Ero sivun ”Spider-Man 3 – Hämähäkkimies 3” versioiden välillä

Wikipediasta
Siirry navigaatioon Siirry hakuun
[katsottu versio][katsottu versio]
Poistettu sisältö Lisätty sisältö
Kirjoitusvirhe korjattu
Merkkaukset: Mobiilimuokkaus  mobiilisovelluksesta 
Hurrygane (keskustelu | muokkaukset)
Rivi 32: Rivi 32:
}}
}}


'''''Spider-Man 3 – Hämähäkkimies 3''''' on kolmas [[supersankarielokuva]], joka kuuluu [[Hämähäkkimies elokuvissa#Sam Raimin elokuvat|''Hämähäkkimies''-elokuvatrilogiaan]]. Elokuvan julkaisupäivämäärä oli 4. toukokuuta [[elokuvavuosi 2007|2007]]. Elokuvan on ohjannut [[Sam Raimi]]. Elokuvan pääosissa nähdään [[Tobey Maguire]], [[Kirsten Dunst]], [[Thomas Haden Church]], [[Topher Grace]], [[James Franco]] ja [[Bryce Dallas Howard]].
'''Spider-Man 3 – Hämähäkkimies 3''' on kolmas [[supersankarielokuva]], joka kuuluu [[Hämähäkkimies elokuvissa#Sam Raimin elokuvat|''Hämähäkkimies''-elokuvatrilogiaan]]. Elokuvan julkaisupäivämäärä oli 4. toukokuuta [[elokuvavuosi 2007|2007]]. Elokuvan on ohjannut [[Sam Raimi]]. Elokuvan pääosissa nähdään [[Tobey Maguire]], [[Kirsten Dunst]], [[Thomas Haden Church]], [[Topher Grace]], [[James Franco]] ja [[Bryce Dallas Howard]].


==Juoni==
==Juoni==

Versio 26. joulukuuta 2017 kello 22.00

Spider-Man 3 - Hämähäkkimies 3
Spider-Man 3
Kansiteksti: ”Taisteluista suurimman käyt sisälläsi.”
Kansiteksti: ”Taisteluista suurimman käyt sisälläsi.”
Ohjaaja Sam Raimi
Käsikirjoittaja Sam Raimi
Ivan Raimi
Alvin Sargent
Perustuu Stan Leen ja Steve Ditkon sarjakuvahahmoon Hämähäkkimies
Tuottaja Avi Arad
Laura Ziskin
Grant Curtis
Säveltäjä Christopher Young
Kuvaaja Bill Pope
Leikkaaja Bob Murawski
Pukusuunnittelija James Acheson
Pääosat Tobey Maguire
Kirsten Dunst
James Franco
Thomas Haden Church
Topher Grace
Bryce Dallas Howard
James Cromwell
Rosemary Harris
Dylan Baker
J. K. Simmons
Valmistustiedot
Valmistusmaa  Yhdysvallat
Tuotantoyhtiö Columbia Pictures
Marvel Entertainment
Laura Ziskin Productions
Levittäjä InterCom
Sony Pictures Entertainment
Netflix
Ensi-ilta 4. toukokuuta 2007
Kesto 139 minuuttia
Alkuperäiskieli englanti
Budjetti 258 000 000 $
Tuotto 890 871 626 $
Edeltäjä Spider-Man 2 – Hämähäkkimies 2
Aiheesta muualla
Virallinen sivusto
IMDb
Elonet
AllMovie

Spider-Man 3 – Hämähäkkimies 3 on kolmas supersankarielokuva, joka kuuluu Hämähäkkimies-elokuvatrilogiaan. Elokuvan julkaisupäivämäärä oli 4. toukokuuta 2007. Elokuvan on ohjannut Sam Raimi. Elokuvan pääosissa nähdään Tobey Maguire, Kirsten Dunst, Thomas Haden Church, Topher Grace, James Franco ja Bryce Dallas Howard.

Juoni

Varoitus:  Seuraava kirjoitus paljastaa yksityiskohtia juonesta.

