Ero sivun ”Seututie 559” versioiden välillä

Wikipediasta
Siirry navigaatioon Siirry hakuun
[katsottu versio][katsottu versio]
Poistettu sisältö Lisätty sisältö
Wgn (keskustelu | muokkaukset)
p kv+wl
Rivi 41: Rivi 41:


[[Luokka:Seututiet|559]]
[[Luokka:Seututiet|559]]
[[Luokka:Siilinjärvi]]
[[Luokka:Siilinjärven liikenne]]

Versio 4. maaliskuuta 2018 kello 18.54

Seututie 559
Viitonen, Yhdysväylä
Maa Suomi
Tieluokka seututie
Omistaja Suomen valtio
Tienpitäjä Liikennevirasto
Pituus 15,8 km
Alkupiste Räisälä, Siilinjärvi (Valtatie 5)
Reitti Siilinjärvi
Kasurila
Haaparinne
Vuorela
Päätepiste Toivala (Valtatie 9) (15,8 km)
Päällyste asfaltti
Kaistaluku pääosin kaksikaistainen
Huomautuksia Valtatie 5:den rinnakkaistie

Seututie 559 on seututie Siilinjärvellä. Se on valtatie 5:en rinnakkaistie, ja osa vanhaa vitostietä. Tie alkaa Siilinjärven pohjoispuolelta Räisälästä ja päättyy Toivalassa valtatiehen 9.

Reitti

  • Räisälä (vt 5)
  • Siilinjärvi (kt 75)
  • Kasurila
  • Jälä
  • Haaparinne
  • Vuorela (vt 5)
  • Toivala (vt 9)

Historiaa

Tie kulki aikoinaan Kuopion Kelloniemestä lautalla Siilinjärven Ranta-Toivalaan. Vuonna 1932 valmistui pengertie Kuopion Päivärannasta Siilinjärven Vuorelaan. Vuoden 1938 tieliikennejärjestelmässä tie nimettiin Valtatie 5:deksi. Tie kulki pääosin nykyistä reittiä lukuun ottamatta Yhdysväylä-nimistä osuutta Vuorelassa ja Siilinjärven kirkonkylää. Kirkonkylällä tie kulki rautatieaseman ohi nykyistä Asematietä pitkin ja jatkui sieltä kulkien Pyylammen halki Taivallahdentietä ja Pyylammen tietä pitkin. Sittemmin tie siirrettiin nykyiselle Kasurilantielle nykyisen kunnantalon ja linja-autoaseman väliin. Kun moottoritie Vuorelasta Siilinjärvelle vuonna 1992 valmistui, Valtatie 5 siirtyi käyttämään nykyistä reittiään, ja rinnakkaistie nimettiin seututieksi 559. Tosin pätkä Vanhasta Pappilasta Räisälään rakennettiin moottoritien rakentamisen aikoihin.

Tien laatu

Tien laatu on yleisesti ottaen hyvä, koska tieosuus on vanhaa valtatietä. Tie on leveä, mutta sen varrella on runsaasti asutusta. Lisäksi tiellä (varsinkin eteläpäässä) on jonkin verran mäkiä. Tien nopeusrajoitus vaihtelee välillä 50-80 kilometriä tunnissa. Tiellä on yksi kiertoliittymä Toivalassa (Entinen eritasoliittymä), Sekä kaksi eritasoliittymää ( Valtatien 5 ja Kantatie 75:den kanssa). Tie kuuluu taajamaan välillä Kasurila - Räisälä, sekä tien loppupäässä Vuorelassa.

Tiehankkeita

Seututie 559 on mukana Kallansiltojen parannushankkeessa. Tie oikaistaan muutaman kilometrin matkalla ja sitä jatketaan Kuopion Päivärantaan saakka. Parannushankeen jälkeen Yhdysväylä ei ole enää osa seututietä.

Golftien/Kasurilantie:n risteykseen on suunnitteilla kiertoliittymä. Paikka sijaitsee noin 2 kilometriä etelään Siilinjärven kirkonkylästä.

Lisäksi tielle saatetaan sijoittaa valo-ohjattuja liittymiä Siilinjärven kirkonkylän kohdalle tulevaisuudessa.