[Kunstenniemi|Kunstenniemessä]] ja [[Heinänokka|Heinänokassa]] järjestetään lähes kaikki Turun ja Kaarinan [[rippikoulu]]leirit, [[Sinapin leirikeskus|Sinapin leirikeskuksessa]] järjestetään pääosin erilaisia [[diakonia|diakonisia]] leirejä, kuten eläkeläis- ja perheleirejä.
Turun ja Kaarinan seurakuntayhtymä omistaa kolme suurta ja korkeatasoista leirikeskusta: [[Kunstenniemi|Kunstenniemessä]] ja [[Heinänokka|Heinänokassa]] järjestetään lähes kaikki Turun ja Kaarinan [[rippikoulu]]leirit, [[Sinapin leirikeskus|Sinapin leirikeskuksessa]] järjestetään pääosin erilaisia [[diakonia|diakonisia]] leirejä, kuten eläkeläis- ja perheleirejä. Lisäksi Kaarinan [[Harvaluoto|Harvaluodon]] saaressa on Pyölinrannan kesäkoti.


== Lähteet ==
== Lähteet ==

Versio 9. heinäkuuta 2018 kello 15.38

1400-luvun puolivälin tienoilla rakennettu Katariinanseurakunnan Pyhän Katariinan kirkko Turussa. Historiansa aikana kirkko on vaihtanut nimeä, seurakuntaa ja sijaintikuntaa. Ennen vuotta 1991 kirkon nimi oli Kaarinan kirkko ja se oli Kaarinan seurakunnan kirkko. Sijaintikunta muuttui vuonna 1939 Kaarinasta Turuksi, kun Kaarinan kunnalle kuulunut Nummenpakka liitettiin Turkuun.

Turun ja Kaarinan seurakuntayhtymä on Suomen evankelis-luterilaisen kirkon paikallinen hallintoyksikkö, johon kuuluvat Turun ja Kaarinan alueella sijaitsevat seurakunnat. Näitä ovat Turun tuomiokirkkoseurakunta, Turun Mikaelinseurakunta, Turun Martinseurakunta, Turun Henrikinseurakunta, Turun Katariinanseurakunta, Maarian seurakunta, Paattisten seurakunta, Turun ruotsalainen seurakunta, Kaarinan seurakunta sekä Piikkiön seurakunta. Kaksi viimeksi mainittua sijaitsevat Kaarinan kaupungin alueella. Ruotsinkielinen seurakunta toimii sekä Turun että Kaarinan alueella. Yhtymän seurakuntien yhteenlaskettu jäsenmäärä on 147 228 (31.12.2015)[1] ja se vastaa 67,4 prosenttia kuntien väkiluvusta (2015)[2]

Hallinto ja luottamuselimet

Yhtymän seurakunnat ovat toiminnallisesti itsenäisiä yksiköitä, joita kutakin johtaa kirkkoherra yhdessä seurakuntaneuvoston kanssa. Joka neljäs vuosi järjestettävissä seurakuntavaaleissa valitaan sekä seurakuntaneuvostot että seurakuntayhtymän yhteinen kirkkovaltuusto siten, että äänestäjä täyttää kumpaakin varten erillisen äänestyslipun.

Seurakuntayhtymän korkein virkamies on hallintojohtaja. Seurakuntayhtymä huolehtii keskitetysti mm. seurakuntien taloudesta, henkilöstöhallinnosta, kiinteistöistä, hautausmaista, kirkonkirjojen pidosta, viestinnästä ja tietohallinnosta. Lisäksi jotkin seurakunnalliset toimintamuodot on Turussa ja Kaarinassa keskitetty yhtymän alaisuuteen; näitä ovat mm. perheneuvonta, sairaalasielunhoito, kriminaali- ja päihdetyö, vammaistyö, oppilaitostyö ja yhteiskunnallinen työ. Lapsi- ja nuorisotyö toimii pääosin seurakuntatasolla, mutta niitä tukee ja koordinoi yhteinen kasvatusasiain keskus.

Leirikeskukset

Turun ja Kaarinan seurakuntayhtymä omistaa kolme suurta ja korkeatasoista leirikeskusta: Kunstenniemessä ja Heinänokassa järjestetään lähes kaikki Turun ja Kaarinan rippikoululeirit, Sinapin leirikeskuksessa järjestetään pääosin erilaisia diakonisia leirejä, kuten eläkeläis- ja perheleirejä. Lisäksi Kaarinan Harvaluodon saaressa on Pyölinrannan kesäkoti.

Lähteet

  1. Kirkon tilastollinen vuosikirja, s. 41. Kirkkohallitus, 2015. ISBN 978-951-789-550-7. Teoksen verkkoversio (PDF) (viitattu 13.11.2016).
  2. Kirkkoon kuuluvuus ja kastettujen osuus syntyneistä 2015 (xlsx) 2015. Kirkkohallitus. Viitattu 13.11.2016.

Aiheesta muualla


Tämä kristinuskoon liittyvä artikkeli on tynkä. Voit auttaa Wikipediaa laajentamalla artikkelia.