Ero sivun ”Jebediah Springfield” versioiden välillä

Wikipediasta
Siirry navigaatioon Siirry hakuun
[katsottu versio][arvioimaton versio]
Poistettu sisältö Lisätty sisältö
Coen (keskustelu | muokkaukset)
Aakkostus
parantelua tai oikeastaan kirjoitetaan kokonaa uusiksi, turha selostaa yksittäisen jakson koko juonta
Merkkaus:  seulottavat 
Rivi 1: Rivi 1:
'''Jebediah Springfield''' on [[kuvitteellinen hahmo]] televisiosarjasta ''[[Simpsonit]]''. Jebediah Springfield on sarjan mukaan [[Springfield (Simpsonit)|Springfieldin]] perustaja: tarinan mukaan Jebediah saapui alun perin Shelbyvillen perustajan kanssa eräälle kukkulalle, missä he alkoivat tehdä suunnitelmia tulevaksi yhteiseksi kaupungiksi. Heille tuli erimielisyyttä, koska Shelbyvillen perustaja halusi, että kaupungissa saisi naida jonkun omista serkuistaan. Jebediah Springfield oli asiasta aivan eri mieltä, joten he lähtivät eri suuntiin perustamaan kumpikin omaa kaupunkiaan ja ihmiset, jotka olivat tulleet heidän mukanaan, jakaantuivat.
'''Jebediah Springfield''' on kuvitteellinen historiallinen henkilö animaatiosarjassa ''[[Simpsonit]]''. Hän on kuvitteellisen [[Springfield (Simpsonit)|Springfieldin]] kaupungin perustanut [[uudisraivaaja]], joka ilmeisesti eli 1700-luvun lopussa tai 1800-luvun alussa. Eräs Springfieldin tunnetuimmista maamerkeistä on kaupungin keskusaukiolla sijaitseva Jebediah Springfieldin patsas, jonka jalustaan on ikuistettu hänen kömpelö elämänviisautensa "''A noble spirit embiggens the smallest man''" (”Jalo luonne isontaa pienimmänkin miehen”). Jebediah Springfield on nähty sarjassa muutamassa takaumassa, jolloin hahmon ääninäyttelijänä on ollut [[Harry Shearer]].


Jebediah Springfield on Springfieldissä hyvin kunnioitettu hahmo, jonka kunniaksi vietetään useita paikallisia juhlapäiviä ja johon liittyy samankaltaista henkilönpalvontaa kuin [[Yhdysvaltain perustajaisät|Yhdysvaltain perustajaisiin]]. Hänen voimistaan ja kyvyistään kerrotut tarinat ja hänen kuvaamisensa aina [[Pesukarhulakki|pesukarhulakissa]] muistuttaa myös kansansankari [[Davy Crockett]]ia. Sarjan aikana useimpien ellei kaikkien Jebediah Springfieldiin liitettyjen sankaritarinoiden on vihjailtu olevan vähintäänkin epäluotettavia tai luultavasti kokonaan sepitettä, mutta kotiseutuylpeyden vuoksi springfieldiläiset puolustavat hanakasti hänen mainettaan.
Jebediah Springfieldistä kerrotaan myös toisessa jaksossa, että hän olisi ollut ilkeä rikollinen, joka teki paljon tuhoa ja kylvi kauhua kaikkialle, missä hän liikkui.


Jebediah Springfield mainittiin ensi kerran [[Simpsonit (1. tuotantokausi)|1. tuotantokauden]] jaksossa ”Sankarin pää”, jossa hänet myös nähtiin ensi kerran takaumassa. Tässä jaksossa [[Bart Simpson]] sahasi hänen patsaaltaan pään irti ja sai kaupunkilaisten vihat päälleen.
Springfieldiin liittyy myös tarina, jossa [[Bart Simpson]] halusi olla kova tyyppi koulun "kovisten" silmissä ja meni Jebediah Springfieldin patsaalle, joka sijaitsee Springfieldin torilla aivan kaupungin keskustassa. Bart sahasi patsaalta pään poikki ja vei sen mukanaan repussa, koska aikoi näyttää koviksille, mitä oli tehnyt. Kaikki olivat kauhuissaan ilkityöstä, joka patsaalle oli tehty ja arvuuttelivat syyllistä. Bartin omatunto alkoi vaivata häntä ja hän alkoi nähdä patsaan puhuvan hänelle ja käskevän häntä palauttamaan pään patsaalle takaisin. Bart ei vielä uskonut pään puheita, vaan yritti haudata patsaan pään kotinsa takapihalle, mutta halusi lopulta palauttaa pään. Hän kertoi isälleen, ja he lähtivät palauttamaan päätä patsaalle yöllä, jotta kukaan ei huomaisi. Heitä vastassa oli kuitenkin koko Springfieldin väki, joka vaati Bartia ja Homeria "roviolle".

==Tiedot Jebediah Springfieldistä==
Pääosa Jebediah Springfieldiin liittyvistä tiedoista on kerrottu 1. kauden jaksossa ”Sankarin pää” ja [[Simpsonit (7. tuotantokausi)|7. kauden]] jaksossa ”Lisa, kuvainraastaja”, ja eräitä lisätietoja on ilmennyt muun muassa [[Simpsonit (4. tuotantokausi)|4. kauden]] jaksosta ”Pieksäjäispäivä” ja [[Simpsonit (6. tuotantokausi)|6. kauden]] jaksosta ”Vanha sitruunapuu”.

