Ero sivun ”Purjevene” versioiden välillä

Wikipediasta
Siirry navigaatioon Siirry hakuun
[arvioimaton versio][katsottu versio]
Poistettu sisältö Lisätty sisältö
→‎Runko: Eeeewlwlwlwl
Merkkaukset: Mobiilimuokkaus  mobiilisivustosta 
p Käyttäjän 213.141.111.93 muokkaukset kumottiin ja sivu palautettiin viimeisimpään käyttäjän Linkkerpar tekemään versioon.
Merkkaukset: rv Pikapalautus Palauta-työkalulla
Rivi 25: Rivi 25:


===Runko===
===Runko===
Rungot valmistetaan pääsääntöisesti joko lasikuidusta tai puusta. Myös hiilikuiturunkoisia valmistetaan; pääsääntöisesti vain kilpaveneet ovat hiilikuiturunkoisia. Runkomateriaaleista wawswskskskkskslslslslslslsllslslslwpwpzldlwllslslwpslsowpwyleisin nykyisin on lasikuitu.
Rungot valmistetaan pääsääntöisesti joko lasikuidusta tai puusta. Myös hiilikuiturunkoisia valmistetaan; pääsääntöisesti vain kilpaveneet ovat hiilikuiturunkoisia. Runkomateriaaleista yleisin nykyisin on lasikuitu.


===Takila ja purjeet===
===Takila ja purjeet===

Versio 5. helmikuuta 2018 kello 13.07

1 Isopurje
2 Keulapurje t. Fokka
3 Spinaakkeri t. Pallokas
4 Runko
5 Nostoköli
6 Peräsin
7 Skegi
8 Masto
9 Saalinki t. Spriidari
10 Harus t. Vantti
11 Skutti t. Jalus
12 Puomi
13 Masto
14 Spinnupuomi
15 Peräharus t. Backstaagi
16 Etuharus t. Förstaagi
17 Kikkitalja[1]
Kuvassa on Lightningluokan kevytvene.

Purjevene on vene, joka liikkuu tuulen vaikuttaessa sen purjeisiin. Purjevene on siis purjelaivaa pienempi purjealus; raja on häilyvä, ja siihen vaikuttaa koon lisäksi myös rungon muoto, takilatyyppi ja aluksen käyttötarkoitus. Purjeveneet jaetaan joko runkorakenteen mukaan yksirunkoisiin ja monirunkoisiin (kaksirunkoinen katamaraani ja kolmirunkoinen trimaraani) tai köliveneisiin ja kevytveneisiin. Köliveneen ja kevytveneen taas erottaa toisistaan kölin tyyppi, kevytveneissä ei ole painoköliä.

Purjeveneiden tyypit ja niiden määrät Suomessa


Venetyyppi[2] kpl
kevytveneet 16.000
köliveneet 14.500
moottoripurjehtijat 3.500
Yhteensä 34.000

Rakenne

Purjeveneissä tarvittavat osat ovat runko, monirungoissa kaksi tai kolme, takila eli riki sekä köli, joka on köliveneissä painolla varustettu, ja kevyt- ja monirunkoveneissä kevytrakenteinen.

Runko

Rungot valmistetaan pääsääntöisesti joko lasikuidusta tai puusta. Myös hiilikuiturunkoisia valmistetaan; pääsääntöisesti vain kilpaveneet ovat hiilikuiturunkoisia. Runkomateriaaleista yleisin nykyisin on lasikuitu.

Takila ja purjeet

Klassiset purjeveneet ovat kasvattaneet suosiotaan vime aikoina. Tässä kaksi 8mR venettä kilpailevat Helsingin edustalla 2012
Pääartikkelit: Takila ja Purje

Takilaksi kutsutaan välineistöä, jonka varaan ja avulla aluksen purjeet levitetään. Kiinteä takila tarkoittaa mastoja ja puomeja sekä vantteja ja haruksia. Kiinteän takilan osat, vantteja ja haruksia lukuun ottamatta, valmistetaaan alumiinista tai puusta, mutta joskus myös hiilikuidusta. Vantit ja harukset ovat lähes poikkeuksetta metallia, useimmiten vaijeria. Purjeita viritetään pääsääntöisesti skuuteilla eli jaluksilla. Falleilla eli nostimilla nostetaan ja lasketaan purjeet. Fallit sekä skuutit ja muut trimmit muodostavat yhdessä juoksevan takilan.

