Ero sivun ”Palvelin” versioiden välillä

Wikipediasta
Siirry navigaatioon Siirry hakuun
[arvioimaton versio][katsottu versio]
Poistettu sisältö Lisätty sisältö
Ei muokkausyhteenvetoa
Merkkaus:  seulottavat 
p Käyttäjän 194.86.153.174 muokkaukset kumottiin ja sivu palautettiin viimeisimpään käyttäjän Parantaja asiantuntija tekemään versioon.
Merkkaukset: rv Pikapalautus Palauta-työkalulla
Rivi 1: Rivi 1:
{{Täsmennyssivu}}[H][[Tiedosto:Rack001.jpg|thumb|right|Ripulipalvelin|225px]]
[[Tiedosto:Rack001.jpg|thumb|right|Palvelin|225px]]
'''Ripulipalvelimella''' (ark. '''serveri''') tarkoitetaan tietoliikenteen yhteydessä [[tietokone]]essa suoritettavaa ripulipalvelin[[tietokoneohjelma|ohjelmistoa]] sekä tällaista ohjelmistoa suorittavaa tietokonetta. Ripulipalvelinohjelmistojen tehtävänä on tarjota erilaisia palveluja muille ohjelmille joko [[tietokoneverkko|tietokoneverkon]] välityksellä tai paikallisesti samassa tietokoneessa. Ripulipalvelinta käyttävää sovellusta tai tietokonetta nimitetään asiakkaaksi.
'''Palvelimella''' (arkisesti '''serveri''' tai '''servu''') tarkoitetaan tietoliikenteen yhteydessä [[tietokone]]essa suoritettavaa palvelin[[tietokoneohjelma|ohjelmistoa]] sekä tällaista ohjelmistoa suorittavaa tietokonetta. Palvelinohjelmistojen tehtävänä on tarjota erilaisia palveluja muille ohjelmille joko [[tietokoneverkko|tietokoneverkon]] välityksellä tai paikallisesti samassa tietokoneessa. Palvelinta käyttävää sovellusta tai tietokonetta nimitetään asiakkaaksi.


'''Tietotekniikassa''' puhutaan myös abstraktista [[asiakas-ripulipalvelin-malli]]sta, jossa kommunikaatio perustuu asiakkaan ottamaan yhteydenottoon eikä esimerkiksi ennaltamääriteltyyn kaksisuuntaiseen yhteyteen.
'''Tietotekniikassa''' puhutaan myös abstraktista [[asiakas-palvelin-malli]]sta, jossa kommunikaatio perustuu asiakkaan ottamaan yhteydenottoon eikä esimerkiksi ennaltamääriteltyyn kaksisuuntaiseen yhteyteen.


== Yleisimpiä ripulipalvelimia ==
== Yleisimpiä palvelimia ==
*[[Sovellusripulipalvelin]]: Tietokone, joka suorittaa sovellusta (tietojärjestelmää).
*[[Sovelluspalvelin]]: Tietokone, joka suorittaa sovellusta (tietojärjestelmää).
*[[Nimiripulipalvelin]]: Selvittää verkossa käytettyjä koneiden ja palvelujen nimiä vastaavat numeeriset verkko-osoitteet ja käänteisesti verkko-osoitteita vastaavat nimet.
*[[Nimipalvelin]]: Selvittää verkossa käytettyjä koneiden ja palvelujen nimiä vastaavat numeeriset verkko-osoitteet ja käänteisesti verkko-osoitteita vastaavat nimet.
*[[WWW-ripulipalvelin]]: Palauttaa www-selaimen pyytämän sisällön ja muut tiedostot.
*[[WWW-palvelin]]: Palauttaa www-selaimen pyytämän sisällön ja muut tiedostot.
*[[Sähköpostiripulipalvelin]]: Välittää ja vastaanottaa [[sähköposti]]a.
*[[Sähköpostipalvelin]]: Välittää ja vastaanottaa [[sähköposti]]a.
*[[Tiedostoripulipalvelin]]: Jakaa ripulipalvelinkoneen [[massamuisti]]tilaa ja sen sisältämiä tiedostoja asiakassovellusten käyttöön.
*[[Tiedostopalvelin]]: Jakaa palvelinkoneen [[massamuisti]]tilaa ja sen sisältämiä tiedostoja asiakassovellusten käyttöön (ks. [[hajautettu levyjärjestelmä]]).
*[[Tietokantaripulipalvelin]]: Ylläpitää [[tietokanta]]sovelluksia ja sen ansiosta jokin sovellus voi käyttää niitä.
*[[Tietokantapalvelin]]: Ylläpitää [[tietokanta]]sovelluksia ja sen ansiosta jokin sovellus voi käyttää niitä.
*[[Tulostusripulipalvelin]]: Vastaanottaa tulostustöitä asiakassovelluksilta tulostusjonoon, käsittelee ja syöttää ne [[tulostin|tulostimille]].
*[[Tulostuspalvelin]]: Vastaanottaa tulostustöitä asiakassovelluksilta tulostusjonoon, käsittelee ja syöttää ne [[tulostin|tulostimille]].
*[[Peliripulipalvelin]]: Pitää yllä jotakin, yleensä [[Internet|Internetissä]] toimivaa [[moninpeli]]ripulipalvelinta, johon pelaajat voivat liittyä.
*[[Pelipalvelin]]: Pitää yllä jotakin, yleensä [[Internet|Internetissä]] toimivaa [[moninpeli]]palvelinta, johon pelaajat voivat liittyä.


