Ero sivun ”Toisen asteen oppilaitos” versioiden välillä

Wikipediasta
Siirry navigaatioon Siirry hakuun
[katsottu versio][katsottu versio]
Poistettu sisältö Lisätty sisältö
EmausBot (keskustelu | muokkaukset)
p Botti poisti 2 Wikidatan sivulle d:Q159334 siirrettyä kielilinkkiä
hollanti mukaan
Rivi 9: Rivi 9:


Perusasteeksi katsotaan [[peruskoulu]] ja korkea-asteeksi [[korkeakoulu]]opinnot.
Perusasteeksi katsotaan [[peruskoulu]] ja korkea-asteeksi [[korkeakoulu]]opinnot.

== Alankomaat ==
Alankomaiden koulutusjärjestelmässä perusasteen jälkeen on opiskelijalla mahdollisuus valita yksi neljästä oppikokonaisuudesta. Eripituiset tutkintokokonaisuudet kestävät opintosuunnitelman mukaisesti suoritettuna 4-6 vuotta. Perustason tutkinto on nimeltään''' '''''voorbereidend middelbaar beroepsonderwijs'' eli '''VMBO''', joka vastaa ammattikoulua ja kestää neljä vuotta.

Viisi vuotta kestävä '''HAVO''' eli ''hoger algemeen voortgezet onderwijs'' on ammattikorkeakouluun valmistava yleissivistävä tutkinto. '''VWO''' eli ''voorbereidend wetenschappelijk onderwijs'' on kuusivuotinen yliopisto-opintoihin valmistava tutkinto.<ref>{{Verkkoviite|osoite=http://www.maailmalle.net/opiskelu/alankomaat/koulutusjarjestelma|nimeke=Alankomaiden koulutusjärjestelmä - Maailmalle.net|julkaisu=www.maailmalle.net|viitattu=2017-11-10|ietf-kielikoodi=fi}}</ref>


==Katso myös==
==Katso myös==
* [[Toisen asteen oppilaitosten vertailu]]
* [[Toisen asteen oppilaitosten vertailu]]


== Lähteet ==
{{Viitteet}}
{{tynkä/Koulutus}}
{{tynkä/Koulutus}}



Versio 10. marraskuuta 2017 kello 19.07

Toisen asteen oppilaitos on Suomen koulujärjestelmässä peruskoulun jälkeinen koulutustaso, yleensä lukio tai ammattioppilaitos. Lisäksi toisen asteen oppilaitoksia voivat olla esimerkiksi kansanopistot ja aikuiskoulutuskeskukset.

Useimpiin toisen asteen oppilaitoksiin haetaan toisen asteen yhteishaussa. Toisinaan hakuprosessiin voi sisältyä valinta- tai soveltuvuuskoe.

Toisen asteen opinnot johtavat ylioppilastutkinnon tai ammatillisen perustutkinnon suorittamiseen. Näiden opintojen jälkeen on oikeus hakea jatkokoulutukseen yliopistoon ja ammattikorkeakouluun. Ammatillinen perustutkinto antaa myös suoraan ammattipätevyyden opiskeltuun ammattiin.

Toisen asteen tutkinnoiksi tai keskiasteen tutkinnoiksi kutsutaan Suomessa lukiota sekä ammattikoulututkintoja. Aiempi nimitys ammattikoulututkinnoille oli kouluasteen tutkinto.

Perusasteeksi katsotaan peruskoulu ja korkea-asteeksi korkeakouluopinnot.

Alankomaat

Alankomaiden koulutusjärjestelmässä perusasteen jälkeen on opiskelijalla mahdollisuus valita yksi neljästä oppikokonaisuudesta. Eripituiset tutkintokokonaisuudet kestävät opintosuunnitelman mukaisesti suoritettuna 4-6 vuotta. Perustason tutkinto on nimeltään voorbereidend middelbaar beroepsonderwijs eli VMBO, joka vastaa ammattikoulua ja kestää neljä vuotta.

Viisi vuotta kestävä HAVO eli hoger algemeen voortgezet onderwijs on ammattikorkeakouluun valmistava yleissivistävä tutkinto. VWO eli voorbereidend wetenschappelijk onderwijs on kuusivuotinen yliopisto-opintoihin valmistava tutkinto.[1]

Katso myös

Lähteet

  1. Alankomaiden koulutusjärjestelmä - Maailmalle.net www.maailmalle.net. Viitattu 10.11.2017.
Tämä koulutukseen liittyvä artikkeli on tynkä. Voit auttaa Wikipediaa laajentamalla artikkelia.