Ero sivun ”Kvantti” versioiden välillä

Wikipediasta
Siirry navigaatioon Siirry hakuun
[arvioimaton versio][arvioimaton versio]
Poistettu sisältö Lisätty sisältö
edelleen huono määritelmä, energian lisäksi esim. spin on kvantittunut tai vaikka kiteen värähtelyt (fononi)
virittelyä
Rivi 1: Rivi 1:
'''Kvantti''' on [[fysiikka|fysiikassa]] jonkin suureen diskreetti ja tiettyä määrää pienemmäksi jakamaton paketti. Esimerkiksi [[fotoni]] on [[sähkömagneettinen säteily|sähkömagneettisen säteilyn]] kvantti.
'''Kvantti''' on [[fysiikka|fysiikassa]] jonkin suureen diskreetti (ei jatkuva-arvoinen) ja tiettyä määrää pienemmäksi jakamaton paketti. Esimerkiksi [[fotoni]] on [[sähkömagneettinen säteily|sähkömagneettisen säteilyn]] kvantti.


Sanan etuliitteenä 'kvantti' viittaa ilmiöihin ja teorioihin, joissa vaikuttavat suureet ovat kvantittuneet ja joiden käsittelyssä kvantti-ilmiöt täytyy ottaa huomioon. Fysikaalisille kvantti-ilmiöille on tunnusomaista, että niitä kuvaavissa teorioissa esiintyy [[Planckin vakio]].
Sanan etuliitteenä 'kvantti' viittaa ilmiöihin ja teorioihin, joissa vaikuttavat suureet ovat [[kvantittuminen|kvantittuneet]] ja joiden käsittelyssä kvantti-ilmiöt täytyy ottaa huomioon. Fysikaalisille kvantti-ilmiöille on tunnusomaista, että niitä kuvaavissa teorioissa esiintyy [[Planckin vakio]].


Keskinäisessä vuorovaikutuksessa sähkömagneettinen säteily luovuttaa energiaa vain tietyn suuruisina annoksina, joita kutsutaan kvanteiksi. Fotoni etenee valon nopeudella ja sillä ei siten ole [[lepomassa]]a. Kvantteja ja niiden aaltofunkioita tutkii ja kuvaa [[kvanttimekaniikka]].
Keskinäisessä vuorovaikutuksessa sähkömagneettinen säteily luovuttaa [[energia]]a vain tietyn suuruisina annoksina, joita kutsutaan kvanteiksi. Fotoni etenee [[valon nopeus|valon nopeudella]] ja sillä ei siten ole [[lepomassa]]a. Kvantteja ja niiden [[aaltofunktio]]ita tutkii ja kuvaa [[kvanttimekaniikka]].


== Katso myös ==
== Katso myös ==

* [[kvanttimekaniikka]]
* [[kvanttimekaniikka]]
* [[kvantittuminen]]
* [[kvanttikemia]]
* [[kvanttioptiikka]]
* [[kvantti-informaatio]]
* [[kvantti-informaatio]]


Rivi 16: Rivi 18:
[[be:Квант]]
[[be:Квант]]
[[de:Quant]]
[[de:Quant]]
[[en:Quantum]]
[[es:Cuanto]]
[[es:Cuanto]]
[[fr:Quantum]]
[[fr:Quantum]]

Versio 8. lokakuuta 2006 kello 15.52

Kvantti on fysiikassa jonkin suureen diskreetti (ei jatkuva-arvoinen) ja tiettyä määrää pienemmäksi jakamaton paketti. Esimerkiksi fotoni on sähkömagneettisen säteilyn kvantti.

Sanan etuliitteenä 'kvantti' viittaa ilmiöihin ja teorioihin, joissa vaikuttavat suureet ovat kvantittuneet ja joiden käsittelyssä kvantti-ilmiöt täytyy ottaa huomioon. Fysikaalisille kvantti-ilmiöille on tunnusomaista, että niitä kuvaavissa teorioissa esiintyy Planckin vakio.

Keskinäisessä vuorovaikutuksessa sähkömagneettinen säteily luovuttaa energiaa vain tietyn suuruisina annoksina, joita kutsutaan kvanteiksi. Fotoni etenee valon nopeudella ja sillä ei siten ole lepomassaa. Kvantteja ja niiden aaltofunktioita tutkii ja kuvaa kvanttimekaniikka.

Katso myös

Tämä fysiikkaan liittyvä artikkeli on tynkä. Voit auttaa Wikipediaa laajentamalla artikkelia.