Tarinan mukaan Jebediah Springfield saapui itärannikolta johtaen uudisraivaajajoukkoa, joka halusi perustaa ”uuden [[Sodoma]]n”. Kaupungin perustamista suunniteltaessa hän riitautui toverinsa Shelbyville Manhattanin kanssa, joka halusi, että kaupungissa saisi naida jonkun omista serkuistaan. Riidan seurauksena uudisraivaajajoukko jakaantui, jolloin Jebediah Springfield perusti Springfieldin ja Shelbyville Manhattan läheisen Shelbyvillen kaupungin. Vihanpito springfieldiläisten ja shelbyvilleläisten välillä on jatkunut siitä pitäen.

Jakson ”Sankarin pää” mukaan Jebediah Springfield tunnetaan parhaiten siitä, että hän tappoi karhun paljain käsin, mutta samassa jaksossa uutisoidaan uudemmasta teoriasta, jonka mukaan karhu mahdollisesti tappoikin hänet. Jaksossa ”Lisa, kuvainraastaja” [[Lisa Simpson]] löytää kätketyn kirjallisen tunnustuksen, jonka mukaan Jebediah Springfield oli alkuaan Hans Sprungfeld -niminen pelätty lainsuojaton. Lisa salasi tiedon springfieldiläisiltä, koska arveli valheellisenkin myytin palvelevan kaupunkilaisten yhteishenkeä myönteisellä tavalla.


{{AAKKOSTUS:Springfield, Jebediah}}
{{AAKKOSTUS:Springfield, Jebediah}}
[[Luokka:Simpsoneiden hahmot]]
[[Luokka:Simpsoneiden hahmot]]

[[en:List of recurring The Simpsons characters#Jebediah Springfield]]

Versio 6. toukokuuta 2018 kello 19.36

Jebediah Springfield on kuvitteellinen historiallinen henkilö animaatiosarjassa Simpsonit. Hän on kuvitteellisen Springfieldin kaupungin perustanut uudisraivaaja, joka ilmeisesti eli 1700-luvun lopussa tai 1800-luvun alussa. Eräs Springfieldin tunnetuimmista maamerkeistä on kaupungin keskusaukiolla sijaitseva Jebediah Springfieldin patsas, jonka jalustaan on ikuistettu hänen kömpelö elämänviisautensa "A noble spirit embiggens the smallest man" (”Jalo luonne isontaa pienimmänkin miehen”). Jebediah Springfield on nähty sarjassa muutamassa takaumassa, jolloin hahmon ääninäyttelijänä on ollut Harry Shearer.

Jebediah Springfield on Springfieldissä hyvin kunnioitettu hahmo, jonka kunniaksi vietetään useita paikallisia juhlapäiviä ja johon liittyy samankaltaista henkilönpalvontaa kuin Yhdysvaltain perustajaisiin. Hänen voimistaan ja kyvyistään kerrotut tarinat ja hänen kuvaamisensa aina pesukarhulakissa muistuttaa myös kansansankari Davy Crockettia. Sarjan aikana useimpien ellei kaikkien Jebediah Springfieldiin liitettyjen sankaritarinoiden on vihjailtu olevan vähintäänkin epäluotettavia tai luultavasti kokonaan sepitettä, mutta kotiseutuylpeyden vuoksi springfieldiläiset puolustavat hanakasti hänen mainettaan.

Jebediah Springfield mainittiin ensi kerran 1. tuotantokauden jaksossa ”Sankarin pää”, jossa hänet myös nähtiin ensi kerran takaumassa. Tässä jaksossa Bart Simpson sahasi hänen patsaaltaan pään irti ja sai kaupunkilaisten vihat päälleen.

Tiedot Jebediah Springfieldistä

Pääosa Jebediah Springfieldiin liittyvistä tiedoista on kerrottu 1. kauden jaksossa ”Sankarin pää” ja 7. kauden jaksossa ”Lisa, kuvainraastaja”, ja eräitä lisätietoja on ilmennyt muun muassa 4. kauden jaksosta ”Pieksäjäispäivä” ja 6. kauden jaksosta ”Vanha sitruunapuu”.

Tarinan mukaan Jebediah Springfield saapui itärannikolta johtaen uudisraivaajajoukkoa, joka halusi perustaa ”uuden Sodoman”. Kaupungin perustamista suunniteltaessa hän riitautui toverinsa Shelbyville Manhattanin kanssa, joka halusi, että kaupungissa saisi naida jonkun omista serkuistaan. Riidan seurauksena uudisraivaajajoukko jakaantui, jolloin Jebediah Springfield perusti Springfieldin ja Shelbyville Manhattan läheisen Shelbyvillen kaupungin. Vihanpito springfieldiläisten ja shelbyvilleläisten välillä on jatkunut siitä pitäen.

Jakson ”Sankarin pää” mukaan Jebediah Springfield tunnetaan parhaiten siitä, että hän tappoi karhun paljain käsin, mutta samassa jaksossa uutisoidaan uudemmasta teoriasta, jonka mukaan karhu mahdollisesti tappoikin hänet. Jaksossa ”Lisa, kuvainraastaja” Lisa Simpson löytää kätketyn kirjallisen tunnustuksen, jonka mukaan Jebediah Springfield oli alkuaan Hans Sprungfeld -niminen pelätty lainsuojaton. Lisa salasi tiedon springfieldiläisiltä, koska arveli valheellisenkin myytin palvelevan kaupunkilaisten yhteishenkeä myönteisellä tavalla.