Ero sivun ”Lihas” versioiden välillä

Siirry navigaatioon Siirry hakuun
64 merkkiä lisätty ,  3 vuotta sitten
(Aiheesta muualla)
'''Sileän lihaksen''' [[lihassolu|solut]] ovat yksitumaisia ja muodoltaan sukkulamaisia. Supistumiseen vaadittava signaali tulee pääosin autonomisesta hermostosta. Yksi lihassupistus voi kestää huomattavasti pidempään kuin poikkijuovaisissa lihaksissa — jopa 5 sekuntia. Sileän lihaksen supistuminen on kuitenkin hitaampaa kuin poikkijuovaisen lihaskudoksen. Sileitä lihassoluja on esimerkiksi suolistossa, verisuonissa, sappitiehyissä, virtsajohtimessa ja kohdussa. Sileästä lihaskudoskesta voi muodostua myös erillisiä lihaksia kuten karvankohottajalihas.
 
'''Sydänlihaksen''' [[lihassolu|solut]] ovat kiinnittyneet toisiinsa ohuiden ns. kytkylevyjen avulla joista ei ole mitään hyötyä eli ihan turhaa älkää lukeko, muodostaen verkkomaisen rakenteen. Sydänlihassolut supistuvat ilman hermoja tahdistinsolujen avulla. Tahdistinsoluista impulssi leviää kytkylevyjen [[aukkoliitos|aukkoliitosten]] kautta kaikkiin sydänlihassoluihin. Sydänlihasta voi pitää tavallaan poikkijuovaisen ja sileän lihaksen välimuotona, koska rakenteeltaan sydänlihassolut muistuttavat poikkijuovaisia lihassoluja, mutta se on sileiden lihassolujen tapaan hyvin väsymätön.
 
'''Luustolihakset''' ovat rakentuneet pitkistä sylinterimäisistä [[lihassolu|lihassoluista]] eli lihassyistä. Supistuminen tapahtuu tahdonalaisesti. Tästä lihastyypistä käytetään myös nimitystä poikkijuovainen lihas [[mikroskooppi|mikroskoopilla]] selvästi näkyvien juovien takia. Lihassolut ovat monitumaisia. Lihassolujen [[tuma]]t sijaitsevat solun pinnassa solukalvon alla.
Rekisteröitymätön käyttäjä

Navigointivalikko