Ero sivun ”Aivoinfarkti” versioiden välillä

Wikipediasta
Siirry navigaatioon Siirry hakuun
[arvioimaton versio][katsottu versio]
Poistettu sisältö Lisätty sisältö
kirjoitus virhe
Merkkaukset:  seulottavat   virheellinen wikikoodi  Mobiilimuokkaus  mobiilisivustosta 
p Käyttäjän Baaniperse69 muokkaukset kumottiin ja sivu palautettiin viimeisimpään käyttäjän 84.248.6.35 tekemään versioon.
Merkkaukset: rv Pikapalautus Palauta-työkalulla
Rivi 1: Rivi 1:
[[Tiedosto:INFARCT.jpg|thumb|220px|[[Tietokonekerroskuvaus|CT-kuva]] [[iskemia|iskeemisestä]] aivoinfarktista (kuvan vasemmalla puolella).]]
PIMPPA ON KARVAINEN
'''Aivoinfarkti''' on [[sairaus]], jossa osa [[aivokudos|aivokudoksesta]] jää ilman [[happi|happea]] ja tuhoutuu. Syynä on aivovaltimoiden tukkeutuminen. Useimmiten tukkeuma johtuu [[hyytymä]]stä ahtaassa [[Valtimo (anatomia)|valtimossa]], mutta se voi syntyä myös muualta tulleesta hyytymäpalasesta.<ref name=tk>{{Verkkoviite | Osoite = http://www.terveyskirjasto.fi/terveyskirjasto/tk.koti?p_artikkeli=khp00062 | Nimeke = Aivoinfarkti | Julkaisu = Terveyskirjasto | Julkaisija = Duodecim | Tekijä = Tarnanen, Kirsi ym. | Ajankohta = 7.1.2011 | Viitattu = 4.5.2015}}</ref>


== Oireet ja hoito ==
== Oireet ja hoito ==

Versio 13. helmikuuta 2018 kello 14.17

CT-kuva iskeemisestä aivoinfarktista (kuvan vasemmalla puolella).

Aivoinfarkti on sairaus, jossa osa aivokudoksesta jää ilman happea ja tuhoutuu. Syynä on aivovaltimoiden tukkeutuminen. Useimmiten tukkeuma johtuu hyytymästä ahtaassa valtimossa, mutta se voi syntyä myös muualta tulleesta hyytymäpalasesta.[1]

Oireet ja hoito

Aivoinfarktin tyypillisiä oireita ovat äkillisesti alkavat toispuoliset halvausoireet ja puheen tuottamisen ongelmat. Aivoinfarkti on usein hyvin invalidisoiva sairaus, josta kuntoutuminen on hidasta eikä toimintakyky välttämättä ikinä palaa entiselleen. Aivovaurion asteeseen vaikuttavat verenkiertohäiriön vaikeusaste, sijainti ja kesto. Osa aivosoluista kestää hapenpuutetta vain viitisen minuuttia.lähde? Tilannetta pahentaa infarktialueelle ilmaantuva kudosturvotus.

Aivoinfarktin hoitolinjan valinta riippuu siitä, onko infarktoituneella alueella verenvuotoa. Laskimonsisäinen liuotushoito on nykykäsityksen mukaan aloitettava vuodottomassa infarktissa neljän ja puolen tunnin kuluessa oireiden alusta[2]. Aivoinfarkti ja aivoverenvuoto voivat aiheuttaa samankaltaiset oireet, ja diagnoosi edellyttää aivojen tietokonetomografiaa.[1] Laskimonsisäisen liuotushoidon keskeisimpiä vasta-aiheita ovat verenvuoto ja laaja-alainen infarkti. Suomessa liuotushoitovalmiutta ei ole kaikissa sairaaloissa etenkään virka-ajan ulkopuolella.lähde? Sen sijaan yliopistollisissa sairaaloissa on valmius vaativimpiinkin hoitomuotoihin kuten valtimonsisäiseen liuotukseen, leikkaukseen tai tukoksen mekaaniseen poistamiseen.

Äkisti alkaneissa halvausoireissa tulee aina soittaa hätänumeroon 112. Hätäkeskuspäivystäjä arvioi potilaan riskin ja hälyttää tarvittavaa apua. Liuotushoitoon soveltuva potilas tulisi kuljettaa suoraan liuotushoitoa antavaan sairaalaan.

Jatkohoidossa potilaan jäljellä olevaa toimintakykyä pyritään ylläpitämään ja aktivoimaan esimerkiksi fysio- ja toimintaterapialla. Kerran aivoinfarktin sairastaneella on korkeahko riski sairastua uudelleen. Uusiutumista pyritään estämään esimerkiksi veren hyytymistä hidastavalla lääkityksellä.

Syyt

Aivoinfarktin riskitekijät ovat samat kuin ohimenevän aivoverenkiertohäiriön. Nuorilla potilailla voi syynä olla rakenteellinen poikkeama aivoverisuonissa tai verenhyytymistaipumusta lisäävä sairaus. Lisätekijöitä voivat olla humalatila tai elimistön bakteeritulehdus.lähde? Aivovaltimon tukkiva hyytymä voi myös lähteä liikkeelle esimerkiksi sydämestä, johon on syntynyt hyytymiä eteisvärinä-rytmihäiriön seurauksena.

Insuliiniresistenssiä on alustavasti epäilty myös aivoinfarktin, kuten sydän- ja verisuonitautienkin, riskitekijäksi.[3]

Lähteet

  1. a b Tarnanen, Kirsi ym.: Aivoinfarkti Terveyskirjasto. 7.1.2011. Duodecim. Viitattu 4.5.2015.
  2. Aivoinfarkti. Lääketieteellinen Aikakauskirja Duodecim, 2011, nro 5, s. 500–501. Suomalainen Lääkäriseura Duodecim. Artikkelin verkkoversio. Viitattu 30.10.2015.
  3. Insuliiniongelmat ennustavat aivoinfarktin riskiä Yle Uutiset. 25.10.2010. Viitattu 4.5.2015.

 

Aiheesta muualla