Ero sivun ”Tammi (kirjankustantamo)” versioiden välillä

Siirry navigaatioon Siirry hakuun
p
Kh
[katsottu versio][katsottu versio]
Ei muokkausyhteenvetoa
p (Kh)
Tammi julkaisee vuosittain noin 300 uutta teosta, aikuisten ja lasten kaunokirjallisuutta ja tietokirjoja. Yhtiön liikevaihto on noin 30 miljoonaa euroa, ja se työllistää 40 henkilöä. Yhtiön toimitusjohtaja on maaliskuusta 2013 alkaen Timo Julkunen, ja hallituksen puheenjohtaja on Bonnierin pohjoismaisten kirjakustantamoiden johtaja Jacob Dahlborg.<ref name=Tammi>[http://www.tammi.fi/kustannusosakeyhtio-tammi1 Kustannusosakeyhtiö Tammi,] viitattu 11.10.2014</ref>
 
Bonnier osti 2011 WSOY:n yleisen kirjallisuuden liiketoiminnan Sanomalta, jolle se puolestaan myi kaupassa Tammen oppimateriaalien liiketoiminnan. Tammi, WSOY, Readme ja Bonnier Kirjat muodostavat yhdessä yleisen kirjallisuuden kustantajaryhmän Bonnier Books Finlandin, joka on Suomen suurin.<ref>[http://www.tammi.fi/bonnier-ab1 Bonnier Ab, Tammi]</ref> SiihenkuuluvatSiihen kuuluvat myös kirjakerhot Uudet kirjat, Juju, Koti ja Tyyli sekä Suomen suurin lastenkirjakerho Lasten Parhaat Kirjat.
 
Tammen kirjailijoita ovat muiden muassa [[Leena Lehtolainen]], [[Kaari Utrio]], [[Sinikka Nopola]] ja [[Tiina Nopola]], [[Timo Parvela]], [[Hannu Mäkelä]], [[Jari Järvelä]], [[Pirjo Tuominen]], [[Kalle Isokallio]], [[Markku Pääskynen]], [[Jyrki Kiiskinen]] ja [[Anna Kortelainen]].
Vuonna 1954 perustetussa [[Keltainen kirjasto|Keltaisessa kirjastossa]] julkaistaan laadukasta maailmankirjallisuutta.<ref>[http://keltainenkirjasto.fi/ Keltainen kirjasto]</ref> Sarjassa on ilmestynyt tähän mennessä yli 450 teosta<ref>[http://keltainenkirjasto.fi/kirjaluettelo/ Kirjaluettelo, Keltainen kirjasto]</ref>. Nobel-palkittuja kirjailijoita sarjassa on 28, joista viimeisin on novelleistaan tunnettu [[Alice Munro]]. Sarjassa julkaistuja kirjailijoita ovat esimerkiksi [[Günter Grass]], [[Orhan Pamuk]], [[James Joyce]], [[Italo Calvino]], [[Paul Auster]], [[Antonio Muñoz Molina]], [[Jose Saramago]], [[Sarah Waters]] ja [[Haruki Murakami]].
 
Tammi julkaisee myös lasten- ja nuortenkirjallisuutta, ja muun muassa [[J. K. Rowling]]in [[Harry Potter|''Harry Potter'']] -kirjojen suomennoksia ja lasten- ja nuortenkirjasarjoja, kuten [[Tammen kultaiset kirjat]], Keltanokka ja Musta Kaista. Tammi on myös [[manga]]kustantaja julkaisulinjojensa [[Sangatsu Manga]] ja [[Punainen jättiläinen (kustantamo)|Punainen jättiläinen]] kautta.
 
==Historia ==
Kustannusosakeyhtiö Tammi on perustettu 3. kesäkuuta 1941. Lähtökohtana oli [[edistysmielinen osuustoiminta|edistysmieliseksi osuustoiminnaksi]] ilmoittautuneen ryhmän tarve saada markkinoille yleisestä linjasta poikkeavaa kirjallisuutta. [[Jatkosota|Jatkosodan]] alkaminen kuitenkin keskeytti toiminnan ennen kuin se ehti alkaa. Tammen uusi perustava yhtiökokous pidettiin 6. toukokuuta 1943. Yhtiön perustajiksi tulivat Kulutusosuuskuntien Keskusliitto, [[Tradeka|Osuustukkukauppa]], [[Elanto]] ja [[Kansa-yhtymä|Kansa]], jotka omistivat osakkeista yhteensä 90 prosenttia sekä [[Suomen Ammattiyhdistysten Keskusliitto]] ja [[Työväen Sivistysliitto]].<ref>Markku Henriksson (toim.): Työväenliikkeen tietokirja (Tammi, 1974), s. 250.</ref> Merkittävästi kustantamon perustamiseen vaikutti [[Suomen Sosialidemokraattinen Puolue|sosialidemokraattien]] voimahahmo [[Väinö Tanner]]. Tammen ensimmäinen toimitusjohtaja oli [[Untamo Utrio]]. Hänen jälkeensä toimitusjohtajina ovat olleet muun muassa [[Olli Arrakoski]] ja [[Jarl Hellemann]].<ref>[https://web.archive.org/web/20080426220537/http://www.viestintaliitto.fi/kirjatyo/2003/1/muut/ Kirjatyö,] viitattu 11.10.2014 (Archive.org)</ref> .
 
Ruotsalainen [[Bonnier]]förlagen osti vuonna 1996 Tammen<ref>[http://www.kilpailuvirasto.fi/cgi-bin/suomi.cgi?luku=tiedotteet&sivu=tied/t-2011-20 Kilpailuvirasto]</ref> ja Kirjakanava Oy:n. Kirjakanava-konsernista tuli vuonna 1997 Tammi-konserni, joka fuusioitui vuoden 1999 lopussa merkittävän yleisen kirjallisuuden kustantajan [[Kirjayhtymä|Kirjayhtymä Oy:n]] kanssa.
 
==Toimitusjohtajat==
3 582

muokkausta

Navigointivalikko