Ero sivun ”Aromaattinen yhdiste” versioiden välillä

Wikipediasta
Siirry navigaatioon Siirry hakuun
[arvioimaton versio][arvioimaton versio]
Poistettu sisältö Lisätty sisältö
p t
Alkaani (keskustelu | muokkaukset)
Ei muokkausyhteenvetoa
Rivi 1: Rivi 1:
'''Aromaattiset yhdisteet''' ovat [[kemia]]llisia [[yhdiste]]itä, joissa on [[fenyyliryhmä]] eli [[bentseeni]]rengas. Tämä on tavallisin esimerkki aromaattisesta yhdisteestä. Mutta kaikki kemialliset yhdisteet, joissa on Hückelin säännön mukaiset 4n+2 pii-elektronia delokalisoituneena rengasrakenteessa ovat aromaattisia. Bentseenirenkaassa näitä elektroneja on kuusi, eli kaavassa 4n+2 n=1. Tavallisimpia esimerkkejä aromaattisista yhdisteistä, joissa ei ole bentseenirengasta, lienevät heteroaromaattinen pyridiini ja negatiivisesti varautunut syklopentadienyylianioni sekä luonnossa yleisesti esiintyvät porfyriinijohdokset.
'''Aromaattiset yhdisteet''' ovat [[kemia]]llisia [[yhdiste]]itä, joissa on [[fenyyliryhmä]] eli [[bentseeni]]rengas. [[Bentseeni]] on tavallisin esimerkki aromaattisesta yhdisteestä. Mutta kaikki kemialliset yhdisteet, joissa on Hückelin säännön mukaiset 4n+2 pii-elektronia delokalisoituneena rengasrakenteessa ovat aromaattisia. Bentseenirenkaassa näitä elektroneja on kuusi, eli kaavassa 4n+2 n=1.
Bentseenin lisäksi tyypillisiä yksirenkaisia aromaattisia yhdisteitä, tärkeitä synteesien lähtöaineita ja voimakkaita liuottimia ovat [[tolueeni]] ja [[ksyleeni]]. Useamman aromaattisen renkaan sisältävät yhdisteet ovat kiinteitä. Esimerkiksi [[naftaleeni]] ja [[bifenyyli]] sisältävät kaksi rengasta. --[[Käyttäjä:Alkaani|Alkaani]] 6. lokakuuta 2006 kello 18.40 (UTC)
Tavallisimpia esimerkkejä aromaattisista yhdisteistä, joissa ei ole bentseenirengasta, lienevät heteroaromaattinen pyridiini ja negatiivisesti varautunut syklopentadienyylianioni sekä luonnossa yleisesti esiintyvät porfyriinijohdokset.


{{tynkä/Kemia}}
{{tynkä/Kemia}}

Versio 6. lokakuuta 2006 kello 21.40

Aromaattiset yhdisteet ovat kemiallisia yhdisteitä, joissa on fenyyliryhmä eli bentseenirengas. Bentseeni on tavallisin esimerkki aromaattisesta yhdisteestä. Mutta kaikki kemialliset yhdisteet, joissa on Hückelin säännön mukaiset 4n+2 pii-elektronia delokalisoituneena rengasrakenteessa ovat aromaattisia. Bentseenirenkaassa näitä elektroneja on kuusi, eli kaavassa 4n+2 n=1.

Bentseenin lisäksi tyypillisiä yksirenkaisia aromaattisia yhdisteitä, tärkeitä synteesien lähtöaineita ja voimakkaita liuottimia ovat tolueeni ja ksyleeni. Useamman aromaattisen renkaan sisältävät yhdisteet ovat kiinteitä. Esimerkiksi naftaleeni ja bifenyyli sisältävät kaksi rengasta. --Alkaani 6. lokakuuta 2006 kello 18.40 (UTC)

Tavallisimpia esimerkkejä aromaattisista yhdisteistä, joissa ei ole bentseenirengasta, lienevät heteroaromaattinen pyridiini ja negatiivisesti varautunut syklopentadienyylianioni sekä luonnossa yleisesti esiintyvät porfyriinijohdokset.

Tämä kemiaan liittyvä artikkeli on tynkä. Voit auttaa Wikipediaa laajentamalla artikkelia.