Peter Parker on onnistunut löytämään tasapainon yksityiselämänsä ja sankarielämänsä välillä ja aikoo nyt kosia Mary Janea. Eräänä iltana Mary Janen ja Peterin viettäessä treffejään puistossa, syöksyy taivaalta meteoriitti maahan, josta purkautuu musta symbiootti, joka kiinnittää itsensä Peterin moottoripyörään. Samaan aikaan karannut vanki Flint Marko putoaa hiukkasfysiikan kokeilulaitoksen kuoppaan, jossa tiedemiehet ovat testaamassa uutta keksintöään. Tuloksena Marko saa kyvyn muuttua hiekaksi ja hänestä tulee Hiekkamies. Peterin paras ystävä, Harry Osborn, uskoo Peterin tappaneen hänen isänsä ja aikoo nyt kostaa ystävälleen. Hän hyökkää Peterin kimppuun ja taistelun voittajana selvinnyt Peter aiheuttaa vahingossa ystävälleen muistinmenetyksen, jonka johdosta Harry ei muista melkein mitään äskettäisistä tapahtumista.

Myöhemmin kun Peter pelastaa Gwen Stacyn, ylikomisario George Stacyn tyttären, hänen kunniakseen järjestetään festivaalit, joiden aikana Marko yrittää varastaa rahaa kuljettavan panssariauton. Peter menee paikalle ja häviää taistelun ylivoimaisesti. Myöhemmin ylikomisario Stacy kertoo May-tädille ja Peterille, saaneensa selville Markon olevan Ben-sedän todellinen tappaja, ja että aiemmin syyliseksi luultu Dennis Carradine oli vain rikoskumppani. Radiota kuunnellen Peter odottaa Markon uutta hyökkäystä. Peterin nukkuessa symbiootti siirtää itsensä Peterin ruumiiseen ja muuttaa hämähäkkipuvun mustaksi. Peter huomaa, että ainoastaan puku ei ole muuttunut vaan myös hänen voimansa ovat kasvaneet. Musta puku muuttaa Peterin mieltä ja tekee hänestä väkivaltaisemman. Peter jäljittää Markon viemäristä ja voittaa hänet ylivoimaisesti huuhtomalla tämän viemäriveden mukana pois.

Peterin muuttunut luonne ajaa Mary Janen pois hänen luotaan ja tämä löytää lohtua Harrysta. Harry näkee isänsä haamun ja toipuu muistinmenetyksestään ja pakottaa Mary Janen jättämään Peterin. Mary Jane väittää, että hänellä on toinen mies ja Harry sanoo Peterille olevansa se Mary Janen seurustelukumppani. Myöhemmin Peter menee tapaamaan Harrya Osbornin kartanoon. Mustan puvun voimilla Peter pieksee Harryn mustelmille ja räjähtävä kurpitsapommi saa Harryn kasvot vääristymään. Mustan puvun hallitessa Peteriä, hän paljastaa kilpailijansa Eddie Brockin myymät valokuvat Hämähäkkimiehestä rikollisena väärennöksiksi, jolloin J. Jonah Jameson antaa Brockille potkut.

Aikomuksenaan tehdä Mary Jane mustasukkaiseksi, Peter tuo Gwen Stacyn yöklubille, jossa Mary Jane työskentelee. Gwen kuitenkin tajuaa juonen ja poistuu. Peter joutuu tappeluun klubin vartijoiden kanssa ja työntää samalla vahingossa Mary Janen maahan, jolloin hän mustan puvun turmelleen hänet. Hän juoksee ulos yöklubilta ja menee kirkkoon lopettamaan kärsimyksensä. Kirkon korkeimmassa tornissa Peter menee soivan kellon luo ja kova ääni heikentää symbioottia, jolloin Peter kiskoo sen väkisin irti. Symbiootti putoaa tornista alas kirkkoon Peterin kuolemaa rukoilemaan tulleen Brockin päälle, josta tulee Venom. Venom ehdottaa Hiekkamiehelle, että he tappaisivat Peterin yhdessä, mihin tämä suostuu.