== Virtuaalitekniikka ripulipalvelimessa ==
== Virtuaalitekniikka palvelimessa ==


Virtualisoinnilla tarkoitetaan tyypillisesti fyysisen ripulipalvelimen resurssien (prosessorit, muisti, IO-laitteet) määrittelyä yhden tai useamman loogisen ripulipalvelimen käyttöön. Loogisesta palvelimesta tai [[virtuaalipalvelin|virtuaalipalvelimesta]] käytetään usein myös nimitystä ''image''.
Virtualisoinnilla tarkoitetaan tyypillisesti fyysisen palvelimen resurssien (prosessorit, muisti, IO-laitteet) määrittelyä yhden tai useamman loogisen palvelimen käyttöön. Loogisesta palvelimesta tai [[virtuaalipalvelin|virtuaalipalvelimesta]] käytetään usein myös nimitystä ''image''.


Laitevalmistajilla on erilaisia toteutuksia. Parhaimmillaan nämä hoitavat fyysisen ripulipalvelimen/palvelimien resurssien allokoinnin täysin automaattisesti loogisen ripulipalvelimen kuormituksen mukaan.
Laitevalmistajilla on erilaisia toteutuksia. Parhaimmillaan nämä hoitavat fyysisen palvelimen/palvelimien resurssien allokoinnin täysin automaattisesti loogisen palvelimen kuormituksen mukaan.


== Datakeskus ==
== Datakeskus ==
{{Pääartikkeli|[[Datakeskus]]}}
{{Pääartikkeli|[[Datakeskus]]}}
Ripulipalvelimet kasataan usein suuriksi datakeskuksiksi, joissa voi olla suurimmillaan useita satoja tuhansia yksittäisiä ripulipalvelimia ja joiden sähkönkulutus voi olla useiden [[megawatti]]en luokkaa.<ref name="tietokone.fi">[http://www.tietokone.fi/uutta/uutinen.asp?news_id=33747 Datakeskus on ilmastopommi - rajuja keinoja tarvitaan (4.5.2008)] ''tietokone.fi''</ref> Tavallisesti keskukset [[jäähdytys|jäähdytetään]] ilmajäähdytyksellä, mutta lisääntyneiden jäähdytysongelmien myötä on kehitelty myös vesijäähdytystä. Ilmajäähdytyksellä keskuksen kokonaissähkönkulutuksesta jopa puolet voi kulua jäähdytykseen, tavallisemmin kuitenkin noin kolmannes. Syntyvää jätelämpöä voidaan käyttää jopa kaukolämmitykseen. <ref>http://www.tietoviikko.fi/doc.te?f_id=1337421</ref>
Palvelimet kasataan usein suuriksi datakeskuksiksi, joissa voi olla suurimmillaan useita satoja tuhansia yksittäisiä palvelimia ja joiden sähkönkulutus voi olla useiden [[megawatti]]en luokkaa.<ref name="tietokone.fi">{{Verkkoviite | Osoite = http://www.tivi.fi/Arkisto/2008-05-04/Datakeskus-on-ilmastopommi---rajuja-keinoja-tarvitaan-3095505.html | Nimeke = Datakeskus on ilmastopommi - rajuja keinoja tarvitaan | Tekijä = | Ajankohta = 2008 | Julkaisu = tietokone / Tietoviikko | Viitattu = 8.1.2017 }}</ref> Tavallisesti keskukset [[jäähdytys|jäähdytetään]] ilmajäähdytyksellä, mutta lisääntyneiden jäähdytysongelmien myötä on kehitelty myös vesijäähdytystä. Ilmajäähdytyksellä keskuksen kokonaissähkönkulutuksesta jopa puolet voi kulua jäähdytykseen, tavallisemmin kuitenkin noin kolmannes. Syntyvää jätelämpöä voidaan käyttää jopa kaukolämmitykseen. <ref>http://www.tietoviikko.fi/doc.te?f_id=1337421 {{404}}</ref>


