Ero sivun ”Kansallisarkiston Hämeenlinnan toimipaikka” versioiden välillä

Siirry navigaatioon Siirry hakuun
→‎Aineistot: termejä nykytilanteen mukaiseksi
p (Lentokonefani (WiR) siirsi sivun Kansallisarkiston Hämeenlinnan toimipiste uudelle nimelle Kansallisarkiston Hämeenlinnan toimipaikka: Meni väärälle nimelle. Toimipaikka, ei toimipiste.)
(→‎Aineistot: termejä nykytilanteen mukaiseksi)
 
==Aineistot==
Entisessä maakunta-arkistossaToimipaikalla säilytetään asiakirjoja runsaat 21 hyllykilometriä, joista valtaosa on valtion viranomaisten luovuttamia asiakirjoja. Nykyinen Kansallisarkiston toimipaikkaToimipaikka säilyttää valtion alue- ja paikallishallinnon pääosin yli 40 vuotta vanhemmat pysyvästi säilytettävät asiakirjat. Niiden osalta kokoelmat kattavat entisen Hämeen läänin ja Uudenmaan läänin alueet. Lisäksi kokoelmiin sisältyy talletuksina muun muassa ev.lut. seurakuntien asiakirjoja sekä yksityisten henkilöiden, järjestöjen, yhdistysten, talojen ja kartanoiden arkistoja. Asiakirjojen lisäksi arkiston kokoelmissa on tuhansia mikrokortteja ja rullafilmejä, joista suurin osa on nykyisin digitoitu. Vanhimmat asiakirjat ovat 1500-luvulta. Aineistomäärältään Hämeenlinnan maakunta-arkisto oli maammeSuomen suurin maakunta-arkisto.
 
Toimipaikan suurin käyttäjäryhmä on [[Sukututkimus|sukututkijat]]. Alueen seurakuntien [[Kirkonkirjat|kirkonkirjoista]] on laadittu helposti käytettävät kylä- ja taloluettelot, jotka helpottavat aloittelijankin tutkimustyötä. Erilaiset hakemistot ja kortistot auttavat myös tutkijoita. Esimerkiksi hämeenlinnalaisen Arvo Nikon laatima aakkosellinen korttihakemisto Hämeenlinnan käsityöläisistä kattaa koko kaupungin olemassaolon ajan. Lisäksi Hämeen [[Lääninhallitus|lääninhallituksen]] arkistosta on laadittu useita erikoisluetteloita, jotka helpottavat tiedonhakua ko. arkistosta.{{lähde}}
 
Entisellä maakunta-arkistollaToimipaikalla on myös oman toimialansa tueksi kattava kirjasto, joka on tutkijoiden käytössä.
 
== Lähteet ==

Navigointivalikko