Ero sivun ”Vale-Dmitri I” versioiden välillä

Wikipediasta
Siirry navigaatioon Siirry hakuun
[katsottu versio][katsottu versio]
Poistettu sisältö Lisätty sisältö
Kuvasta vaihdettu väärin oleva Dmitri II muotoon Dmitri I.
p pajarit-linkki (outoa, sivu monikossa...)
Rivi 2: Rivi 2:
'''Dmitri II''' ({{k-ru|Дмитрий}}), ensimmäinen kolmesta [[Vale-Dmitri]]stä, oikealta nimeltään mahdollisesti '''Grigori Otrepjev''', oli [[Venäjä]]n [[tsaari]] vuosina 1605–1606. Hän väitti olevansa [[Iivana Julma|Iivana IV Julman]] nuorin poika [[Dmitri Ivanovitš]], joka oli poikaiässä kuollut onnettomuudessa tai murhattu. Dmitri II ilmeisesti menehtyi [[17. toukokuuta]] 1606 kapinassa. Dmitrin seuraajaksi tuli [[Vasili Šuiski|Vasili IV]].
'''Dmitri II''' ({{k-ru|Дмитрий}}), ensimmäinen kolmesta [[Vale-Dmitri]]stä, oikealta nimeltään mahdollisesti '''Grigori Otrepjev''', oli [[Venäjä]]n [[tsaari]] vuosina 1605–1606. Hän väitti olevansa [[Iivana Julma|Iivana IV Julman]] nuorin poika [[Dmitri Ivanovitš]], joka oli poikaiässä kuollut onnettomuudessa tai murhattu. Dmitri II ilmeisesti menehtyi [[17. toukokuuta]] 1606 kapinassa. Dmitrin seuraajaksi tuli [[Vasili Šuiski|Vasili IV]].


Vale-Dmitri ilmestyi historiaan vuoden 1600 tienoilla väittäen olevansa Iivana IV:n kuollut nuorin poika, joka olisikin muka säilynyt hengissä murhayrityksestä. Tsaari [[Boris Godunov]] väitti vallantavoittelijan olevan todellisuudessa karannut munkki Grigori Otrepjev (synt. Juri Otrepjev), mutta ei ole tiedossa mihin hän väitteensä perusti. Dmitri sai taakseen puolalaiset käännyttyään nimellisesti katolilaiseksi ja myös monet Venäjän ylimysaateliset pajarit, jotka halusivat vihaamansa tsaari Boris Godunovin ja koko Godunovin suvun vallasta. Dmitrin ensimmäinen yritys valtaannousussa epäonnistui hänen pienen armeijansa kärsittyä tappion, mutta Godunovin samanaikainen kuolema mahdollisti Dmitrin nousun tsaariksi Godunovin pojan [[Fjodor II|Fjodor II:n]] lyhyen hallintokauden ja murhan jälkeen vuonna 1605. Tsaarina Dmitri petti useimmat tukijansa; pajareille hän oli liian länsimielinen ja aloitti epämiellyttäviä reformeja, puolalaiset pettyivät kun hän ei aloittanut Venäjän katolistamista vaan kääntyi päinvastoin takaisin ortodoksiksi. Pajarit lietsoivat Dmitriä vastaan kapinan, jonka yhteydessä hän ilmeisesti kuoli keväällä 1606, hallittuaan alle vuoden. Tarinan mukaan Dmitrin ruumis poltettiin ja tuhkat ammuttiin tykillä Puolan suuntaan.
Vale-Dmitri ilmestyi historiaan vuoden 1600 tienoilla väittäen olevansa Iivana IV:n kuollut nuorin poika, joka olisikin muka säilynyt hengissä murhayrityksestä. Tsaari [[Boris Godunov]] väitti vallantavoittelijan olevan todellisuudessa karannut munkki Grigori Otrepjev (synt. Juri Otrepjev), mutta ei ole tiedossa mihin hän väitteensä perusti. Dmitri sai taakseen puolalaiset käännyttyään nimellisesti katolilaiseksi ja myös monet Venäjän ylimysaateliset [[pajarit]], jotka halusivat vihaamansa tsaari Boris Godunovin ja koko Godunovin suvun vallasta. Dmitrin ensimmäinen yritys valtaannousussa epäonnistui hänen pienen armeijansa kärsittyä tappion, mutta Godunovin samanaikainen kuolema mahdollisti Dmitrin nousun tsaariksi Godunovin pojan [[Fjodor II|Fjodor II:n]] lyhyen hallintokauden ja murhan jälkeen vuonna 1605. Tsaarina Dmitri petti useimmat tukijansa; pajareille hän oli liian länsimielinen ja aloitti epämiellyttäviä reformeja, puolalaiset pettyivät kun hän ei aloittanut Venäjän katolistamista vaan kääntyi päinvastoin takaisin ortodoksiksi. Pajarit lietsoivat Dmitriä vastaan kapinan, jonka yhteydessä hän ilmeisesti kuoli keväällä 1606, hallittuaan alle vuoden. Tarinan mukaan Dmitrin ruumis poltettiin ja tuhkat ammuttiin tykillä Puolan suuntaan.


