Ero sivun ”Liisan seikkailut ihmemaassa” versioiden välillä

Siirry navigaatioon Siirry hakuun
p
Käyttäjän 109.240.94.61 muokkaukset kumottiin ja sivu palautettiin viimeisimpään käyttäjän Aulis Eskola tekemään versioon.
(→‎Tarina: Sisältö parannettu)
Merkkaukset: Mobiilimuokkaus  mobiilisivustosta 
p (Käyttäjän 109.240.94.61 muokkaukset kumottiin ja sivu palautettiin viimeisimpään käyttäjän Aulis Eskola tekemään versioon.)
Merkkaukset: Kumoaminen Palauta-työkalulla rv
 
==Tarina==
Tarinan alussa nuori tyttö Liisa matkaalähtee seuratenseuraamaan pientä valkoista[[Valkoinen Kani|kania]], joka kertoikaivaa liivintaskustaan kellon ja hokee olevansa myöhässä. Liisa putoaa kaninkoloon ja päätyy [[uni|unenomaiseen]] ihmemaahan, jota hallitsevat [[korttipakka|korttipakan]] Herttakuningas ja [[Herttakuningatar|Kuningatar]].
 
Kirja sisältää muun muassa joukon Dodgsonin [[Parodia|ivamukaelmia]] englantilaisista lastenloruista sekä opettavaisista runoista, joita lapset tuohon aikaan pakotettiin opettelemaan ja jotka Liisakin osaa enemmän tai vähemmän oikein ulkoa. Kirjan jatkuva suosio pohjautuu paljolti myös pitkälle vietyihin sanaleikkeihin ja loogisiin peleihin, joita Dodgson oli matemaatikkona kehitellyt. Tarinan hahmoja ovat esimerkiksi valekilpikonnakeitosta tuttu Valekilpikonna ja [[Hatuntekijä]], joka on ”hullu kuin hattumaakari”. Hatuntekijöiden väitetyn hulluuden sanotaan johtuneen hatunteossa aiemmin käytetystä [[elohopea]]sta.
 
== Lähteet ==
69 761

muokkausta

Navigointivalikko