Ero sivun ”Variaattori” versioiden välillä

Wikipediasta
Siirry navigaatioon Siirry hakuun
[arvioimaton versio][katsottu versio]
Poistettu sisältö Lisätty sisältö
Ei muokkausyhteenvetoa
Merkkaukset: Mobiilimuokkaus  mobiilisivustosta 
p kirjoitusvirhe
Rivi 6: Rivi 6:
[[DAF]] ja [[Volvo]] ovat valmistaneet variaattori-voimansiirrolla ([[Variomatic]]) toimivia [[henkilöauto]]ja, esimerkiksi [[Volvo 300-sarja|Volvo 343]] sekä [[DAF 66]], myös [[Nissan]] on valmistanut [[Nissan Primera|Primera]]a [[Transmatic]]-nimisellä variaattorilla.
[[DAF]] ja [[Volvo]] ovat valmistaneet variaattori-voimansiirrolla ([[Variomatic]]) toimivia [[henkilöauto]]ja, esimerkiksi [[Volvo 300-sarja|Volvo 343]] sekä [[DAF 66]], myös [[Nissan]] on valmistanut [[Nissan Primera|Primera]]a [[Transmatic]]-nimisellä variaattorilla.


Nykyään portaaton vaihteisto on elektronisesti ohjattu ([[CVT]]) ja toimii samojen periaatteiden mukaan kuin DAF:n alun perin suunnittelema variaattori. Kuminen vetohihna on saanut väistyä teräslamelleista valmistetun hihnan tieltä. CVT-vaihteistoja käytetään muun muassa [[Audi]]eissa, [[Honda]]ssa, [[Toyota]]ssa (erityisesti hybrideissä), Subaruissa, Mitsubisheissä sekä uusissa [[Mini (BMW)|Mineissä]].
Nykyään portaaton vaihteisto on elektronisesti ohjattu ([[CVT]]) ja toimii samojen periaatteiden mukaan kuin DAF:n alun perin suunnittelema variaattori. Kuminen vetohihna on saanut väistyä teräslamelleista valmistetun hihnan tieltä. CVT-vaihteistoja käytetään muun muassa [[Audi|Aud]]eissa, [[Honda]]ssa, [[Toyota]]ssa (erityisesti hybrideissä), Subaruissa, Mitsubisheissä sekä uusissa [[Mini (BMW)|Mineissä]].


{{Tynkä/Tekniikka}}
{{Tynkä/Tekniikka}}

Versio 27. maaliskuuta 2018 kello 20.28

Variaattori on automaattinen voimansiirtojärjestelmä, jonka välityssuhde muuttuu moottorin kierrosten sekä kuormituksen mukaan. Tämän avulla käytössä on aina parhain välitys ja moottori pyrkii toimimaan taloudellisimmalla noin 2 000–3 000 rpm:n alueella. Hihnavariaattorin toiminta perustuu kartiomaisiin hihnapyöriin sekä edessä että takana, sekä niitä yhdistävään voimansiirtohihnaan. Hihnan asentoa kartioilla säätelee yksinkertainen keskipakoisvoimaan perustuva puristusmekanismi joka siten pyrkii muuttamaan välitystä moottorille edullisimmaksi.

Variaattoreita käytetään yleisesti moottorikelkoissa, mönkijöissä, skoottereissa, leikkuupuimureissa ja mopoautoissa. DAF ja Volvo ovat valmistaneet variaattori-voimansiirrolla (Variomatic) toimivia henkilöautoja, esimerkiksi Volvo 343 sekä DAF 66, myös Nissan on valmistanut Primeraa Transmatic-nimisellä variaattorilla.

Nykyään portaaton vaihteisto on elektronisesti ohjattu (CVT) ja toimii samojen periaatteiden mukaan kuin DAF:n alun perin suunnittelema variaattori. Kuminen vetohihna on saanut väistyä teräslamelleista valmistetun hihnan tieltä. CVT-vaihteistoja käytetään muun muassa Audeissa, Hondassa, Toyotassa (erityisesti hybrideissä), Subaruissa, Mitsubisheissä sekä uusissa Mineissä.

Tämä tekniikkaan liittyvä artikkeli on tynkä. Voit auttaa Wikipediaa laajentamalla artikkelia.