Pari käyttää Mary Janea syöttinä saadakseen Hämähäkkimiehen peräänsä. Peter käy pyytämässä apua Harrylta taistelua varten mutta tämä kieltäytyy. Peterin taistellessa Venomia ja Hiekkamiestä vastaan Harry kuulee palvelijaltaan totuuden isänsä kuolemasta ja saapuu pelastamaan Peterin varmalta kuolemalta. Harry menettää kiiturinsa taistelussa ja Venom aikoo käyttää sitä lävistääkseen Peterin. Ystävilleen uskollinen Harry hyppää eteen ja kiiturin terät lävistävät hänen selkänsä. Peter muistaa miten irrotti symbiootin kirkon tornissa ja vapauttaa Eddien symbiootin vallasta hakkaamalla metalliputkia toisiaan vasten. Symbiootti jää putkien sisäpuolelle ja Peter heittää yhden Harryn kurpitsapommeista sen sisuksiin. Brock hyppää kohti symbioottia pelastaakseen sen, mutta myöhästyy pommin räjähtäessä ja tappaessa sekä Brockin että symbiootin.

Taistelun jälkeen Marko kertoo Peterille tapahtumat siltä illalta, jolloin Ben Parker kuoli. Marko oli mukana painitapahtuman ryöstössä saadakseen rahaa sairaan tyttärensä pelastamiseen. Hän halusi Beniltä vain tämän auton, mutta ei aikonut tappaa ketään. Benin kuolema oli siitä asti vaivannut häntä. Peter sanoo antavansa Markolle anteeksi ja tämä haihtuu hiekkana ilmaan. Harry antaa Peterille anteeksi ennen kuin kuolee Mary Janen ja Peterin käsivarsille. Myöhemmin Harryn hautajaisten jälkeen, Mary Jane ja Peter alkavat lämmittää suhdettaan toisiinsa, kun Peter saapuu yöklubille tapaamaan Mary Janea.

Juonipaljastukset päättyvät tähän.

Näyttelijät

 Tobey Maguire  Peter Parker / Hämähäkkimies  
 Kirsten Dunst  Mary Jane Watson  
 James Franco  Harry Osborn / Uusi Menninkäinen  
 Thomas Haden Church  Flint Marko / Hiekkamies  
 Topher Grace  Eddie Brock / Venom  
 Bryce Dallas Howard  Gwen Stacy  
 Rosemary Harris  May Parker  
 J. K. Simmons  J. Jonah Jameson  
 James Cromwell  George Stacy  
 Theresa Russell  Emma Marko  
 Dylan Baker  tohtori Curt Connors  
 Bill Nunn  Joseph ”Robbie” Robertson  
 Elizabeth Banks  Betty Brant  
 Ted Raimi  Hoffman  
 Perla Haney-Jardine  Penny Marko  
 Willem Dafoe  Norman Osborn / Vihreä Menninkäinen  
 Cliff Robertson  Ben Parker  
 Elya Baskin  Herra Ditkovich  
 Mageina Tovah  Ursula Ditkovich  
 Michael Papajohn  Dennis Carradine / Autonkaappaaja  
 Joe Manganiello  Eugene ”Flash” Thompson  

Markkinointi

Spider-Man 3:n ensimmäinen kuva julkistettiin marraskuussa 2005 ennen elokuvan kuvausten alkamista. Kuvassa esiintyi Flint Marko (Hiekkamies). Varsinainen markkinointi aloitettiin kuvausten alkuhetkillä mustapukuisen Hämähäkkimiehen kuvan julkistamisella. Ensimmäinen teaser-traileri julkaistiin 27. kesäkuuta 2006 Superman Returns -elokuvan edessä.

Heinäkuussa San Diegon Comic-con -sarjakuvafestivaaleilla esitettiin yksinoikeudella toinen traileri. Myös ensimmäinen juliste ja kuvat Venomista/Eddie Brockista ja symbiootin vallassa olevasta Peter Parkerista julkistettiin. Toinen traileri julkistettiin 10. marraskuuta 2006. Traileria esitettiin Casino Royale -elokuvan alussa. Kolmas traileri julkaistiin nettilevitykseen 23. maaliskuuta 2007.

Elokuvan budjetti oli 258 miljoonaa dollaria tehden siitä kaikkien aikojen kalleimman elokuvan. Se rikkoi X-Men: Viimeinen kohtaaminen -elokuvan budjetin, joka oli 210 miljoonaa dollaria. Myöhemmin ennätyksen rikkoi Pirates of the Caribbean: Maailman laidalla, jonka budjetti oli 300 miljoonaa dollaria.

Aiheesta muualla