Ero sivun ”Elektra” versioiden välillä

Wikipediasta
Siirry navigaatioon Siirry hakuun
[arvioimaton versio][arvioimaton versio]
Poistettu sisältö Lisätty sisältö
Ei muokkausyhteenvetoa
poistetut merkitykset täsmennyssivulle
Rivi 1: Rivi 1:
{{Tämä artikkeli|käsittelee Agamemnonin ja Klytaimnestran tytärtä, muista merkityksista katso [[Elektra (täsmennyssivu)]].}}
'''Kreikkalainen mytologia'''
Elektra (Electra, ĭlĕk'trə) on yksi [[antiikin Kreikka|Kreikan]] mytologian henkilöistä. Hän on [[Klytaimnestra]]n (Clytemnestra) ja [[Agamemnon]]in tytär. Elektra kosti yhdessä veljensä [[Orestes]]in kanssa isänsä Agamemnonin kuoleman tappamalla heidän äitinsä ja tämän rakastajan, Aegisthusen.
'''Elektra''' ({{k-grc|Ἠλέκτρα}}) on [[kreikkalainen mytologia|kreikkalaisessa mytologiassa]] [[Klytaimnestra]]n ja [[Agamemnon]]in tytär. Elektra kosti yhdessä veljensä [[Orestes|Oresteen]] kanssa isänsä Agamemnonin kuoleman tappamalla heidän äitinsä ja tämän rakastajan, [[Aigisthos|Aigisthoksen]], jotka olivat surmanneet Agamemnonin. Elektra meni myöhemmin naimisiin [[Pylades|Pyladeen]] kanssa ja synnytti tälle kaksi poikaa.
Elektra meni myöhemmin naimisiin [[Pylades]]in kanssa ja synnytti tälle kaksi poikaa.


Elektran tarina on innoittanut monia. Siitä muunnoksia ovat tehneet mm. [[Aiskhylos]], [[Sofokles]], [[Euripides]], [[Danilo Kiš]], [[Hugo von Hofmannsthal]], [[Eugene O'Neill]], [[Michael Cacoyannis]] ja säveltäjä [[Richard Strauss]]. Elektra on myös yksi Daredevil-sarjakuvan hahmoista ja hänestä on tehty [[Elektra (elokuva)|elokuva]], jonka pääosassa nähdään [[Jennifer Garner]].
'''Yksi Pleiaideista'''
Hän oli [[Atlas]]in ja [[Pleione]]n tytär ja Dardanuksen [[Zeus|Zeuksen]] äiti, joka tiesi mitä [[Troija]]lle tulisi tapahtumaan. Erään legendan mukaan hän hävisi Pleiadissa ja katosi surun murtamana Troijan tuhon jälkeen.


[[Luokka:Kreikkalainen mytologia]]
'''Merinymfi'''
[[Oceanus|Oceanuksen]] ja [[Tethys|Tethyksen]] tytär, Irisen Thaumuksen, sateenkaaren ja harppujen äiti.


[[bg:Електра]]
'''Elektra-kompleksi'''
[[ca:Electra]]
Psykologinen kompleksi joka on tytön tai naisen alitajuntainen seksuaalinen vetovoima isäänsä kohtaan. Tämän teorian teki tunnetuksi [[Sigmund Freud|Freud]].
[[de:Elektra (Mykene)]]

[[en:Electra]]
Elektran tarina on innoittanut monia. Siitä muunnoksia ovat tehneet mm. [[Aeschylus]], [[Sophocles]], [[Euripides]], [[Danilo Kiš]], [[Hugo von Hofmannsthal]], [[Eugene O'Neill]], [[Michael Cacoyannis]] ja säveltäjä [[Richard Strauss]]. Elektra on myös yksi Daredevil-sarjakuvan hahmoista ja hänestä on tehty [[Elektra (elokuva)|elokuva]] jonka pääosassa nähdään [[Jennifer Garner]].
[[es:Electra]]

[[fr:Électre (Atride)]]
[[Luokka:Kreikkalainen mytologia]]
[[it:Elettra (mitologia Agamennone)]]
[[lt:Elektra (mitologija)]]
[[hu:Élektra]]
[[nl:Elektra (mythologie)]]
[[no:Elektra]]
[[pl:Elektra]]
[[pt:Electra]]
[[ru:Электра]]
[[sv:Elektra]]
[[uk:Електра]]

Versio 1. lokakuuta 2006 kello 22.00

Tämä artikkeli käsittelee Agamemnonin ja Klytaimnestran tytärtä, muista merkityksista katso Elektra (täsmennyssivu).

Elektra (m.kreik. Ἠλέκτρα) on kreikkalaisessa mytologiassa Klytaimnestran ja Agamemnonin tytär. Elektra kosti yhdessä veljensä Oresteen kanssa isänsä Agamemnonin kuoleman tappamalla heidän äitinsä ja tämän rakastajan, Aigisthoksen, jotka olivat surmanneet Agamemnonin. Elektra meni myöhemmin naimisiin Pyladeen kanssa ja synnytti tälle kaksi poikaa.

Elektran tarina on innoittanut monia. Siitä muunnoksia ovat tehneet mm. Aiskhylos, Sofokles, Euripides, Danilo Kiš, Hugo von Hofmannsthal, Eugene O'Neill, Michael Cacoyannis ja säveltäjä Richard Strauss. Elektra on myös yksi Daredevil-sarjakuvan hahmoista ja hänestä on tehty elokuva, jonka pääosassa nähdään Jennifer Garner.