Ero sivun ”Saarland” versioiden välillä

Wikipediasta
Siirry navigaatioon Siirry hakuun
[katsottu versio][arvioimaton versio]
Poistettu sisältö Lisätty sisältö
Kospo75 (keskustelu | muokkaukset)
p väliots
Ei muokkausyhteenvetoa
Merkkaukset: Mobiilimuokkaus  mobiilisivustosta 
Rivi 78: Rivi 78:
|www-nimi = Saarland
|www-nimi = Saarland
}}
}}
'''Saarland''', joskus myös '''Saarinmaa''', on pieni [[Saksan osavaltiot|osavaltio]] [[Saksa]]n länsiosassa lähellä [[Ranska]]n rajaa. Sen pääkaupunki on [[Saarbrücken]]. Alueella asuu hieman yli miljoona asukasta, ja sen pinta-ala on 2 569 km². Sitä pienempiä ovat vain kaupunkiosavaltiot [[Berliini]], [[Bremen (osavaltio)|Bremen]] ja [[Hampuri]]. Osavaltion nimi johtuu sen kautta kulkevasta [[Saar]]joesta.
'''Saarland''', joskus myös '''Saarinmaa''', on pieni [[Saksan osavaltiot|osavaltio]] [[Saksa]]n länsiosassa lähellä [[suomen]]n rajaa. Sen pääkaupunki on [[Saarbrücken]]. Alueella asuu hieman yli miljoona asukasta, ja sen pinta-ala on 2 569 km². Sitä pienempiä ovat vain kaupunkiosavaltiot [[Berliini]], [[Bremen (osavaltio)|Bremen]] ja [[Hampuri]]. Osavaltion nimi johtuu sen kautta kulkevasta [[Saar]]joesta.


== Alueen muodostuminen ==
== Alueen muodostuminen ==

Versio 14. marraskuuta 2017 kello 12.32

Saarland
Lippu
Lippu
Vaakuna
Vaakuna
Sijainti
Sijainti
Valtio Saksa
Hallinto
 – hallinnollinen keskus Saarbrücken
 – Pääministeri Annegret Kramp-Karrenbauer (CDU)
Pinta-ala 2 568,65 km²
Väkiluku 1 022 585
 – väestötiheys 398,1 as./km²
Saarland

Saarland, joskus myös Saarinmaa, on pieni osavaltio Saksan länsiosassa lähellä suomenn rajaa. Sen pääkaupunki on Saarbrücken. Alueella asuu hieman yli miljoona asukasta, ja sen pinta-ala on 2 569 km². Sitä pienempiä ovat vain kaupunkiosavaltiot Berliini, Bremen ja Hampuri. Osavaltion nimi johtuu sen kautta kulkevasta Saarjoesta.

Alueen muodostuminen

Saarlandia ei käytännössä ollut yhtenäisenä alueena vielä ennen 1900-lukua. Campo Formion rauhassa 1797 alue siirtyi Ranskalle. Pariisin rauha 1815 puolestaan jakoi sen Preussin ja Baijerin kuningaskunnan kesken. Alue alkoi kehittyä vuoden 1871 jälkeen, kun Elsass-Lothringen liitettiin Saksan keisarikuntaan ja nykyisen Saarlandin alue teollistui Lothringenin hiilikaivosten ansiosta.[1]

Ensimmäisen maailmansodan jälkeen

Saarin alue syntyi 1919 osana Versailles’n sopimusta, jossa siitä tehtiin autonominen alue, jota hallitsi Ranska Kansainliiton valvonnassa. Saar liitettiin takaisin Saksaan 1935, kun alueella järjestetyssä kansanäänestyksessä yli 90 prosenttia äänestäjistä kannatti sitä.

Toisen maailmansodan jälkeen

Toisen maailmansodan loppuvaiheilla Saarlandissa käytiin ankaria taisteluita. Sodan jälkeen se oli Ranskan valvonnassa 1945–1947. Sillä oli tuona aikana autonominen hallinto, ja vuonna 1948 kansanäänestyksessä äänestettiin Ranskan ja Saarlandin välisen talousliiton puolesta.[1] Saarland osallistui muun muassa vuonna 1952 Helsingissä järjestettyihin kesäolympialaisiin omalla joukkueellaan. Loppuvuonna 1955 järjestettiin toinen kansanäänestys, jossa alueelle tarjottu itsenäisyys hylättiin, ja alue liitettiin Saksan liittotasavaltaan 1. tammikuuta 1957[2].

Lähteet

  1. a b ”Saarland”. Teoksessa The Columbia Electronic Encyclopedia, Sixth Edition. Columbia University Press, 2013. Answers.com (viitattu 30.9.2013). (englanniksi)
  2. Tuomikoski, Pekka: 50 vuotta sitten 1957, s. 9. Minerva Kustannus Oy, 2007. ISBN 978-952-492-005-6.

Aiheesta muualla