Ero sivun ”MP3-soitin” versioiden välillä

Wikipediasta
Siirry navigaatioon Siirry hakuun
[katsottu versio][katsottu versio]
Poistettu sisältö Lisätty sisältö
p lähteetön
olivat ja menivät..
Rivi 1: Rivi 1:
{{lähteetön}}
[[Kuva:Creative muvo TX FM 512mb.jpg|thumb|250px|Creative MuVo TX FM -MP3-soitin]]
[[Kuva:Creative muvo TX FM 512mb.jpg|thumb|250px|Creative MuVo TX FM -MP3-soitin]]
[[Kuva:Expanium.jpg|thumb|MP3-CD-soitin.]]


'''MP3-soitin''', Digital audio player (DAP) on laite tai ohjelma, joka kykenee toistamaan [[MP3]]-ääniformaattia ja mahdollisesti muita tiedostoformaatteja. MP3-soitin voi olla [[matkapuhelin|matkapuhelimessa]], [[tietokone]]ohjelmassa, [[DVD-soitin|DVD-soittimessa]], pelikonsolissa, [[Digisovitin|tallentavassa digisovittimessa]] tai olla erillinen kannettava soitin, portable audio player (PAP).
'''MP3-soitin''', Digital audio player (DAP) on laite, joka kykenee toistamaan [[MP3]]-ääniformaattia ja mahdollisesti muita tiedostoformaatteja. MP3-soitin voi olla [[matkapuhelin|matkapuhelimessa]], [[tietokone]]ohjelmassa, [[DVD-soitin|DVD-soittimessa]], pelikonsolissa tai olla erillinen kannettava soitin, portable audio player (PAP).


[[File:Ipod sales per quarter.svg|thumb|Applen Ipod myyntimäärät vuosittain]]
MP3-soitin on suhteellisen uusi keksintö ja ne ovat yleistyneet nopeaa tahtia. Soittimien valmistajia on monia, joista tunnetuimmat lienevät [[Apple]] – [[iPod]]in valmistaja – ja [[Creative]]. Muodin mukaisesti useita soittimia on saatavina eri värisinä.
MP3-soittimet yleistyivät nopeasti vuosituhannen alussa ja niiden myynti oli huipussaan 2000-vuosikymmenen loppupuolella. Soittimien valmistajia oli monia, joista tunnetuimmat lienevät [[Apple]] – [[iPod]]in valmistaja – ja [[Creative]]. Muodin mukaisesti useita soittimia oli saatavina eri värisinä. Älypuhelimien yleistyminen päätti erillisten MP3-soittimien suosion, koska älypuhelin voi toistaa mp3 tiedostoja ja ne mahdollistivat myös musiikin streamaamisen internetistä ja videoiden katselun, jotka eivät olleet mahdollisia MP3 soittimilla.<ref>http://www.techradar.com/news/phone-and-communications/mobile-phones/how-the-mobile-phone-destroyed-the-mp3-player-1182362</ref>


MP3-soittimeen ladataan musiikkia [[USB]]-yhteyden välityksellä, joissakin laitteissa voi olla paikka erilliselle muistille kuten USB-muistitikulle tai SD-muistikortille jolloin soittimeen mahtuvan musiikkin määrä voi riippua myös erillisen muistin koosta. Sisäänrakennettujen muistien koot ovat tosin nykyisin useimpiin tarkoituksiin riittävät.
MP3-soittimeen ladataan musiikkia [[USB]]-yhteyden välityksellä, joissakin laitteissa voi olla paikka erilliselle muistille kuten USB-muistitikulle tai SD-muistikortille jolloin soittimeen mahtuvan musiikkin määrä voi riippua myös erillisen muistin koosta. Sisäänrakennettujen muistien koot ovat tosin nykyisin useimpiin tarkoituksiin riittävät.
Rivi 16: Rivi 15:
*[[MP3]]
*[[MP3]]
*[[Ogg]]
*[[Ogg]]
*[[Winamp]]
*[[Korvalappustereot]]
*[[Media Player Classic]]
*[[Windows Media Player]]
*[[Korvalappustereot]]


==Lähteet==
== Aiheesta muualla ==
{{viitteet}}

*[http://fin.afterdawn.com/laitteet/laiteryhma.cfm/kannettavat_mp3_soittimet Suomessa myynnissä olevien mp3-soittimien listaus, käyttäjäarvosteluita ja tekniset tiedot vertailtavissa ]
*[http://mp3-soittimet.maenpaa.biz/vertailu MP3-soitin vertailu ]


{{Tynkä/Musiikki}}
{{Tynkä/Musiikki}}

Versio 12. tammikuuta 2018 kello 04.02

Creative MuVo TX FM -MP3-soitin

MP3-soitin, Digital audio player (DAP) on laite, joka kykenee toistamaan MP3-ääniformaattia ja mahdollisesti muita tiedostoformaatteja. MP3-soitin voi olla matkapuhelimessa, tietokoneohjelmassa, DVD-soittimessa, pelikonsolissa tai olla erillinen kannettava soitin, portable audio player (PAP).

Applen Ipod myyntimäärät vuosittain

MP3-soittimet yleistyivät nopeasti vuosituhannen alussa ja niiden myynti oli huipussaan 2000-vuosikymmenen loppupuolella. Soittimien valmistajia oli monia, joista tunnetuimmat lienevät AppleiPodin valmistaja – ja Creative. Muodin mukaisesti useita soittimia oli saatavina eri värisinä. Älypuhelimien yleistyminen päätti erillisten MP3-soittimien suosion, koska älypuhelin voi toistaa mp3 tiedostoja ja ne mahdollistivat myös musiikin streamaamisen internetistä ja videoiden katselun, jotka eivät olleet mahdollisia MP3 soittimilla.[1]

MP3-soittimeen ladataan musiikkia USB-yhteyden välityksellä, joissakin laitteissa voi olla paikka erilliselle muistille kuten USB-muistitikulle tai SD-muistikortille jolloin soittimeen mahtuvan musiikkin määrä voi riippua myös erillisen muistin koosta. Sisäänrakennettujen muistien koot ovat tosin nykyisin useimpiin tarkoituksiin riittävät.

MP3-tiedostoja voi ladata verkosta käyttämällä vertaisverkko-ohjelmia tai verkkokauppoja. Niitä voi myös tallentaa CD-levyiltä tarkoitukseen sopivalla ohjelmalla. Varhaisimmat CD-soittimet eivät tukeneet MP3-formaattia. Yleensä soittimessa on teksti MP3, mikäli soitin toistaa myös MP3-tiedostoja. Tällöin yhdelle CD-levylle mahtuu paljon enemmän musiikkia koska MP3-tiedosto on pakattu.

Katso myös

Commons
Commons
Wikimedia Commonsissa on kuvia tai muita tiedostoja aiheesta MP3-soitin.

Lähteet

Tämä musiikkiin liittyvä artikkeli on tynkä. Voit auttaa Wikipediaa laajentamalla artikkelia.