Ero sivun ”Massiivinen monen pelaajan verkkopeli” versioiden välillä

Wikipediasta
Siirry navigaatioon Siirry hakuun
[arvioimaton versio][katsottu versio]
Poistettu sisältö Lisätty sisältö
Merkkaukset: Mobiilimuokkaus  mobiilisivustosta 
Kospo75 (keskustelu | muokkaukset)
Hylättiin viimeisin tekstimuutos (tehnyt 93.106.155.39) ja palautettiin versio 16402145, jonka on tehnyt Mikko Paananen: lähteetön
Rivi 30: Rivi 30:
* ''[[World of Warcraft]]''
* ''[[World of Warcraft]]''
* ''[[ROBLOX]]''
* ''[[ROBLOX]]''
* ''[[Player Unknown's Battlegrounds]]''


=== Multiplatform-pelejä ===
=== Multiplatform-pelejä ===

Versio 18. tammikuuta 2018 kello 13.33

MMOG eli Massively Multiplayer Online Game (suora suom. massiivinen monen pelaajan verkkopeli), yleisemmin vain MMO.

MMO:t ovat internetin välityksellä tietokoneilla tai pelikonsoleilla pelattavia videopelejä, joihin osallistuu samanaikaisesti erittäin suuri määrä pelaajia. MMO peleissä on samassa pelimaailmassa yhtäaikaisesti merkittävästi suurempi määrä pelaajia ja pelaajien hahmoja kuin tavallisissa moninpeleissä, joissa voi olla joitakin kymmeniä pelaajia samassa maailmassa. Pelistä riippuen MMOssa voi olla mukana satoja tai tuhansia samanaikaisia osallistujia, jotka toimivat samassa pelimaailmassa ja serverillä.

MMO-pelien osuudeksi koko pelialan myynnistä on arvioitu vuonna 2013 noin 21,2 %. Euroopassa, Lähi-idässä ja Aasiassa MMO-pelaajia oli 208 miljoonaa ja Yhdysvalloissa 79 miljoonaa. Kaikkiaan MMO myynnin on arvioitu olleen noin 14,9 miljardia yhdysvaltain dollaria vuonna 2013. MMO-pelien on ennustettu nousevan maailman toiseksi suurimmaksi pelisegmentiksi. Aasian ja Tyynenmeren alueen osuudeksi MMO-myynnistä arvioitiin noin 64 %. Myös Itä-Euroopan kehittyvillä markkinoilla odotettiin kovaa kasvua. Suurimmat keskiverto-ostokset tekivät kuitenkin pelaajat Euroopassa ja Lähi-Idässä.[1][2]

Joitakin MMO-pelejä voi pelata myös mobiililaitteilla, kuten älypuhelimella, ja siihen viittaavat termit ”Mobile MMOG”, ”MMMOG” tai ”3MOG”.

MMO-pelien alalajityyppejä ovat muun muassa roolipelit eli massiiviset monen pelaajan verkkoroolipelit (MMORPG) ja strategiapelit eli massiiviset moninpelattavat reaali-aikaiset strategiapelit (MMORTS).

Ominaispiirteet

MMO-pelejä voi pelata yleensä vain pelin julkaisijan serverillä. Tästä syystä niihin ei yleensä ole modeja.

Perinteisesti MMO-pelit ovat poikenneet muista peleistä myös hinnoittelultaan, sillä jokaisen pelaajatilin on täytynyt maksaa kuukausimaksua korvauksena servereiden käytöstä. Käytäntö on kuitenkin väistymässä kovan kilpailun, teknologian kehittymisen ja halventumisen sekä uusien ilmaisliiketoimintamallien vuoksi.

Hinnoittelu

Viime vuosien trendi tietokoneilla pelattavissa MMO-peleissä on ollut Free-to-play eli F2P-malli, joissa itse pelin aloittaminen ei maksa mitään, mutta pelaaja voi pelaamisen aikana käyttää pelissä rahaa erilaisten virtuaalisten tuotteiden ja etuisuuksien hankkimiseen. Aiemmin tietokoneilla pelattavissa MMO-peleistä oli yleensä maksettava sekä pelin ostohinta että kuukausimaksu. Viime aikoina tätä mallia käyttäneet suuret MMO-julkaisut eivät enää ole menestyneet, ja ne on jouduttu muuttamaan ilmaiseksi pelattaviksi peleiksi, joissa on pelin sisäisiä ostoja eli mikrotransaktioita. Tällaisia kuukausimaksuissa epäonnistuneita suuren budjetin MMO-pelejä ovat olleet esimerkiksi RIFT, Star Wars: The Old Republic jaThe Secret World.[3] Guild Wars 2 julkaistiin ilman kuukausimaksua, mutta peli täytyi ostaa tavallisen pelin hinnalla. War Thunder ja World of Tanks ovat puolestaan esimerkkejä ilmaiseksi pelattavista MMO-peleistä.

Internet-selaimissa toimivissa peleissä ei tyypillisesti ole aloitusmaksuja, vaan niiden liiketoimintamalli perustuu niin ikään mikrotransaktioihin.

MMO-pelejä alustoittain

PC/Mac-tietokoneille

Multiplatform-pelejä

Nämä pelit on julkaistu tai julkaistaan sekä tietokoneille että jollekin/joillekin pelikonsoleille.

Internet-selainpelejä

Vanhoja lakkautettuja MMO-pelejä

Näiden MMO-pelien serverit on suljettu ja ylläpito lakkautettu, eikä niitä voi enää pelata.

Suomalaisia MMO-pelaajayhteisöjä

MMO-uutissivustoja

Lähteet

  1. 2P.com: "Global MMO Market Will be 14.9 Billion Big in 2013 - Report" Julkaistu: 3.7.2013 Viitattu: 3.5.2014
  2. Heroengine.com: "MMOs continue to be a lucrative side of the global gaming market". Julkaistu: 3.7.2013 Viitattu: 3.5.2014
  3. Ars Technica: Good riddance: the death of online gaming’s monthly subscription model. Viitattu 3.2.2014