Ero sivun ”Melissa Sue Anderson” versioiden välillä

Wikipediasta
Siirry navigaatioon Siirry hakuun
[arvioimaton versio][arvioimaton versio]
Poistettu sisältö Lisätty sisältö
Ei muokkausyhteenvetoa
Ei muokkausyhteenvetoa
Rivi 61: Rivi 61:




==Lähteet==
==Aiheesta muualla==
* {{IMDb-h|id=0000757|nimi=Melissa Sue Anderson}}
* {{IMDb-h|id=0000757|nimi=Melissa Sue Anderson}}
http://melissasueandersonfan.com/
http://melissasueandersonfan.com/

Versio 11. joulukuuta 2017 kello 21.11

Melissa Sue Anderson Pieni talo preerialla -sarjan Mary Ingallsina.

Melissa (Sue) Anderson (s. 26. syyskuuta 1962 Berkeley, Kalifornia) on yhdysvaltalais-kanadalainen näyttelijä. Hänet tunnetaan parhaiten Maryn roolistaan Pieni talo preerialla -sarjassa vuosina 1974-1981.

Ura

Kun Anderson oli 7-vuotias, hänen tanssinopettajansa kehotti hänen vanhempiaan hankkimaan hänelle agentin. Andersonin sanojen mukaan hän oli lapsena hyvin ujo, mutta silti koki näyttelemisen kiinnostavaksi, joten hänelle etsittiin agentti. Hän aloitti uransa avustajana (esimerkiksi Vaimoni on noita -sarjassa) ja näytteli pieniä rooleja esimerkiksi mainoksissa. Hän sai ensimmäisen varsinaisen puheroolinsa The Brady Bunch -sarjasta vuonna 1973, jossa hän näytteli Millicent-nimistä tyttöä.

Tunnetuimman roolinsa Anderson sai 11-vuotiaana, kun hänet valittiin [[Mary Ingalls|Mary Ingallsin rooliin Pieni talo preerialla -sarjaan vuonna 1974. Andersonin mukaan hän ja Mary ovat melko samanlaisia: he molemmat pitävät lukemisesta, ovat rauhallisia persoonia ja pysyttelevät mieluummin sisällä kuin menevät tekemään jotain ulos. Maryn rooli kirjoitettiin ulos sarjasta vuonna 1981 Andersonin omasta päätöksestä, jota hän on perustellut siten, että hänen mielestään Marya näytettiin viimeisillä tuotantokausilla vain siksi, että haluttiin näyttää Marynkin olevan olemassa. Anderson oli ehdolla draamasarjan parhaan draamasarjan Emmy-palkinnon saajaksi vuonna 1978 roolistaan Mary Ingallsina.

Vuonna 1976 Anderson näytteli Michael Landonin elämään perustuvassa Yksinäinen juoksija -elokuvassa Nancy Rizziä, elokuvan päähenkilön, Johnin (Lance Kerwin), ensimmäistä tyttöystävää. Anderson pääsi elokuvaan Michael Landonin pyynnöstä ilman koekuvausta. Hän näytteli Lance Kerwinin kanssa toisen kerran vuonna 1977 James at 15 pilottijaksossa. Samana vuonna hän näytteli myös Katen roolia ABC Afterschool Specials -sarjan ”Very Good Friends” -jaksossa.

Vuonna 1979 Anderson näytteli Dana Leen roolin Survival of Dana -elokuvassa. Samana vuonna hän näytteli toisen kerran ABC Afterschool Specials -sarjassa Alexia jaksossa ”Which Mother is Mine”, josta hän sai Emmy-palkinnon.

Andersonin yksi tunnetuimmista elokuvarooleista on Virginia Wainwrightin rooli kulttielokuvassa Happy Birthday to Me (1981). Muita roolejaan ovat esimerkiksi Vivian Sotherlandin rooli elokuvassa Keskiyön uhrit (1981), Molly Rushin rooli elokuvassa An Innocent Love (1982) ja Toby Kingin rooli elokuvassa First Affair (1983).

Anderson näytteli neljässä Lemmenlaiva -sarjan jaksossa vuosina 1978-1986, jokaisessa eri roolia. Sen jälkeen hän näytteli Yvette Marcelin roolia The Equalizer -sarjassa vuosina 1987-1988. Hän on sanonut, että The Equalizerissa näytteleminen on ollut yksi hänen lempiasioistaan uransa aikana, sillä hän on itse suuri mysteeri- ja rikossarjojen ystävä.

Pian The Equalizerin jälkeen Anderson näytteli Alfred Hitchcock esittää -sarjan kahdessa jaksossa. Hän on sanonut, että yksi syy hänen päätöksestä mennä sarjaan mukaan oli se, että Michael Sloan, hänen nykyinen aviomiehensä, oli ollut mukana tekemässä sekä sitä että The Equalizeria, mistä syystä hän päätteli senkin sarjan olevan yhtä hyvä.

Anderson on vähentänyt näyttelemistään huomattavasti naimisiinmenon ja lasten saamisen jälkeen. Hän on esiintynyt pienissä rooleissa, kuten esimerkiksi Megan Hollisterin roolissa 10:5 Apocalypsessa (2006).

Omaelämäkerta

Vuonna 2010 Anderson julkaisi omaelämäkerran nimeltään The Way I See It – A Look Back at My Life on Little House. Siinä hän kertoo suurimmaksi osaksi Pieni talo preerialla -ajoistaan, mutta myös hieman muista rooleistaan.

Yksityiselämä

Anderson avioitui Michael Sloanin kanssa vuonna (1990. He tapasivat Alfted Hitchcock esittää -sarjan kuvauksissa vuonna 1988. Heillä on kaksi lasta: Piper (s. 15. helmikuuta 1991 ja Griffin [[s. 14. kesäkuuta 1996. Heistä tuli Yhdysvaltain ja Kanadan kaksoiskansalaisia vuonna 2007 heidän muutettuaan Montrealiin vuonna 2002 Michael Sloanin töiden takia. He ovat kuitenkin muuttaneet takaisin Yhdysvaltoihin.

Anderson muutti hänestä julkisissa yhteyksissä käyttävän nimensä Melissa Sue Andersonista Melissa Andersoniksi 80-luvulla, jota ei ollut voinut tehdä aikaisemmin toisen Melissa Andersoniksi rekisteröityneen julkisuuden henkilön takia.

Filmografia:


Lähteet

http://melissasueandersonfan.com/