Ero sivun ”Aromaattinen yhdiste” versioiden välillä

Siirry navigaatioon Siirry hakuun
396 merkkiä lisätty ,  15 vuotta sitten
ei muokkausyhteenvetoa
p (t)
Ei muokkausyhteenvetoa
'''Aromaattiset yhdisteet''' ovat [[kemia]]llisia [[yhdiste]]itä, joissa on [[fenyyliryhmä]] eli [[bentseeni]]rengas. Tämä[[Bentseeni]] on tavallisin esimerkki aromaattisesta yhdisteestä. Mutta kaikki kemialliset yhdisteet, joissa on Hückelin säännön mukaiset 4n+2 pii-elektronia delokalisoituneena rengasrakenteessa ovat aromaattisia. Bentseenirenkaassa näitä elektroneja on kuusi, eli kaavassa 4n+2 n=1. Tavallisimpia esimerkkejä aromaattisista yhdisteistä, joissa ei ole bentseenirengasta, lienevät heteroaromaattinen pyridiini ja negatiivisesti varautunut syklopentadienyylianioni sekä luonnossa yleisesti esiintyvät porfyriinijohdokset.
 
Bentseenin lisäksi tyypillisiä yksirenkaisia aromaattisia yhdisteitä, tärkeitä synteesien lähtöaineita ja voimakkaita liuottimia ovat [[tolueeni]] ja [[ksyleeni]]. Useamman aromaattisen renkaan sisältävät yhdisteet ovat kiinteitä. Esimerkiksi [[naftaleeni]] ja [[bifenyyli]] sisältävät kaksi rengasta. --[[Käyttäjä:Alkaani|Alkaani]] 6. lokakuuta 2006 kello 18.40 (UTC)
 
Tavallisimpia esimerkkejä aromaattisista yhdisteistä, joissa ei ole bentseenirengasta, lienevät heteroaromaattinen pyridiini ja negatiivisesti varautunut syklopentadienyylianioni sekä luonnossa yleisesti esiintyvät porfyriinijohdokset.
 
{{tynkä/Kemia}}
14

muokkausta

Navigointivalikko