Lähes kaikissa purjeveneissä on isopurje, joka on kiinnitetty isomastoon ja puomiin. Isomaston skuuttia sanotaan isoskuutiksi; yksipurjeisilla veneillä kuitenkin vain skuutiksi. Sen lisäksi veneissä voi olla yksi tai useampia haruspurjeita, ja mesaani, eli isomaston takana sijaitseva isomastoa pienempään mesaanimastoon kiinnitetty purje. Tämän lisäksi veneessä voi olla myötätuulipurje, joka on leikattu tavallista pyöreämmäksi, kuten spinaakkeri.

Köli

Pääartikkeli: Köli

Jokaisessa purjeveneessä on köli. Kölin tarkoituksena on estää runkoon nähden sivuttaissuuntainen liike, sorto sekä pitää myös venettä mahdollisimman pystyasennossa. Köliveneissä köli on painolla varustettu ja siten kallistusta vastustava, joko itse köli on painava, tai kölissä on painobulbi; kevytveneissä ja monirungoissa köli on kevyt, pelkkä sortoa estävä levy. Kevytköli voi olla joko kiinteä, tai nostettava nostoköli.

Purjevenetyyppejä

Hobie Cat Tiger -katamaraani

Purjeveneiksi mielletään lähes kaikki yksimastoiset ja monet kaksimastoiset purjealukset. Kolmi- ja sitä useampimastoiset purjealukset ovat useimmiten purjelaivoja.

Kölivene

Kölivene on yksirunkoinen, painokölinen purjevene. Kölivenetyyppejä on lueteltu seuraavana.

Suurin osa purjeveneistä on sluuppeja. Ne ovat yksimastoisia purjeveneitä, jossa on isopurje, keulapurje sekä mahdollisesti lisäksi myötätuulipurje, kuten spinaakkeri. Kutterit ovat toinen yksimastoisten köliveneiden päähaara; ne ovat yksimastoisia purjeveneitä, joissa on kaksi tai useampia haruspurjeita maston keulan puolella.

Ketsi ja jooli ovat kaksimastoisia veneitä, joissa on isomastoa pienempi mesaanimasto. Se sijaisee isomaston takana. Ketsissä mesaanimasto on peräsimen etupuolella, joolissa peräsimen takapuolella. Ketsi on venetyyppinä joolia selvästi yleisempi.

Kevytvene

Pääartikkeli: Kevytvene

Painokölittömät kevytveneet jaetaan erilaisiin luokkiin. Tunnetuin kevytvene lienee Optimistijolla. Muita luokkia ovat mm.olympialuokka 49er, Laser ja Eurooppa-jolla. Suomen suurin kevytvene on 38 jalkainen ja seitsemän hengen miehistöllä purjehdittava A Scow. Suomessa kevytveneluokan toimintaa hallinnoi ja kehittää Suomen Urheiluveneliitto. Osa kevytveneitä ovat puhtaita kilpaveneitä ja jotkut saavuttavat suotuisissa oloissa 20 - 30 solmun nopeuksia. Eräitä kevytveneitä taas voi käyttää lyhyisiin retkipurjehduksiin.

Monirunkoveneet

Katamaraani

Katamaraaneja telakalla
Pääartikkeli: Katamaraani

Katamaraanissa on kaksi runkoa, joiden vesilinja on kapea vastuksen vähentämiseksi. Kölejä on kaksi, eikä niissä tarvita lisäpainoa kallistusta estämään veneen leveyden vuoksi. Yleensä myös peräsimiä on kaksi. Tunnusomaista katamaraaneille on vähäinen kallistelu, vauhti ja isopurjeen takaliikin yläosan pyöreä muoto. Pienemmissä katamaraaneissa on useimmiten nostokölit, matkakatamaraneilla kölit ovat yleensä kiinteät.

Trimaraani

Pääartikkeli: Trimaraani

Trimaraanissa on kolme runkoa, keskirunko ja sivuille levitetyt ponttoonit estämään kallistumista. Köli on yleensä keskirungossa eikä siinä tarvita lisäpainoa.

Katso myös

Lähteet