Ero sivun ”Ympäristönsuojelu” versioiden välillä

Siirry navigaatioon Siirry hakuun
67 merkkiä lisätty ,  3 vuotta sitten
p
Linkkejä
(Poliittisen ohjauksen keinot)
Merkkaukset: Visuaalinen muokkaus Mobiilimuokkaus  mobiilisivustosta 
p (Linkkejä)
Merkkaukset: Visuaalinen muokkaus Mobiilimuokkaus  mobiilisivustosta 
 
* '''Säädösohjauksessa''' ympäristöä suojellaan erlaisin valtion säätämin laein, asetuksin ja ympäristönormein. Hallinto esimerkiksi päättää uhanalaisten lajien suojelusta, päättää, mikä on sallittu määrä saastuttamista tai muuta haittaa aiheuttavaa toimintaa. Monissa tilanteissa suora säätely voi kuitenkin aiheuttaa suuremmat yhteiskunnalliset kustannukset, koska veron avulla hyödynnetään markkinamekanismia toiminnan sopeuttamisessa. Suora säätely voi esimerkiksi reagoida ympäristön muutoksiin hitaasti. Lisäksi haittaveron ansiosta syntyy kannustin vähentää saastuttamista aina kun taas suoraan säädellyn saastemäärän alitukseen ei ole kannustinta.
* '''Suunnitteluohjauksessa''' julkinen valta, kuten valtio ja kunnat, ohjaavat ja suunnittelevat maankäyttöä ja rakentamista esimerkiksi [[Kaavoitus|yleis- ja asemakaavoilla]], joilla voidaan esimerkiksi sijoittaa ympäristöä kuormittavat kohteet paikkoihin, joista niistä on mahdollisimman vähän haittaa. [[Suomen ympäristöministeriö|Ympäristöministeriö]] tekee myös laajoja pitkän tähtäimen strategioita, kuten Itämeren suojeluohjelma tai metsien suojeluohjelma [[Metso-ohjelma|Metso]].
* '''Taloudellinen ohjaus''' kattaa kaikki toimenpiteet jotka perustuvat ympäristöhaitan aiheuttajan taloudellisen tilanteen muuttamiseen riippuen ympäristöhaitan suuruudesta. Siihen lukeutuvat mm.<ref name="Kolstad" />:
[[File:Huikku Hailuoto 20160803.jpg|thumb|Tuulivoimaa tuetaan voimakkaasti taloudellisesti. Kuva Hailuodosta.]]
755

muokkausta

Navigointivalikko