Ero sivun ”Győr-Moson-Sopron” versioiden välillä

Siirry navigaatioon Siirry hakuun
25 merkkiä lisätty ,  3 vuotta sitten
ei muokkausyhteenvetoa
(koordinaatit; fix)
|www-nimi = Győr-Moson-Sopron megye
}}
'''Győr-Moson-Sopron''' on lääni [[Unkari]]n luoteiskulmassa. Se rajautuu [[Vas (lääni)|Vasin]]in, [[Veszprém (lääni)|Veszprém]]in ja [[Komárom-Esztergom]]in lääneihin sekä lännessä [[Itävalta]]an sekä pohjoisessa [[Slovakia]]an. Läänin pääkaupunki on [[Győr]]. Muita tärkeitä kaupunkeja ovat [[Sopron]] ja [[Mosonmagyaróvár]]. Läänin pinta-ala on 4&nbsp;208 km² ja sen väkiluku arviolta 452&nbsp;638 (vuonna 2015).<ref name="citypop">{{Verkkoviite|Nimeke=Hungary: Major Cities & Towns|Osoite=http://www.citypopulation.de/Hungary-Cities.html|Julkaisija=Citypopulation.de|Luettu=11.9.2015}}</ref>
 
Lääni sai nykyisen muotonsa Unkarin [[Trianonin rauhansopimus|Trianonin rauhansopimuksessa]] kärsimien aluemenetysten seurauksena. Vuonna 1923 muodostettiin lääni entisten Győrin, Mosonin ja Pozsony’in (Bratislavan) läänien rippeistä. Vuonna 1950 tähän liitettiin pikkuruinen Sopronin lääni. Läänin nykyinen nimi on vuodelta 1990.
 
Lääni kuuluu Unkarin Pieneen alankoon (''[[Kisalföld]]''), ja se muistuttaa maastoltaan aroa[[aro]]a. Tärkeimmät joet ovat [[Tonava]] ja [[Rába]], joka laskee Tonavaan Győrissä. Sopronin lähellä, jossamissä Unkarin raja työntyy Itävallan sisään kuin sormi, sijaitsee [[Neusiedler SeeNeusiedlerjärvi]]. Kolmasosa tästä järvestä on Unkarin valtion puolella. Neusiedler SeenNeusiedlerjärven eteläpuolella on [[Hanság]]-kosteikko, jossa asustaa harvinaisia lintulajeja. Alueella on Itävaltaan ulottuva kansallispuisto Fertő-Hanság ([[Neusiedler Seen kansallispuisto]]), jota valtiot hoitavat yhdessä.
 
Jokien laaksoihin on rakennettu autoteitä sekä tiheä rautatieverkko. Moottoritieosuudella Hegyeshalom-Budapest (Itävallan rajalta [[Budapest]]iin) nopeusrajoitus on 160&nbsp;km/h.
{{Unkarin läänit}}
 
{{DEFAULTSORTAAKKOSTUS:Györ Moson Sopron}}
[[Luokka:Unkarin läänit]]
70 325

muokkausta

Navigointivalikko