Ero sivun ”Minneapolis” versioiden välillä

Wikipediasta
Siirry navigaatioon Siirry hakuun
[katsottu versio][arvioimaton versio]
Poistettu sisältö Lisätty sisältö
Ei muokkausyhteenvetoa
Väärän tiedon.
Rivi 66: Rivi 66:
Nimi "Minneapolis" tarkoittaa "järvien kaupunkia". Kaupunki perustettiin joen pohjoispuolelle, koska eteläpuolella sijainnut Fort Snellingin linnoitus omisti joen eteläpuolen maat, eikä sinne saanut aikanaan rakentaa ilman lupaa. Vuonna 1867 kaupungin arvon saanut Minneapolis kasvoi metsätalouden ja viljatalouden voimalla todelliseksi "myllykaupungiksi".<ref>http://www.millcitymuseum.org/flour-milling-history Mill City Museum {{en}}</ref> [[Saint Anthonyn putous]] tuotti vesivoimaa kasvavan kaupungin sahojen ja myllyjen tarpeisiin. Mantereen poikki kulkeva [[Northern Pacific Railway]] kulki myös aikoinaan kaupungin läpi.
Nimi "Minneapolis" tarkoittaa "järvien kaupunkia". Kaupunki perustettiin joen pohjoispuolelle, koska eteläpuolella sijainnut Fort Snellingin linnoitus omisti joen eteläpuolen maat, eikä sinne saanut aikanaan rakentaa ilman lupaa. Vuonna 1867 kaupungin arvon saanut Minneapolis kasvoi metsätalouden ja viljatalouden voimalla todelliseksi "myllykaupungiksi".<ref>http://www.millcitymuseum.org/flour-milling-history Mill City Museum {{en}}</ref> [[Saint Anthonyn putous]] tuotti vesivoimaa kasvavan kaupungin sahojen ja myllyjen tarpeisiin. Mantereen poikki kulkeva [[Northern Pacific Railway]] kulki myös aikoinaan kaupungin läpi.


[[Minnesotan yliopisto]]n alkuperäinen kampus perustettiin Minneapolisiin, nykyään yliopisto levittäytyy halki osavaltion. Minneapolis on vuosien saatossa saanut myös huonon maineen väkivaltaisuuteensa ja järjestäytyneen rikollisuuden takia. Viime vuosina Minneapolis on kehittynyt Yhdysvaltain [[somalit|somalipakolaisten]] ja -siirtolaisten keskukseksi<ref name="nytimes">{{Verkkoviite|Osoite=http://www.nytimes.com/2009/03/29/health/29immig.html|Nimeke=Foreign Ways and War Scars Test Hospital|Sivusto=http://www.nytimes.com|Viitattu=3.2.2013}} {{en}} </ref> , jopa siinä määrin että joitakin tienviittoja ja opasteita kaupungissa on kirjoitettu myös [[somalin kieli|somalin kielelle]]{{lähde}}. Kuuluisia minneapolislaisia ovat muun muassa [[Richard Dean Anderson]], [[Bob Dylan]] ja [[Prince]].
[[Minnesotan yliopisto]]n alkuperäinen kampus perustettiin Minneapolisiin, nykyään yliopisto levittäytyy halki osavaltion. Minneapolis on vuosien saatossa saanut myös huonon maineen väkivaltaisuuteensa ja järjestäytyneen rikollisuuden takia.Kuuluisia minneapolislaisia ovat muun muassa [[Richard Dean Anderson]], [[Bob Dylan]] ja [[Prince]].


== Väestö==
== Väestö==

Versio 4. huhtikuuta 2018 kello 18.16

Minneapolis
(Minneapolis)
vaakuna
vaakuna
Minneapolisin sijainti
Minneapolisin sijainti

Minneapolis

Koordinaatit: 44°59′0″N, 93°16′0″W

Valtio Yhdysvallat
Osavaltio Minnesota
Piirikunta Hennepinin piirikunta
Hallinto
 – Pormestari (Mayor) Betsy Hodges
Pinta-ala
 – Kokonaispinta-ala 151,3 km²
 – Maa 142,2 km²
 – Josta vettä 9,1 km² 
Korkeus 264 m
Väkiluku (2013) 400 070 [1]
 – Väestötiheys 2 817 as./km²
 – Metropolialue 3 459 146 [2]
Aikavyöhyke UTC-6
 – Kesäaika UTC-5
ZIP (postinumero) 55401 - 55487
Suuntanumero(t) 612
Lempinimi: City of Lakes, Mini-Apple, Mill City, Twin Cities (with St. Paul)
Motto: En avant (ranskaa, eteenpäin)







Weismanin taidemuseo
Minneapolisin keskustaa.