== Aiheesta muualla ==
== Aiheesta muualla ==

Versio 11. huhtikuuta 2018 kello 21.37

Dmitri I

Dmitri II (ven. Дмитрий), ensimmäinen kolmesta Vale-Dmitristä, oikealta nimeltään mahdollisesti Grigori Otrepjev, oli Venäjän tsaari vuosina 1605–1606. Hän väitti olevansa Iivana IV Julman nuorin poika Dmitri Ivanovitš, joka oli poikaiässä kuollut onnettomuudessa tai murhattu. Dmitri II ilmeisesti menehtyi 17. toukokuuta 1606 kapinassa. Dmitrin seuraajaksi tuli Vasili IV.

Vale-Dmitri ilmestyi historiaan vuoden 1600 tienoilla väittäen olevansa Iivana IV:n kuollut nuorin poika, joka olisikin muka säilynyt hengissä murhayrityksestä. Tsaari Boris Godunov väitti vallantavoittelijan olevan todellisuudessa karannut munkki Grigori Otrepjev (synt. Juri Otrepjev), mutta ei ole tiedossa mihin hän väitteensä perusti. Dmitri sai taakseen puolalaiset käännyttyään nimellisesti katolilaiseksi ja myös monet Venäjän ylimysaateliset pajarit, jotka halusivat vihaamansa tsaari Boris Godunovin ja koko Godunovin suvun vallasta. Dmitrin ensimmäinen yritys valtaannousussa epäonnistui hänen pienen armeijansa kärsittyä tappion, mutta Godunovin samanaikainen kuolema mahdollisti Dmitrin nousun tsaariksi Godunovin pojan Fjodor II:n lyhyen hallintokauden ja murhan jälkeen vuonna 1605. Tsaarina Dmitri petti useimmat tukijansa; pajareille hän oli liian länsimielinen ja aloitti epämiellyttäviä reformeja, puolalaiset pettyivät kun hän ei aloittanut Venäjän katolistamista vaan kääntyi päinvastoin takaisin ortodoksiksi. Pajarit lietsoivat Dmitriä vastaan kapinan, jonka yhteydessä hän ilmeisesti kuoli keväällä 1606, hallittuaan alle vuoden. Tarinan mukaan Dmitrin ruumis poltettiin ja tuhkat ammuttiin tykillä Puolan suuntaan.

Aiheesta muualla

Venäjän vaakuna Edeltäjä:
Fjodor II
Venäjän tsaari
16051606
Seuraaja:
Vasili IV
Tämä poliitikkoon liittyvä artikkeli on tynkä. Voit auttaa Wikipediaa laajentamalla artikkelia.