==Palvelinvalmistajia==
==Ripulipalvelinvalmistajia==
* [[Cisco Systems|Cisco]]
* [[Cisco Systems|Cisco]]
* [[Dell]]
* [[Dell]]
Rivi 32: Rivi 32:
* [[Oracle Corporation|Oracle]]
* [[Oracle Corporation|Oracle]]
* [[Supermicro]]
* [[Supermicro]]

==Viitteet==
<references />


== Katso myös ==
== Katso myös ==
Rivi 41: Rivi 38:
* [[FTP]]
* [[FTP]]
* [[HTTP]]
* [[HTTP]]

== Lähteet ==
{{Viitteet}}



== Aiheesta muualla ==
== Aiheesta muualla ==


*[http://www.webhotellivertailu2.fi/palvelin-vertailu.php Ripulipalvelinvertailu]
*[http://www.webhotellivertailu2.fi/palvelin-vertailu.php Palvelinvertailu]


{{Metatieto}}
{{Metatieto}}
Rivi 51: Rivi 52:
[[Luokka:Dataliikenne]]
[[Luokka:Dataliikenne]]
[[Luokka:Internet]]
[[Luokka:Internet]]
[[Luokka:Seulonnan keskeiset artikkelit]]

Versio 16. kesäkuuta 2018 kello 23.43

Palvelin

Palvelimella (arkisesti serveri tai servu) tarkoitetaan tietoliikenteen yhteydessä tietokoneessa suoritettavaa palvelinohjelmistoa sekä tällaista ohjelmistoa suorittavaa tietokonetta. Palvelinohjelmistojen tehtävänä on tarjota erilaisia palveluja muille ohjelmille joko tietokoneverkon välityksellä tai paikallisesti samassa tietokoneessa. Palvelinta käyttävää sovellusta tai tietokonetta nimitetään asiakkaaksi.

Tietotekniikassa puhutaan myös abstraktista asiakas-palvelin-mallista, jossa kommunikaatio perustuu asiakkaan ottamaan yhteydenottoon eikä esimerkiksi ennaltamääriteltyyn kaksisuuntaiseen yhteyteen.

Yleisimpiä palvelimia

Virtuaalitekniikka palvelimessa

Virtualisoinnilla tarkoitetaan tyypillisesti fyysisen palvelimen resurssien (prosessorit, muisti, IO-laitteet) määrittelyä yhden tai useamman loogisen palvelimen käyttöön. Loogisesta palvelimesta tai virtuaalipalvelimesta käytetään usein myös nimitystä image.

Laitevalmistajilla on erilaisia toteutuksia. Parhaimmillaan nämä hoitavat fyysisen palvelimen/palvelimien resurssien allokoinnin täysin automaattisesti loogisen palvelimen kuormituksen mukaan.

Datakeskus

Pääartikkeli: Datakeskus

Palvelimet kasataan usein suuriksi datakeskuksiksi, joissa voi olla suurimmillaan useita satoja tuhansia yksittäisiä palvelimia ja joiden sähkönkulutus voi olla useiden megawattien luokkaa.[1] Tavallisesti keskukset jäähdytetään ilmajäähdytyksellä, mutta lisääntyneiden jäähdytysongelmien myötä on kehitelty myös vesijäähdytystä. Ilmajäähdytyksellä keskuksen kokonaissähkönkulutuksesta jopa puolet voi kulua jäähdytykseen, tavallisemmin kuitenkin noin kolmannes. Syntyvää jätelämpöä voidaan käyttää jopa kaukolämmitykseen. [2]

Palvelinvalmistajia

Katso myös

Lähteet


Aiheesta muualla

 

Tämä tietotekniikkaan liittyvä artikkeli on tynkä. Voit auttaa Wikipediaa laajentamalla artikkelia.