Minneapolis on Yhdysvaltain Minnesotan osavaltiossa sijaitseva kaupunki. Minneapolis on Minnesotan osavaltion suurin kaupunki.[3] Kaupungissa asuu noin 400 000 ihmistä, esikaupunkialueineen ja yhteenkasvaneen naapurikaupunki Saint Paulin kanssa määrä nousee yli kolmeen miljoonaan. Minneapolisin ja Saint Paulin muodostama metropolialue tunnetaan Yhdysvalloissa yleisesti myös nimellä Twin Cities. Kaupunki sijaitsee Mississippi-joen varrella.

Historia

Nimi "Minneapolis" tarkoittaa "järvien kaupunkia". Kaupunki perustettiin joen pohjoispuolelle, koska eteläpuolella sijainnut Fort Snellingin linnoitus omisti joen eteläpuolen maat, eikä sinne saanut aikanaan rakentaa ilman lupaa. Vuonna 1867 kaupungin arvon saanut Minneapolis kasvoi metsätalouden ja viljatalouden voimalla todelliseksi "myllykaupungiksi".[4] Saint Anthonyn putous tuotti vesivoimaa kasvavan kaupungin sahojen ja myllyjen tarpeisiin. Mantereen poikki kulkeva Northern Pacific Railway kulki myös aikoinaan kaupungin läpi.

Minnesotan yliopiston alkuperäinen kampus perustettiin Minneapolisiin, nykyään yliopisto levittäytyy halki osavaltion. Minneapolis on vuosien saatossa saanut myös huonon maineen väkivaltaisuuteensa ja järjestäytyneen rikollisuuden takia.Kuuluisia minneapolislaisia ovat muun muassa Richard Dean Anderson, Bob Dylan ja Prince.

Väestö

Kaupungissa oli vuonna 2006 372 833 henkilöä. Minneapolisin ulkomaalaisväestö lisääntyi vuosina 1990-2000 127%. Minneapoliksen väestöstä valkoisia on 65,2%, afroamerikkalaisia 16,6%, latinoja 10,6%, aasialaisia 5,8% ja intiaaneja 1,3%. Minneapolisissa on suhteessa neljänneksi eniten homoja, lesboja ja biseksuaalisia henkilöitä, he muodostavat 12,5% väestöstä[5] .

Ilmasto ja maantiede

Kaupungin keskusta sijaitsee aivan leveyspiirin 45° N eteläpuolella. Siellä vallitsee äärevä mannerilmasto: kesän lämpöennätys on 42.2 °C ja talven pakkasennätys −40.6 °C tammikuulta 1888. Suurin mitattu lumensyvyys on ollut kaksi ja puoli metriä.

Liikenne

Minneapolisin seudulla on kevytraitiotieverkosto, jonka Hiawatha-linjalla pääsee lentoasemalle asti. Pelkästään sitä linjaa käyttää joka arkipäivä keskimäärin 30 500 matkustajaa.[6] Vuonna 2008 lentoasema valittiin maailman kolmanneksi parhaaksi sarjassa, johon kuuluvat lentoasemat, joilla käy vuosittain 25–40 miljoonaa matkustajaa.[7] Ydinkeskustan kortteleissa on toisen kerroksen tasalla jalankulkusiltoja, jotka yhdistävät liikehuoneistoja toisiinsa.

Urheilu

Minneapolisissa on kolme ammattilaisurheiluareenaa, Target Center, Target Field ja U.S. Bank Stadium. Niillä pelaavat maan huippusarjojen joukkueet Minnesota Twins (baseball), Minnesota Vikings (amerikkalainen jalkapallo), sekä Minnesota Lynx ja Minnesota Timberwolves (koripallo). Ylipäänsä osavaltion ammattilaisurheilu on keskittynyt Twin Citiesin alueelle. Kaupungin Minnesotan yliopiston joukkue on menestynyt etenkin koripallossa NCAA:ssa.

Ystävyyskaupungit[8]

Myös Kanada Winnipeg (Kanada) on ollut Minneapolisin ystävyyskaupunki.[9]

Lähteet

  1. Minneapolis (city), Minnesota U.S. Census Bureau. Viitattu 27.1.2015. (englanniksi)
  2. Annual Estimates of the Resident Population U.S. Census Bureau. Viitattu 27.1.2015. (englanniksi)
  3. Minneapolis Tourism Planetware. Viitattu 11.5.2009. (englanniksi)
  4. http://www.millcitymuseum.org/flour-milling-history Mill City Museum (englanniksi)
  5. http://seattletimes.nwsource.com/ABPub/zoom/html/2003432941.html
  6. Metro Council (englanniksi)
  7. BEST AIRPORT BY SIZE http://www.aci.aero. Viitattu 3.2.2013. (englanniksi)
  8. SISTER CITIES http://www.minneapolis.org. Viitattu 3.2.2013. (englanniksi)
  9. Winnipeg City Council Minutes for 1978 http://www.mmcalumni.ca. Viitattu 3.2.2013. (englanniksi)
Commons
Commons
Wikimedia Commonsissa on kuvia tai muita tiedostoja aiheesta Minneapolis.